ERTAN YILDIZ
İBB'nin İETT BİT'i ile Remzi Baka'nın Ulaşım A.Ş. şirketi arasındaki bakım-onarım ihaleleri, 2022 yılında Milyar barajlarını aşarken, devreye otobüs alımları giriyor...
Bilindiği üzere; ülkemizdeki belediyeler böylesine (OTOBÜS GİBİ) alımlarda başvurdukları kurumun adı Devlet Malzeme Ofisi (DMO). Belediyeler de böylesi mal alımlarında Kamu İhale Kanununun (KİK) onlara tanıdığı olanaklardan yararlanırlar ve en ufak bir eleştiriye de açık kapı bırakmadan her türlü alımlarını DMO kanalıyla gerçekleştirirler. Dolayısıyla en iyi ürüne en ucuz fiyattan piyasa koşullarının altında satın almış olurlar...
İhale belgelerinde de anlaşılacağı gibi; İETT ihtiyacı olduğu otobüsleri DMO kanalıyla değil, çıktığı AÇIK ihalelerle tedarik etme yolunu tercih etmiş!
Bu kapsamda İETT Nisan ve Ağustos 2022 aylarında iki ihaleye çıkmış... Çıkılan 2 ihalenin de "TEKNİK ŞARTNAMELERİ" tıpkısının AYNI!
Başka bir deyişle; hazırlanan ihale teknik şartnameleri incelendiğinde; otobüslerin Remzi Baka'nın ürettiklerinin dışında başka bir marka olma olasılığı yok!
Türkçesi İETT "arkadaş bu otobüsleri senden alacağız" diyor!
Ayrıca teknik şartnameler "GÜZEL" olunca, bu iki ihaleye de Remzi Baka'nın dışında katılan olmamış!
İşte belgeleri:
Remzi Baka, İETT'nin nisan ve ağustos 2022 aylarında çıktığı iki "TANIŞMA" ihalesinde toplamda 4 adet otobüs satıyor!
Yalnız, bu arada teknik şartnameleri TIPKISININ AYNI olan bu iki ihalede; Remzi Baka'nın 2. ihalede otobüs fiyatlarına 500 BİN TL'lik zam yaptığı anlaşılıyor! Otobüsler en büyük özelliği teknik şartnamede bu şekilde belirtilmiş: "En az “11 metrelik” Alçak Tabanlı Çift Katlı Turistik Otobüsünün aşağıdaki şartlar dâhilinde, teknik özelliklerini ve kontrollerini içermektedir."
Tanışma ihaleleri kapsamında Remzi Baka'nın sahibi ve genel müdürü olduğu Ulaşım A.Ş.'den alınan bu otobüslerden İETT çok memnun kalmış olacak; bu defa "ÇİFT KATLI" değil, kentiçi ulaşımda kullanılacak "HALK TİPİ" otobüs ihalesine çıkıyor!
İşte belgesi:
İhale teknik şartnamesine göre; İETT 60 otobüs alımı için ihaleye çıkıyor!
İşte belgesi:
Ne hikmetse; 60 adet otobüs alımı için çıkılan ihale, ihale sonuç belgesine göre 50 adet otobüs alımı ile gerçekleşiyor!
Bilemiyoruz ama, 10 otobüse ne oldu?
Ya da Remzi Baka ihale sözleşmesi imzalanırken "elimde 50 adet var idare edin mi" dedi orasını bilemiyoruz ama; önceki otobüs ihalelerinde olduğu gibi, bu ihaleye de Remzi Baka'nın dışında teklif veren çıkmamış!
Peki, ihaleye neden dünya devi otobüs şirketleri katılmamıştır?
İhalenin teknik şartnamesi Remzi Baka'nın ürettiği otobüslere göre mi hazırlanmıştır?
Anlayamadığımız; ihale ilanın da bile İETT 50 otobüs alacağını açıklarken; ihale teknik şartnamesinde neden 60 adet otobüs alımı belirtilmiştir?
Otobüs ihalesi teknik şartnamesinde "ADRESE TESLİM" detaylar var mıdır?
Bu ihaleye neden başka firmalar katılmamıştır?
Şok detayalar bir sonraki haberimizde...
Bizi izlemeye devam ediniz...