Günümüzün vebası, obezite

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gülden Ballı, obezite tedavisi ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

Op. Dr. Gülden Ballı, uzmanların “çağın vebası” olarak tanımladığı obezite hastalığının görülme yaşının çocukluk çağına kadar düştüğünü belirtti. Ballı, obezitede en iyi tedavi seçenekleri hakkında da detaylı bilgi verdi.
Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gülden Ballı, obezite tedavisi ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Gülden Ballı, "Normalde hastaya etkin bir tedavi önerisi yapabilmemiz için hastanın çabası önemlidir. Hastanın zayıflamayı denemiş olması; ancak başarısızlık öyküsü olması gerekiyor" dedi.

Op. Dr. Gülden Ballı, "Bir hastayı değerlendirirken şöyle düşünüyorum; bu hastada tek bir şansım olsa, en iyi sonucu hangi tedavi ile alırım? Cerrahi dışı yöntemler mi; yoksa obezite cerrahisi mi? Tedavi seçeneklerinde kimi hasta mide botoksu uygundur, kimi hastada mide balonu tedavisi daha iyi sonuç verir. Bu yöntemlerde başarı alınamayacak sınırdaki hastalarda obezite cerrahisi en etkin tedavidir. Obezite ameliyatı olan hastalar, ideal kilosuna doğru zayıflarken, kronik hastalıklar nedeniyle kullandıkları ilaçları da ameliyatın yaklaşık birinci ayında bırakıyor; ancak doğru tedaviyi yapamazsak geri dönüşler oluyor" şeklinde konuştu.
Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gülden Ballı, "Örneğin kontrolsüz diyabeti olan bir hastaya tüp mide ameliyatı yaparsak hasta ameliyattan 3-5 ay sonra o ilaçları kullanmaya devam ediyor. İşte bu nedenle her hasta için en doğru tedavi yöntemini uygulamak çok önemli. Ben diyorum ki bir atış hakkımız var; onda da en iyiyi yapalım. Böyle olduğunda tedavi başarıya ulaşırken, sağlıklı beslenmeyi hayat şekli haline getirmiş bir birey elde etmiş oluyoruz" diye aktardı.

Psikolojik hazırlık şart
Günümüz obezite hastalarının birçoğunun topluma ve sosyal hayata karşı kendilerini izole ettiklerini söyleyen Ballı, hem yeme bozukluğu olan hastalarda hem de obeziteden kaynaklı psikososyal problem yaşayan hastalarda mutlaka psikolog yardımı aldıklarını söyledi.
Hastaların bu sürece her açıdan hazır olması gerektiğini vurgulayan Ballı, "Bir yılın sonunda görüp tanıyamadığım hastalar var. Zayıfladıktan sonra hayata daha verimli bağlanan, iş sahibi olan, evlenen hastalarımı gördükçe duygularıma hakim olamıyorum" dedi.
Ballı, obezite tek başına hamile kalma ihtimalini düşürdüğü için gebelik yaşayamayan hastaların, etkin tedavi sonrası ameliyattan yaklaşık 1,5-2 sene sonunda hamile kalabileceklerini söyledi.

Hastanın çabası çok önemli
Kilo sorunu olan hastaların tedavi öncesi sağlık taramalarının yapıldığını ve baştan aşağı tüm vücudun kontrolden geçirildiğini belirten Op. Dr. Gülden Ballı, her hasta için özel beslenme profili çıkarıldığını anlattı.
Hastaların takip edildiği süreci eğitim süreci olarak da adlandırdıklarını kaydeden Ballı, “Tedaviyi seçerken sadece vücut kitle indeksine bakarak karar vermek doğru sonuca götürmüyor. Hastanın günlük yaşantısı detaylı incelendiğinde daha verimli sonuçlar elde ediliyor” diye konuştu.
Uzmanların obezite için ‘çağın vebası’ tabirini kullandığına da değinen Ballı, Türkiye’de obezite hasta oranının yüzde 30’larda olduğu bilgisini paylaştı. Obezitenin en yaygın sebebinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu söyleyen Ballı, “Şeker oranı yüksek gıdalara yönelen bireylerin hareket kabiliyeti de azalıyor; toplumumuzda sporu alışkanlık haline getirilmesi gerekiyor” dedi.

SAĞLIK Haberleri

Belçika'da M çiçeği virüsünün yeni varyantı ilk kez tespit edildi
"Yenidoğan Çetesi" ile ilişkili hastanelerde TMSF kayyım olarak görevlendirildi
Bakanlık 3 oyuncağı toplatma kararı aldı: 'Evinize bile sokmayın'
Canan Karatay’dan doğal "kış" reçetesi!
Hastanelerde yeni dönem başlıyor!