Karşıyaka belediyesinin ihalesine "1 TL" teminat yatırarak katılan 6 şirketin amaçları nedir?

Telegram Haber, yargıya taşınan Karşıyaka belediyesinin temizlik işleri araç kiralama ihalesine "fener" tutuyor!

ERTAN YILDIZ

Bilindiği üzere; Karşıyaka belediyesinin temizlik işleri araç kiralama ihalesi yargıya taşındı... 
Başkan Behice Ünsal, aralık ayı meclis toplantısında ihale sürecine ilişkin açıklamalarda bulunarak, ihale için 23 şirketin dosya aldığını, 7 şirketin teklif verdiğini, 6 şirketinde ihaleye ilişkin 1 TL ile 5 TL arasında teminat yatırdığını, ihaleyi de 7. katılımcı (ÇEVLOG) şirkete vermeye mecbur kaldıklarını söylemişti...

İşte başkan Ünsal'ın mecliste yaptığı ihale açıklaması: 

Karşıyaka belediyesinin hazırladığı ihale şartnamesinde istekli şirketlerden istenilecek "teminat" tutarı bu şekilde belirtilmiş: "11. İstekliler teklif ettikleri bedelin %3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir." 

İhale için belirlenen yaklaşık maliyete göre ihaleye istekli firmaların minimum yatırmaları gereken teminat tutarı 7 Milyon 150 Bin TL'yi buluyor... 
Peki, neden bu 6 şirket 1 ila 6 TL arasında değişen şekilde teminat yatırarak bu ihaleye katılmışlardır?

Telegram Haber, bu detayın da perde arkasını araştırdı... 
Kamu İhale Kurumu (KİK) kanun ve yönetmeliklerine göre; şirketler (İstekliler) ihaleye katılmak için ihale şartnamesinde belirtilen teminat tutarının altında ya da üstünde bir rakamı bankaya yatırarak, ihaleye katılma hakkı kazanıyorlar... 

İstekli şirketler, neden böylesine açık açık belirtilen tutarın altında teminat yatırmışlardır?

Açık usulde çıkılan ihalelerde istekli şirketler ihaleye katılmak ve teklif verebilmek için idarenin belirlediği teminat rakamlarının altında ya da üstünde bankalara para yatırarak katılabiliyorlar... 
Karşıyaka belediyesinin ihalesine gelindiğinde; gerekenin dışında teminat yatıran bu 6 şirket, KİK yönetmeliklerine göre, ihale sonuçlandıktan sonra müthiş bir "HAK" sahibi oluyorlar! 
İhaleyi yapan idare, eli mahkum ihaleyi kazanan şirketle sözleşme imzalanacağı tarihe ilişkin çıkaracağı davetiyeyi, ihalede geçersiz teminat sundukları ve dışarıda bırakılan fakat, teklif verdikleri için o şirketlere de "ihaleyi şu tarihte şu şirketle imzalıyoruz" bilgilendirmesi yapmak durumunda!

Peki, neden?

Karşıyaka belediyesi, ihaleye kazanan şirketle sözleşme imzalaması için çıkarttığı davetiye süresi zarfında, verdikleri teklifle ihale dışında bırakılan bu 6 şirkette yönetmeliklere göre bilgilendiriliyorlar ve böylece bu 6 şirket de ihaleye "İTİRAZ HAKKI" kazanmış oluyorlar!
Başka bir deyişle, bu 6 şirket, ihaleyi kazanan ÇEVLOG şirketine "Ayağını denk al, ihaleye itiraz edebiliriz ha" deme şansını yakalamış oldular!
Bu gerçekler ışığında; ihale öncesinde ve sonrasında ÇEVLOG şirketi ile bu 6 şirket arasında ne gibi pazarlıklar yaşanmıştır, aralarında neler geçmiştir bu türden detayları bilmemiz mümkün değil ama, ÇEVLOG şirketine de bu ihale kapsamında bu 6 şirketi KİK'e şikayet edip, ihale yasaklısı durumuna getirebileceklerini buradan hatırlatırız! 
Tabii ki gözleri yerse!

Yaptığımız piyasa araştırmalarına göre, Karşıyaka belediyesinin ÇEVLOG şirketinden kiraladığı KDV'siz ve fiyat farksız ve de ödeyeceği 218 Milyon TL'nin altında, 175 Milyon TL'ye Leasing kanalıyla bu araçların tamamını sıfırdan satın alabilme şanslarının olabileceğini hatırlatıyoruz! (Ayrıca, Karşıyaka belediyesi bu 6 şirketi açıklamayı düşünür mü?)
Ayrıca ÇEVLOG şirketine de soruyoruz; önceki ve bu son ihale kapsamında Karşıyaka belediyesine kiraya verdiğiniz temizlik araçlarını sahibinden.com'a satmak üzere koysak, tamamından 50 Milyon TL toplayabilir misiniz?
Dünyanın hangi ülkesinde böylesine bir ticari ihale sistemi vardır? 

İZMİR Haberleri

Buca belediyesi araç kiralama işini iki ihalede çözdü!
Rıza Akpolat'a ilk destek mevkidaşı Lal Denizli'den
Kent suçları ve toplumcu belediyecilik…
Bayraklı belediyesinin araç kiralama ihalelerindeki performansı!
Konak Belediyesinin yeni logosunda neden "İzmir" yok?