İçişleri Bakanı Yerlikaya: Son üç ayda 258 terörist etkisiz hale getirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son üç ayda 258 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 37'si bombalı 44 terör eyleminin önlendiğini bildirdi.

Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı GAMER'de "Ankara90" medya buluşmaları kapsamında kuruluşların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, göreve başladığı ilk 90 günde gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin bilgileri paylaşan Yerlikaya, terörle mücadelenin her zaman olduğu gibi gündemlerinin en üst sırasında yer aldığını, güvenlik güçlerinin ülkenin huzur ve güvenliği için gece gündüz çalıştığını söyledi.

AK Parti göreve geldiğinde ülkenin yoğun bir terör gündemi içinde olduğunu ve üretkenliğin baskılandığı bir atmosferin yaşandığını dile getiren Yerlikaya, yaklaşık 40 yıldır sorunların ilk sıralarında yer alan PKK kaynaklı terörün, hükümetleri döneminde bitme noktasına geldiğini kaydetti.

"Bir daha terör nedeniyle kapalı tek bir kulübemiz dahi olmayacak"
Türkiye Yüzyılı'nın teröre ve terörizme karşı mücadele vizyonunun, terörü ülke gündeminden çıkarmak olduğunu anımsatan Yerlikaya, "Bir daha terör nedeniyle kapalı tek bir yaylamız, terkedilmiş tek bir köyümüz, mezramız, tek bir kulübemiz dahi olmayacaktır." dedi.

Teröre ve terörizme karşı mücadeleyi bir politika olarak kesintisiz sürdürmeye devam edeceklerini belirten Yerlikaya, hukuk devleti çerçevesinde "önleyicilik yaklaşımıyla" tüm güvenlik başlıklarındaki temel stratejilerinin "toplumsal kaynaklarıyla birlikte terörizme karşı topyekun bir mücadeleyi kurumsallaştırmak" olduğunu ifade etti.

"İçişleri Bakanlığı olarak biz içeride, Savunma Bakanlığı sınır boylarında ve ötesinde, MİT istihbarat faaliyetleri ve nokta operasyonlarıyla hep birlikte teröre karşı mükemmel bir uyum içinde çalışıyoruz." diyen Yerlikaya, "Bize yan bakana düz bakmıyoruz." ifadesini kullandı.

"43 bin 490 operasyon düzenledik"
Son 90 günde, terör örgütlerine yönelik İHA, SİHA ve İKU'larla 15 bin 640 saat uçuş gerçekleştirildiğini aktaran Yerlikaya, "Toplam 43 bin 490 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda, 40'ı teslim 27'si ölü, 187'si sağ, 4'ü yaralı, 258 terörist etkisiz hale getirildi." diye konuştu.

Bu dönemde, bölücü terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik 818'i şehir, 41 bin 66'sı kırsalda olmak üzere 41 bin 884 operasyon yapıldığı bilgisini paylaşan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Kırsalda gerçekleşen operasyonların 20'si büyük, 137'si orta, 40 bin 909'u küçük operasyonlardı. Gerçekleşen tüm operasyonlarda 214 terörist etkisiz hale getirildi. Bu rakamın 27'si ölü, 149'u sağ, 38'i teslim, 1299 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 312'si tutuklandı, 239'u hakkında adli kontrol kararı verildi. FETÖ'ye yönelik 1294 operasyon yapıldı. 1955 şüpheli gözaltına alınırken, 391 şüpheli tutuklandı, 333'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 260 operasyon yapıldı, 42 terörist etkisiz hale getirildi. 443 şüpheli gözaltına alınırken, bunların 106’sı tutuklandı, 66'sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Sol terör örgütlerine yönelik 71 operasyon yapıldı. 2 terörist etkisiz hale getirildi. 104 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 14'ü tutuklandı, 21'i hakkında ise adli kontrol kararı verildi."

"Bu dönemde, 37'si bombalı eylem olmak üzere 44 eylem önlendi." bilgisini veren Yerlikaya, teröre katılım sayılarının "yok denecek kadar" azalırken Diyarbakır annelerinin feryatlarının 5'inci yılına girdiğini hatırlattı.

Bakan Yerlikaya, son 90 gündeki evlat nöbetlerinde 4 terör örgütü mensubunun daha teslim olduğunu ve ailesine kavuşanların sayısının 46'ya ulaştığını bildirdi.

Uyuşturucuyla mücadele
Küresel bir felaket olarak gördükleri uyuşturucuya karşı mücadelede Türkiye'nin uyuşturucu için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını sağlamayı temel hedef olarak gördüklerini belirten Yerlikaya, "Uyuşturucu suçunu terörle eşdeğer görüyoruz. Uyuşturucu konusunda küresel ölçekte büyük bir arz baskısı altında olacağımız açıktır. Ancak geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de uyuşturucuya göz açtırmayacağız. Arz cephesinde, torbacısından zehir tacirine kadar, hangi büyüklükte olursa olsun hepsinin tepelerine çöküp, nefeslerini kesip, adalete teslim etmeye kararlıyız." şeklinde konuştu.

