"İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi"

İzmir Büyükşehir Belediyesince düzenlenen kongrenin 5. gününde yapılan "Millet İttifakı Genel Başkanları Buluşması" oturumu, konuşmalarla sona erdi

İzmir Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi"nin 5. gününde gerçekleştirilen "Millet İttifakı Genel Başkanları Buluşması" oturumu, yapılan konuşmalarla tamamlandı.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen kongrede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katılımcılara seslendi.

Ali Babacan, enflasyon, milli gelir ve şeffaflık endekslerinin 2012-2013 yıllarında zirveye ulaşıp ardından düşüşe geçtiğini söyledi.

Enflasyon düşük ve öngörülebilir hale getirildiğinde ekonomik büyümenin gerçekleştiğini aktaran Babacan, "Yine şeffaflık ne kadar yükselirse, yolsuzluk endeksinde ülke ne kadar aşağıya doğru inerse ekonomi o kadar büyüyor. Şeffaflık azaldığında ülke fakirleşiyor. Yolsuzluk çoğaldığında ülke fakirleşiyor." diye konuştu.

Orta gelir tuzağından çıkışın mümkün olduğunu dile getiren Babacan, şöyle devam etti:

"Endişeye mahal yok. Doğruları yaptığımız sürece Türkiye bu tuzağı kırıp atar, Türkiye yükselir ve yüksek gelirli ülkeler grubuna rahatlıkla girebilir. Bu tuzaktan nasıl çıkacağımızı da gayet iyi biliyoruz. Biliyoruz ki ne kadar çok demokrasi o kadar ekonomi, ne kadar adalet o kadar ekonomi, ne kadar liyakat o kadar ekonomi, ne kadar eğitim o kadar ekonomi. Ülkemizi bu çoklu kriz ortamından çıkartmak hem bugünkü dünyanın gerçeklerini iyi görmemiz, anlamamız hem de ülkemizin içinde bulunduğu durumu iyi analiz etmemizden geçiyor."

Babacan, gençlerin kaçmak değil, yaşamak istediği bir Türkiye'yi hedeflediklerini, Türkiye'nin demokrasisiyle, hukukun üstünlüğüyle dünya ülkelerine ilham kaynağı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

- Gültekin Uysal

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bu tür kongreleri, geçmişle muhasebe yapma imkanı açısından çok değerli bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya başta olmak üzere her yerde bir büyük güç olabileceğini belirten Uysal, şöyle dedi:

"Mağdur olmamış hiçbir siyasal toplumsal kesimin kalmadığı bu sürecin akabinde herkesin hukukundan emin olduğu bir Türkiye'yi inşa ettiğimizde, hür insanların, özgür insanların fark yaratabildiği, fırsat eşitliği ile buluşturabildiğimiz takdirde kendi insanımızın beşeri sermayemizin enerjisini potansiyelle buluşturabildiğimiz takdirde Türkiye'yi yarınlara taşıyabileceğimizi biliyoruz."

- Ahmet Davutoğlu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin gelecekte bir güzel hatıra olarak anılmasını istediklerini ifade etti.

Altılı masanın en büyük toplumsal barış projesi olduğunu savunan Davutoğlu, "Toplumu kutuplaştıranlara karşı toplumu buluşturanlar, toplumu tekleştirmeye çalışanlara karşı toplumu birleştirmeye çalışan bir heyetiz biz." dedi.

Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu krizin sadece ekonomik kaynaklı olmadığını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ekonomiyi temizlemek istiyorsak şu anda yaşayan bütün cumhurbaşkanları, başbakanlar ve başta ben olmak üzere ve ilgili bakanların tümü, mal varlığı beyanında bulunmalıdırlar. Görev yaptıkları süreçte kendi gelirleriyle sahip oldukları mal arasında görevleri dışında oluşan eşitlikte herhangi izah edilmeyecek bir artış varsa, bu artış hazineye intikal ettirilmeli ve şehit yakınlarına, gazilere, fakirlere, engellilere ayrı bir fonla sosyal adalet fonu kurulmalıdır. Yurt içinde ve yurt dışında kimin nerede malı, mülkü varsa, kimin birinci, ikinci derece akrabalarının üzerinde ne mal varsa herkes şeffaf bir şekilde bunu açıklamalı. Ben bu çağrıyı geçtiğimiz yıllarda da yaptım. Daha önce 'Benden başlayın.' dedim. Hesap vermeye hazırım ama herkes hesap vermeye hazır olmalı."

Davutoğlu, devlet kurumlarının Kahramanmaraş merkezli depremlerde refleks göstermede geç kaldığını da ileri sürdü.

- Temel Karamollaoğlu

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye'nin bölgesine hakim bir devlet olmasının istenmediğini kaydetti.

Bu konuda farklı bir politika izlemekle mükellef olduklarını aktaran Karamollaoğlu, şöyle dedi:

"Elbette biz dünyayla bütünleşelim. Kavga edelim demiyorum ama onların oynayacakları oyunlar karşısında da uyanık olmak, dik durmak mecburiyetindeyiz. Kendimizi güçlendirecek adımları atmak mecburiyetindeyiz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun söylediği gibi sanayileşmek bizim en önemli adımımız, en önemli yapacağımız işlerden bir tanesidir."

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale ise İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, genel başkanları Meral Akşener'in selamını iletti.

Kahramanmaraş merkezi depremlerde binlerce insanın evinin yıkıldığını ve geçim kaynaklarının yok olduğunu aktaran Özlale, çok sayıda kişinin memleketini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Özlale, yaşanabilir şehirlerin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

İZMİR Haberleri

Buca belediyesi araç kiralama işini iki ihalede çözdü!
Rıza Akpolat'a ilk destek mevkidaşı Lal Denizli'den
Kent suçları ve toplumcu belediyecilik…
Bayraklı belediyesinin araç kiralama ihalelerindeki performansı!
Konak Belediyesinin yeni logosunda neden "İzmir" yok?