Remzi Baka, Adana Büyükşehir Belediyesinde kazandığı ihalede köşeye sıkıştı! SSK borcu çıktı…

Remzi Baka'nın Adana BŞB tarafından açılan "12.000.000 km üzerinden toplu taşıma otobüslerinin bakım, onarım ve yedek parça değişimi" ihalesini kazanmasının ardından ortaya çıkan SSK borcu sorunu, ihalenin kaderini belirsizleştirmiş durumda!

ERTAN YILDIZ

Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı olmasıyla birlikte İETT’den Ulaşım A.Ş. şirketi ile aldığı milyarlık ihaleler, Remzi Baka'yı otomotiv sektöründe tartışmaların bir numaralısı haline getirdi!
Remzi Baka, bu defa saha büyüterek İETT'nin dışında Adana Büyükşehir Belediyesinin “12.000.000 Km Üzerinden Toplu Taşıma Otobüslerinin Tamir, Bakım, Onarım, Yedek Parça Değişimi Hizmeti Alımı İşi”  ihalesine katıldı ve bir türlü sözleşmesini imzalayamadı! 

Telegram Haber, Remzi Baka'nın SSK'ya borcu olduğu niçin sözleşmeye imza atamadığı bilgilerine ulaştı!!

CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul kent içi ulaşımda “çözüm ortağı” halini alan Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin ortağı CEO’su Remzi Baka, Adana Büyükşehir Belediyesinde kazandığı 12.000.000 Km Üzerinden Toplu Taşıma Otobüslerinin Tamir, Bakım, Onarım, Yedek Parça Değişimi Hizmeti Alımı İşi” ihalesinde adeta köşeye sıkıştı!
Adana'da ihaleyi kazandıktan sonra SSK borcunun ortaya çıkması, Baka'nın şirketinin sözleşme imzalamasını engelliyor. Kamu İhale Kanunu'na göre, ihaleye giren şirketlerin vergi ve sosyal güvenlik prim borçları olmaması gerekiyor. Baka'nın, ihracattan doğan KDV alacakları ile borcu kapatmaya çalıştığı iddiaları ise bu durumun karmaşıklığını artırıyor.

Ayrıca; İETT’nin otobüs alım ihaleleri “Teknik Şartnameleri” incelendiğinde; sadece Remzi Baka’nın ürettiği AKIA marka otobüslere göre hazırlandığı ihaleye katılamayan otobüs firmaları tarafından öne sürülüyor!
Öyle ki; geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 125 adet Solo Tipi otobüs alımı ihalesine Mercedes gibi dünya devi firmanın, İETT’nin hazırladığı ihale teknik şartnamesi yüzünden ihaleden çekildiği belirtiliyor!

İŞTE BELGESİ:

Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş:’nin sahibi ve CEO’su olan Remzi Baka, işlerini ve İETT’nin sevk ve idaresini İkitelli’deki İETT garajından yürüttüğü öne sürülüyor!
Kaynaklar, İETT’nin İkitelli garajında bulunan ve Türkiye’nin en büyük motor yenileme fabrikasının kontrolünün de Remzi Baka’da olduğunun altını çiziyor! Kaynaklar, ayrıca İETT’nin İkitelli garajı idari binasına da Remzi Baka’nın izni olmadan girilmediğini belirttiyor!.

İlk ihalesi 21B’den adrese teslim verildi!

Remzi Baka'nın İETT'de ilk ihalesini Eylül 2019 ayında 531 otobüsün 3 aylık bakım ve onarım şeklinde 21B’den adrese teslim şeklinde kazandığı belirtiliyor!

İŞTE BELGESİ: 

İETT’de 5 yılda toplamda 34 ihalede 9 Milyar 940 Milyon 238 Bin 575 Lira ciroyu yakalayan Remzi Baka’nın, kazandığı ihalelere hazırladığı hakkedişlere uygulanan/uygulanacak yıllık TEFE, TÜFE farkları da eklendiğinde bu rakamın 15 Milyar TL’yi aşacağı belirtiliyor.

Remzi Baka, otobüslerin bakım-onarım ihalelerinde KM başına İETT’de 45 TL’ye yaparken Adana BŞB’nin ihalesine 15 TL mi teklif verdi?