Başta çocuklar ve gençler olmak üzere, bağımlılıkla mücadelede bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Yerlikaya, okul etraflarındaki Narkotimlerin sayısını artırırken En İyi Narkotik Polisi Anne, NARKOLOG, Narko Tır ve UYUMA projelerini kesintisiz sürdüreceklerini anlattı.

Son 90 günde uyuşturucuyla mücadelede 53 bin 929 uyuşturucu operasyonu düzenlendiğini aktaran Yerlikaya, gözaltına alınan 66 bin 13 şüpheliden 5 bin 966'sının tutuklandığını, 2 bin 388'i hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.

Siber suçlarla mücadele
Yerlikaya, otonom ve insansız sistemler, yapay zeka, siber güvenlik gibi teknolojilere önemli yatırımlar yapmaya devam ettiklerini vurgulayarak, geleceğin önemli bir güvenlik tehdidi olarak gördükleri siber suçlar sahasında sanal devriyelerin çalışmalarını büyük bir hassasiyetle sürdürdüklerini dile getirdi.

"Siber vatan"da güvenlik birimlerinin kapasitesini artıracak planlamaları yaptıklarını ve toplum farkındalığını artırmaya dönük projelere ağırlık verdiklerini kaydeden Yerlikaya, Siber Suçlarla Mücadele kapsamında son 90 günde terörle iltisaklı olduğu tespit edilen 56 bin 958 sosyal medya hesabıyla ilgili işlem yapıldığı bilgisini verdi.

Yerlikaya, tespit edilen 24 bin 539 kişiden 484'ünün gözaltına alındığını, bunlardan 25'inin de tutuklandığını belirtti.

Bilişim sistemlerine yönelik düzenlenen 50 operasyonda da gözaltına alınan 56 şüpheliden 24'ünün tutuklandığını ifade eden Yerlikaya, ödeme sistemlerine yönelik gerçekleştirilen 175 operasyonda ise gözaltına alınan 705 şüpheliden 223'ünün tutuklandığını bildirdi.

Yasa dışı bahis konusunda ise 36 operasyon yapıldığını belirten Yerlikaya, 191 şüphelinin gözaltına alındığını, bunlardan 65'inin tutuklandığını söyledi.

Çocukları korumanın en hassas oldukları konuların başında geldiğine dikkati çeken Yerlikaya, çevrim içi çocuk müstehcenliği suçlarına yönelik gerçekleştirilen 104 operasyonda gözaltına alınan 140 şüpheliden 24'ünün tutuklandığını kaydetti.

"93 milyon 160 bin hesaptan 3,5 milyar paylaşım yapıldı"
Sosyal medya üzerinden yapılmaya çalışılan algı çabalarının farkında olduklarını, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce bot hesapları takip etmeyi sürdürdüklerini bildiren Yerlikaya, "Son 90 gün içinde, Twitter (X) üzerinden, 93 milyon 160 bin hesaptan 3 milyar 511 milyon paylaşım yapıldı. Bu paylaşımların yüzde 29,31'i bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplardı. Bu paylaşımların yüzde 40'ının olumsuz ve spekülatif olduğu tespit edildi." diye konuştu.

Ulusal, bölgesel ve yerel organize suç örgütlerine yönelik mücadelenin aralıksız sürdüğünü belirten Yerlikaya, Türkiye'yi dünyanın en güvenli ülkesi yapmak amacıyla organize suç örgütlerine ve "mafyavari yapılara" göz açtırmayacaklarını vurguladı.

Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Son 90 gün içinde organize suç örgütlerine yönelik yapılan 92 operasyonda, 1767 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 430'u tutuklandı, 203'ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen 5 bin 802 operasyonda 8 bin 72 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 119'u tutuklandı, 384'ü hakkında adli kontrol kararı verildi.

Kolluk teşkilatlarımızda, hem beşeri hem de teknik kapasite anlamında çok ciddi yatırımlar yaptık. Türk Polisi, Türk Jandarması, Türk Sahil Güvenliğimiz bugün dünyanın en önde gelen kolluk kurumları arasındadır. Tüm asayiş olaylarına baktığımızda, emniyetimiz, jandarmamız, Sahil Güvenliğimiz her 10 olaydan 9'unu aydınlatmış ve adalete teslim etmiştir. Hiçbir olayın karanlıkta kalmaması önceliğimizdir."

