Ülkemizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk için gerekli gerçek potansiyel, insan potansiyelidir. Bu nedenle insana her zaman önem vermiştir. Kalkınmanın temeline de insanı ve sosyal yapının temel taşı olan insan ilişkilerini yerleştirmiştir.
Anayasamızın 2. Maddesi de Cumhuriyetin niteliklerini açıklarken, dayanışmanın toplum için önemini vurgulamaktadır:
‘’ Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.’’
Sosyal hukuk devleti olmamız gereği; dayanışma, duygu birliği, ortak geçmiş ile gelecekten ortak beklentiler gibi kavramlar zaman içinde ortaya çıkmış ve birbiriyle kaynaşmıştır. Bunun yanı sıra, her bir kavram sosyal dayanışmanın toplumsal bütünleşme için ne denli önem taşıdığına işaret etmektedir.
İnsana değer veren lider Atatürk’ün hepimize miras olan bu anlayışı, bugün Karşıyaka’da yaşıyor ve yaşatılıyor. Nasıl mı? Yardım bekleyenlerle yardım edenleri buluşturan ‘’Karşıyaka Dayanışma Platformu’’ sayesinde. Hem de 887 gündür. (Not: Yazıya başladığım güne dair bilgidir. Platformun web sitesinde, bütün bilgiler her gün güncellenmektedir.)
124 sivil toplum kuruluşunun ve 330 bireysel yardımseverin desteğiyle bugünlere ulaşan Karşıyaka Dayanışma Platformu, toplamda 394 kişiye ulaşarak 536 yardımda bulundu. 2020 İzmir depreminde, 912 bin TL. değerinde 253 kişiye, pandemi sürecinde de yaklaşık 1,7 milyon değerinde 3.325 yardıma vesile oldu.
Deprem ve pandemi gibi zorlu süreçleri birlik ve beraberlikle üstesinden gelen platform, ekonomik krizde de aynı duyarlılıkla yardım bekleyenleri ile yardım edenlerle buluşturmaya devam etti. Sosyo-ekonomik sorunları dayanışma içerisinde çözmek amacıyla kurulan Karşıyaka Dayanışma Platformu’na destek olmak isteyen yardımseverler, 0 549 260 02 24 No’lu hattan koordinasyon ekibine ulaşabilir. İhtiyaç sahibi aileler de web sayfası karsiyakadayanismasi.com adresi üzerinden başvuru yapabilir.
Platformun web sitesinden kolaylıkla ulaşacağınız, bugüne kadar yapılan yardımlara dair bilgilerin şeffaf olarak açıklanması oldukça önemli. Tam da Karşıyaka ruhuna yakıştığı gibi, bir tutumdur bu. Özellikle belirtmek istediğim bir diğer konusu ise, yardım bekleyen ailelerin kimlik bilgilerine hiç yer verilmiyor. Destek bekleyenler bölümünde, her aileye bir rumuz verilmiş. Yardımseverlerin çoğu da adını belirtmek istememiş. Bu da yardımın gerçekliğiyle örtüşen bir başka örnektir.
Web sitesinin düzeni, içeriği ve yardımlaşmayı kolaylıkla kısa bir sürede hayata geçiren kullanımı için koordinasyon ekibini kutluyorum. Elbette, böylesine önemli bir dayanışmayı bugüne dek ayakta tutmayı başardıkları için ayrıca kutluyorum. Hep var olsun, Karşıyaka Dayanışma Platformu… Atatürk’ümüzün mirasını yaşatan, büyüten ve gelecek nesillere örnek olan benliğinizle, iyi ki varsınız.
Yukarıda bahsetmiş olduğum üzere, web sitesinde destek bekleyenler bölümünde yer alan her bir rumuz, bir başka aile. Çok daha doğrusu bir başka hikâye… Karşıyaka’nın her mahallesinde bambaşka yaşamlar var. Koordinasyon ekibi tarafından onaylanan talepleri okuduğunuz zaman, bu yaşamlara ortak oluyor, az çok demeden bir çabanın içinde yer almak istiyorsunuz. İşte bu noktada, Karşıyaka ruhu, bir kez daha dayanışma için devreye giriyor.
Şimdi, gelin hep birlikte dayanışma için deprem, pandemi, ekonomik kriz gibi bir olumsuz durumu beklemeden, ‘’Yardımlaşmanın zamanı olmaz.’’ diyelim. Karşıyaka’da umudu her gün yeniden var eden, insanlarımıza dokunan, en önemlisi de onlara asla yalnız olmadığını gösteren platformun bir parçası olalım. Yardımı bahane ederek, ‘’Ben değil, biz varız. ‘’ diyelim. Diyelim ki güzel yarınlar bizim olsun. Bin yaşasın: Karşıyaka Ruhu…