Remzi Baka, İETT’nin geçtiğimiz eylül ayında sözleşmesini imzaladığı otobüs bakım ve onarım ihalelerinde 2024 yılının ihale rekorunu da eline geçiriyordu! 
15 Ağustos 2024 tarihinde çıkılan
72.036.000 KM OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihalesi için 30 şirket dosya alıyor; 10 Şirket ihale için teklif veriyor; ihalede sadece Remzi Baka’nın şirketi Ulaşım A.Ş.’nin teklifi geçerli sayılıyor ve ihalenin sözleşmesi 3 Milyar 259 Milyon 031 Bin 047 TL’ye imzalanıyor! 
İhaleye teklif sunan 9 şirketin teklifleri nasıl oldu da geçersiz kılındı? (Hangi evraklar eksikti? Temsil, ihaleye teklif sunan 9 şirket, ihale dosyasına imza sirkülerini koymayı unutmuşlar mı?)
Devamında geçtiğimiz ay çıkılan 18’er aylık 2 ihale neden iptal edildi?
Remzi Baka'nın ihaleleri alamayacağı anlaşılınca mı İETT'nin yönetiminin aklına “Tasarruf Tedbirleri Paketi” uygulamak geldi?
Şimdi; İETT İhaleleri bu iptal edilen 2 ihaleyi Remzi Baka’nın Ulaşım A.Ş. şirketini vermek hizmet sürelerini 24 aya çıkarmak için hazırlık mı yapıyor?
Remzi Baka’ya verilen en son 3 Milyarlık ihalenin rakamlarına bakıldığında; İETT otobüslerinin bakım ve onarımlarını KM başına 45.24 TL’den yapacağı anlaşılıyor!

İŞTE BELGESİ: 

Remzi Baka, bu ihale sonuç belgesine göre (Yukarıda) İETT'de yeni bir Türkiye rekoru eline geçiyor! KDV'li İhale bedeli: 3 MİLYAR 910 MİLYON 837 BİN 256 LİRA.

Remzi Baka, CHP'li belediyeler üzerinde hizmet ağını İstanbul’dan Adana’ya genişletiyor!

Remzi Baka, 6 Eylül 2024 tarihinde Adana Büyükşehir Belediyesinin “12.000.000 Km Üzerinden Toplu Taşıma Otobüslerinin Tamir, Bakım, Onarım, Yedek Parça Değişimi Hizmeti Alımı İşi” ihalesine katılıyor.
Telegram Haber'in edindiği bilgilere göre; Remzi Baka bu ihalede rakiplerini saf dışı etmek üzere; İETT’ye KM başına 45 TL’den yaptığı bakım ve onarım işlerini 15 TL gibi bir rakam üzerinden teklif verdiği ve ihaleyi kazandığı belirtildi!

Fakat, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Remzi Baka’nın Ulaşım A.Ş. arasında henüz ihale sözleşmesi imzalanmış değil!
İhale sözleşme süresi önümüzdeki hafta (16 Ekim günü) doluyor!
Telegram Haber'in edindiği bilgilere göre; Remzi Baka’nın Ulaşım A.Ş. şirketinin 20 milyon TL’nin üzerinde SSK’ya borcu çıkıyor! KİK yönetmeliğine göre; SSK borcu çıkan bir şirketin ihaleyi kazanmış olsa dahi sözleşmeye imza atması kanunen mümkün değil!
Hal böyle olunca; Remzi Baka kazandığı ihaleyi kaybetmemek için Adana Büyükşehir Belediyesine ihracattan doğan KDV alacaklarının olduğunu beyan eden bir dilekçe veriyor! 
Kaynaklar, Baka’nın ihracattan doğan KDV alacaklarının SSK borcunu kapatmadığını öne sürüyor!
Ayrıca, Adana Büyükşehir Belediyesinin ihaleyi iptal edip yeni bir ihaleye çıkarak Remzi Baka’yı kurtarmayı planladığı; SSK borcunu ödeyemediği taktirde ihale sözleşmesine imza atamayacağı belirtiliyor!

Peki, İETT’te Remzi Baka’nın Ulaşım A.Ş. şirketi ile yaptığı ihale sözleşmelerinde SSK borcunun olup olmadığını sorgulamıyor mu? 
Remzi Baka'nın Adana BŞB ihalesi sözlşemesi öncesinde SSK borcunun ortaya çıkması, bu borcun geriye dönük aylar içinde çıkmasında durumunda da; İETT ihalelerin İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından incelenmesi gerektiğin altı çiziliyor!

