Haftabaşı Sohbetleri'nin bu haftaki konuğu Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala oldu. İzmir'de taksi sayısının artırılmasının gereğinin olmadığını ifade eden Pala, "İzmir'de taksi sayısında sorun yok, trafik problemi var" dedi.
● Öncelikle bize derneğinizden bahsede bilir misiniz?
Biz Taksi Sahipleri Derneği'ni 2016 yılında kurduk. Taksiciler bir dönem gasp olaylarından mustarip. Özellikle geceleri ciddi tehlikelerle karşılaşabiliyorduk. Bu sebepten ötürü derneğimizin kurulması gerektiğini düşündük. Taksicilerin sorunları hakkında kamuoyu oluşturmak ve dertlerine derman olmak için çabalıyoruz.
● İzmir'de taksi sıkıntısı var mı, taksiye ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?
İzmir'in şu anda taksi sıkıntısı yok. Kentimizde yaklaşık olarak 2 bin 850 taksi var. İzmir'in asıl problemi trafik sorununun artması. Bu durum ticari taksileri olumsuz etkiliyor. Yoğun trafik nedeniyle taksilerin durağa ulaşması zorlaşırken, bu durum müşterilerin daha fazla beklemesine yol açıyor. Taksicilerin en büyük problemi trafikten dolayı istedikleri noktaya ulaşmamaları. 20 dakikalık yola 40 dakika kadar zaman harcanabiliyor. Taksilerin doluluk oranları yüzde 50-55 arasında yüzde 40-45'lik kısım ise boş. Taksi plakası ihtiyaç doğrultusunda verilebilir. Bakanlar Kurulu kararına uygun olarak, ihtiyaç sayısı belirlenip taksi plakası ihale edilir. Ancak ilk önce EnTaksi uygulaması ve trafik sorununun çözülmesi gerekir. Çözüme rağmen taksi yetmiyor ise o zaman bu ihaleler yapılır. Trafikte ise altgeçitler ve alternatif yollar çok önemli, bu yollar iyileştirilirse trafik sorun ortadan kalkar.
● Taksilerin yetersiz kaldığını düşündürecek başka sorunlar var mı?
Diğer problem ise EnTaksi uygulamasının bazı sorunlar yaratması ve tam işlevli kullanılmaması. Yeni bir altyapı ile sürekli güncelleme alan bir uygulama olmalı. Bir diğeri ise geçen yıl İzmir Şoförler Odası EnTaksi uygulamasına geçti ancak bu sistemin altyapısı tam olarak oluşmadı. Çağrılan taksici ile müşteri ortak noktada buluşmakta zorlanıyor.
MÜLTECİLERİ TAŞIMAYIN
● Taksicilerin trafikte sorun yaşamamaları için yapacağınız uyarılar var mı?
Mülteci taşıma konusunda yasal düzenlemeler yapıldı. Yeni düzenlemelerde ciddi yaptırımlar var fakat taksici esnafımızın bu konudaki bilgisinde hala eksiklikler var. Önceki yasal düzenlemeye göre aracı kullanan mal sahibi değilse sürücünün yaptığı bu hata nedeniyle araca el konulmuyordu. Ancak 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre araç sahibinin direksiyonda olup olmaması artık önem taşımıyor. 'Şoför yapmış benim haberim yoktu' deme şansı yok, aracını kurtaramıyor. Araca el konulup hazineye devrediliyor. Araç sürücüsü de tutuklanarak 8 yıl hapis cezası istemiyle mahkemeye sevk ediliyor. Cezaevlerinde birçok taksici arkadaşımız var. Bunun ciddiyetine varmalıylız.
MERT ALPDÜNDAR