Kahramanmaraş merkezli depremlerden bugüne AFAD Başkanlığınca yürütülen hizmetlerle ilgili verileri paylaşan Yerlikaya, ilk etapta toplam 645 bin kurulu çadırda 2,5 milyon depremzedeye geçici barınma imkanı sağladıklarını söyledi.

Bunun yanı sıra 1 milyon 188 bin 218 kişiyi de tesislerde misafir ettiklerini aktaran Yerlikaya, depremin akut döneminin bitmesiyle geçici barınma hizmetlerinin artık konteyner kentlerde ve kira yardımıyla sürdüğünü anlattı.

Yerlikaya, "Çadır ve tesislerde misafir dönemi bitti. Bugün itibarıyla 185 bin 193 konteynerde 579 bin 393 vatandaşımız kalıyor." dedi.

Bakan Yerlikaya, konteynerlerdeki yaşam standartlarını yükseltmek için bir evde olması gereken ihtiyaç malzemelerini temin ettiklerini, bugüne kadar, 327 bin 248 haneye ev sahibi ve kiracı ayrımı yapılmaksızın 6 milyar 276 milyon lira kira yardımı yapıldığını belirtti.

AFAD-Kızılay ortaklığıyla, içerisine aylık 3 bin lira yüklenen Esen Kart'ın kullanımına geçildiğini ifade eden Yerlikaya, depremden etkilenen 11 ilde 50 bin 751 kartın dağıtıldığını, her ay bu kartlara 3 bin lira yüklemeye devam edeceklerini söyledi.

"Acil yıkılacak ve yıkık 60 bin 421 bina enkazı tamamen kaldırıldı"
Bakan Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanlığının deprem bölgelerinde görev yapan öğretmenler için AFAD'dan talep ettiği
11 bin 76 konteynerin kurulumunun tamamlandığını, diğer kamu kurum ve kuruluşların istediği 10 bin 119 konteynerin de teslim edildiğini aktardı.

Deprem bölgelerindeki 2 milyon 522 bin 294 binanın hasar tespitinin yapıldığını söyleyen Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

"Acil yıkılacak ve yıkık 60 bin 421 bina enkazı tamamen kaldırıldı. İlk etapta buydu. İkinci etapta, ağır hasarlı bina sayımız 201 bin 211. Bugüne kadar 79 bin 711 ağır hasarlı binanın enkazını kaldırdık, canhıraş çalışıyoruz valilerimizin koordinasyonunda. Bunları da tamamlayacağız. Üçüncü aşamada da 43 bin 722 orta hasarlı binanın enkaz kaldırma çalışmalarına, ağır hasarlı bina enkazlarının kaldırılmasının hemen sonrasında başlayacağız. Biz hükümet olarak, devletimizin, tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarımızla, halkımızla el ele verdik. Yaralarımızı sarmak için bütün imkanlarımızı seferber ettik, etmeye de devam ediyoruz."

"Geçmişten günümüze göçün sebepleri hep aynı..."
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 21. yüzyılda, dünyanın en önemli küresel sorunlarının başında göçün geldiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletlerin geçen yıl hazırladığı Uluslararası Göç Örgütü raporuna göre, 2020'de dünya genelinde 281 milyon göçmenin bulunduğuna dikkati çeken Yerlikaya, "Tahminler, 2023'te bu sayının 300 milyonu geçtiği yönünde. Geçmişten günümüze göçün sebepleri hep aynı, sonu gelmeyen savaşlar, yoksulluk, baskı, terör, ekonomi ve iklim değişikliği... Burada iki önemli kavram karşımıza çıkıyor. Düzenli göçmen ve düzensiz göçmen." dedi.

Kanunlara uygun olarak Türkiye'ye girişi-kalışı-çıkışı belli olan kişilerin düzenli göçmen statüsünde olduğunu söyleyen Yerlikaya, bugün itibarıyla Türkiye'deki geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 milyon 293 bin 934, ikamet izniyle kalanların 1 milyon 213 bin 143, uluslararası koruma kapsamında kalanların 290 bin 516 olmak üzere toplam 4 milyon 797 bin 593 düzenli göçmenin bulunduğunu bildirdi.

Bakan Yerlikaya, göreve geldikleri ilk günden beri üzerinde hassasiyetle durdukları konuların başında, düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin geldiğini söyledi.

Türkiye genelinde son 90 günde göçmen kaçakçılığına yönelik 1285 operasyon yapıldığını bildiren Yerlikaya, "Operasyonlarda, göçmen kaçakçılığı faaliyeti yürüttüğü şüphesiyle 2 bin 159 kişi yakalandı. Bunların 543'ü tutuklandı, 207 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi." dedi.

