Kansere karşı Brakiterapi uygulaması kadınların hizmetinde

Radyasyon Onkoloğu Dr. Burcu Durmak İşman, jinekolojik yani kadın üreme organlarında görülen kanserlerin tedavisinde kullandıkları Brakiterapi cihazıyla normal dokuların azami korunduğunu söyledi.

Radyasyon Onkoloğu Dr. Burcu Durmak İşman, jinekolojik yani kadın üreme organlarında görülen kanserlerin tedavisinde kullandıkları Brakiterapi cihazıyla normal dokuların azami korunduğunu söyledi. Uzm. Dr. İşman, “Sadece tümörlü bölgeye ışın veren radyoterapi yöntemi olan brakiterapi yan etki açısından da hastaya avantaj sağlıyor. Tümörü daha iyi kontrol edebiliyoruz” dedi.
Kent Onkoloji Merkezi’nde SGK kapsamında hizmete sunulan Brakiterapi cihazı ve kullanım alanları konusunda bilgi veren Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. İşman, Brakiterapiyi genellikle rahim ve rahim ağzı kanserleri gibi jinekolojik kanserlerde kullandıklarını kaydetti. Bu yöntemle normal dokulara zarar vermeden tümöre daha yüksek doz ışın verme imkanı bulduklarını kaydeden Uzm. Dr. İşman şöyle konuştu: "Jinekolojik yani kadın üreme organlarından kaynaklı kanserlerde vagen (hazne) vasıtasıyla brakiterapi uygulanır. Eksternal (dışarıdan) radyoterapiye kıyasla, uygulama başına olan radyoterapi dozları daha yüksek olduğundan her gün uygulanmaz. Verilmesi planlanan dozlar 3-5 uygulamaya bölünür. Haftada 1 veya 2 kez olacak şekilde uygulanarak planlanan şema tamamlanır. Her uygulamada hasta, özel brakiterapi uygulama odasında, ameliyathane koşullarına benzer hijyenik koşullar sağlanarak hazırlanır. Kanser tanısı ve evresine uygun vaginal uygulama şekli seçilerek (tandem, silindir vb) hazne içine yerleştirilir. Hedef kanserli dokunun istenen dozu alması, ancak idrar kesesi, makat gibi komşu normal dokuların korunması için MR ve/veya BT eşliğinde planlama görüntüleri alınır. Bu görüntüler üzerinde dozlar değerlendirilir. Hastanın haznesi içinde yerleşik ekipman yardımıyla hedef bölgeye planlanan doz verilir. Ağrısız bir işlemdir, gerektiğinde anestezi ile uygulama yapılabilir. Hasta brakiterapi odasında bu süreçte yalnız olup kamera sistemi ile dışarıdaki tedavi ekibi tarafından takip edilir. Uygulama özelliklerine göre tüm uygulama 20-40 dakikalık bir süreçtir.”

SAĞLIK Haberleri

Belçika'da M çiçeği virüsünün yeni varyantı ilk kez tespit edildi
"Yenidoğan Çetesi" ile ilişkili hastanelerde TMSF kayyım olarak görevlendirildi
Bakanlık 3 oyuncağı toplatma kararı aldı: 'Evinize bile sokmayın'
Canan Karatay’dan doğal "kış" reçetesi!
Hastanelerde yeni dönem başlıyor!