Remzi Baka’nın Ağustos ve Eylül 2024 aylarında İETT’de kazandığı ve sözleşmesine imza attığı ihaleler: 
2024/1103377 nolu
Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan “2.009.000 KM OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 29 Ağustos 2024 tarihinde 55 Milyona imzalanıyor.
2024/1102225 nolu Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan “2.320.500 KM OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 29 Ağustos 2024 tarihinde 66 Milyona imzalanıyor.
2024/1102309 nolu Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan 4.251.000 KM OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 29 Ağustos 2024 tarihinde 184 Milyona imzalanıyor.
2024/1103132 nolu Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan “2.308.200 KM OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 29 Ağustos 2024 tarihinde 65 Milyona imzalanıyor.
2024/1084767 nolu Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan “20.250 KM OTOBÜS (30 ADET KARSAN AVANCİTY S PLUS) BAKIM VE ONARIM HİZMETİ” ihale sözleşmesi 29 Ağustos 2024 tarihinde 1 Milyona imzalanıyor.
2024/914006 nolu açık usulde çıkılan “72.036.000 KM OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 27 Eylül 2024 tarihinde 3 Milyar 259 Milyona imzalanıyor.
2024/1243443 nolu Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan “4.616.400 KM. OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 1 Ekim 2024 tarihinde 132 Milyona imzalanıyor.
2024/1243457 nolu Pazarlık (MD 21 B) usulü çıkılan “10.981.200 KM. OTOBÜS BAKIM VE ONARIMI” ihale sözleşmesi 1 Ekim 2024 tarihinde 349 Milyona imzalanıyor.

Yanıt bekleyen sorular:
İETT  İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ, çıktığı ihalelerde ihaleyi kazanan şirketlerin SSK borcunun olup olmadığını kontrol etmiyor mu?
İETT, ağustos, eylül ve ekim aylarında Remzi Baka’nın Ulaşım A.Ş. şirketi ile imzaladığı ihale sözleşmelerini öncesinde; Ulaşım A.Ş.’nin SSK borcunun olup olmadığını sorgulamış mıdır?
Remzi Baka ya da Ulaşım A.Ş.’nin mali müşaviri CHP İstanbul milletvekili Özgür Karabat, Ulaşım A.Ş.’nin SSK’ya olan borçlarının hangi aylarda oluştuğunu açıklayabilirler mi?

Ulaşım A.Ş., ağustos, eylül ve ekim aylarında İETT ile imzaladığı ihale sözleşmelerinde SSK’ya borçlu çıktığında; Ulaşım A.Ş. ihale yasaklısı mı olacak?
Ayrıca, İETT adına ihale sözleşmelerine imza atanlara yargı yolu mu açılacak?

Ayrıca, Baka’nın İETT’de yüksek miktarda ihale kazandığı, ancak bu süreçte SSK borçlarının kontrol edilip edilmediği sorgulanıyor.

Bu gelişmeler, Baka’nın kamu ihalelerinde kazandığı büyük meblağların yanı sıra ihale süreçlerinde yaşanan şeffaflık eksikliğini ve kamu yönetiminin denetim konusundaki zafiyetlerini ortaya koyuyor. Özellikle SSK borçlarının zamanında sorgulanmaması ve ihale süreçlerinde adrese teslim ihalelerin düzenlendiği iddiaları, hukuki ve etik tartışmaları da beraberinde getiriyor.

İETT, güz aylarında çıktığı 21B'den ihalelerle Remzi Baka'nın adeta başını döndürdü?
En güzel 21B'den ihale analizleri için bizi izlemeye devam ediniz... 

GÜNCEL Haberleri

Sosyal medya fenomeni Jahrein tahliye oldu
13 yaşındaki Beren Su'nun öldüğü asansör kazasında 3 itfaiye personeli tutuklandı
"KUYU-36" operasyonlarında 157 şüpheli yakalandı
Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde çok sayıda silah, mühimmat, tıbbi malzeme ve yaşam malzemesi ele geçirildi
Savcının makamında ölümle tehdit edilmesine ilişkin 5 şüpheli tutuklandı