Operasyonlar sonucunda 75 bin 442 düzensiz göçmenin yakalandığını bildiren Yerlikaya, "Bunların 32 bin 563'ü sınır dışı edildi. Geri kalan diğer düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemleri ise devam ediyor. Düzensiz göçmenlere yönelik sahadaki yoğun ve kapsamlı kontrollerden dolayı son 90 günde sadece İstanbul'da, sıranın kendisine geleceği endişesi taşıyan, vize, vize muafiyeti veya ikamet süresi biten 89 bin 396 yabancı ülkemizden ayrıldı." şeklinde konuştu.

"Son 90 gün içinde 59 bin 145 kişinin sınırdan girişleri engellendi"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele aşamasında yakalama süreciyle ilgili yeni bir sistem uyguladıklarını, pilot bölge olarak İstanbul'da başlatılan bu sistemde, "Mobil Göç Noktası" adı verilen araçların kullanıldığını söyledi.

Sistemin işleyişini anlatan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Güvenlik güçlerimiz gerekli gördüğünde bir yabancıya kimliğini soruyor. Yabancı kimliğini ibraz ederse sorun yok. Yabancı eğer kimliğini ibraz edemiyorsa kolluk görevlimiz yabancıyı Mobil Göç Noktası'na davet ediyor. Mobil Göç Noktası'ndaki tercümanlar eşliğinde göç uzmanlarımızca, yabancının hem parmak izi sorgulaması yapılıyor hem de Göç Net veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Burada düzensiz göçmen olduğu tespit edilen yabancı ortaya çıkıyorsa kolluk görevlilerimizce Geri Gönderme Merkezi'ne götürülüp teslim ediliyor. Dolayısıyla eskiden aynı durumdaki bu yabancılar ya polis merkezine ya da Geri Gönderme Merkezi'ne götürülüyordu. Şimdi bu çalışmayla yabancıların yasal kalış haklarının olup olmadığı çok kısa zamanda tespit ediliyor."

Bakan Yerlikaya, pilot bölge İstanbul'da 20 aracın farklı noktalarda çalışmalarını yürüttüğünü, ekim ayı sonunda bu hizmetin 150 araçla, 30 şehirde sahada olacağını söyledi.

Bu mücadeleyi, başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla uyum içinde yürüttüklerini dile getiren Ali Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Milli Savunma Bakanlığımızın bünyesinde çok güçlü bir Entegre Sınır Güvenliği Sistemimiz var. Hudut birliklerimizin başarılı çalışmalarıyla sadece son 90 gün içinde 59 bin 145 kişinin sınırdan girişleri engellendi. Hükümet olarak, düzensiz göçle amansız bir mücadele veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Bu mücadeleyi binlerce vatan evladı,
kurum ve kuruluşlarımız, 'amasız', 'fakatsız', 'lakinsiz' olarak yapıyor. Çünkü bizler ülkemizin huzuru için varız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi; 'Tarihimizde, kültürümüzde, inancımızda yeri olmayan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının toplumumuza sirayet etmesine izin veremeyiz. Asırlardır mazlum ve mağdurların sığınağı olmuş devletimizin tertemiz siciline birkaç kendini bilmezin leke sürmesine göz yumamayız. Her zaman ifade ettiğimiz gibi inşallah bu meseleyi Türk milletine yakışan bir vakar ve vicdani duruşla çözüme kavuşturacağız.' Bu cümleler, bizim göçle mücadeledeki vazgeçilmez ilkelerimizdir."

İçişleri olarak 600 bin personelle büyük bir aile olduklarını, üzerlerinde büyük sorumluluk bulunduğunu söyleyen Yerlikaya, "Gece gündüz demeden kara vatan, mavi vatan, siber vatanda çalışan bir teşkilatız. Tüm mesai arkadaşlarım bilinç ve inançla, yüksek bir özveri ve vatan aşkıyla çalışıyorlar." dedi.

Bakan Ali Yerlikaya, son 90 günde, emniyet teşkilatından komiser yardımcısı Selim Sarıkaya, polis memurları Ramazan Kütük,Yusuf Çağatay Sanalp, Hakan Telli, Alp Efe Bekit'in, Jandarma teşkilatından uzman çavuşlar Aydın Ceylan ve Burak Can Güngör ile Astsubay Kıdemli Çavuş Mustafa Tatlı'nın şehit olduğunu belirterek, tüm şehitlere rahmet diledi.

GÜNCEL Haberleri

Milyarlık İGDAŞ ihalesi Bilginay şirketine göre mi kurgulandı?
Mahkeme Martı Tag'ın temsilcisinin "çakma" olduğunu tespit etti!
CHP'li Beşiktaş Belediyesi'ndeki yolsuzluk soruşturmasında şok detaylar: Koruma ve şoförünün maaşı...
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat aylık gelirini savcılıkta ayrı mahkemede ayrı söyledi
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat görevden uzaklaştırıldı