Beşiktaş Ulus’taki bir arazideki milyar dolarlık rant sebebiyle sahte evrak düzenleyen Emlak ve İstimlak Müdürü Doğan Ender Topçuoğlu, görevini kötüye kullanmaktan ceza alınca apar topar belediyeye gitmiş; makamında geçirdiği kalp kriziyle şaibeli bir şekilde hayatını kaybetmişti.
Topçuoğlu’nun şaibeli ölümünün ardından adli tıp raporu bile alınmadan gömüldüğü ortaya çıktı.
Topçuoğlu’nun görevini kötüye kullanmaktan ceza almasına neden olan olay şöyle gerçekleşmişti.
BELEDİYE SAHTE 'İKAMETGAH' DÜZENLEDİ
Milyar dolarlık 20 dönümlük bir arazide bulunan 200 metrekarelik arsa üstünde inşa edilmiş bir eve sahte ikamet belgesi düzenleyen Topçuoğlu, böylelikle evin kentsel dönüşüme girmesini sağlamıştı. Belgenin sahte olması savcılıkça tespit edilmiş olmasına rağmen Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, belgeyi kullanmaya devam etti.
Bahse konu evle ilişiği bulunmayan Yaşar Sucu isimli şahıs, belediyenin yetki alanında olmamasına karşın Beşiktaş Belediyesi'nden o evde oturduğuna dair bir belge istedi.
İşte Sucu'nun başvurusu:
Bu başvuru üzerine belediye yetkisi olmayan bir alana girerek Yaşar Sucu'yu, Şenay Çiftçi'nin ikamet ettiği evde yaşıyor gösteren Ender Topçuoğlu imzalı o belgeyi düzenledi.
İşte o belge:
SAHTE EVRAKLA MİLYAR DOLARLIK ARAZİ KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKULDU
1 Şubat 2018 günü Beşiktaş Belediyesi'nden ekipler, izinsiz olarak geldikleri Şenay Ç.'nin evinden numune alarak Yaşar Sucu'yu ikametin maliki, Şenay Çiftçi'yi ise işgalci olarak gösterdi. Evrakta sahtecilik yapan ekipler, daha sonra konuta riskli yapı raporu vererek kentsel dönüşüm kapsamına soktu.
Suçun evrakta sahtecilik suçuna girdiği savcılık iddianamesinde tespit edildi:
İddianamenin son bölümünde suçun niteliği de açıkça anlatıldı:
Yaşar Sucu hakkında yürütülen soruşturmada ise Emlak ve İstimlak Müdürü Doğan Ender Topçuoğlu tarafından hazırlanan belgelerin ardından Yaşar Sucu’nun Şenay Ç.’nin adresinde ikamet etmediği halde ikamet ediyormuş gibi Beşiktaş Belediyesi’ne başvurduğu, söz konusu yapının ”Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu” uyarınca riskli olup olmadığının tespitinin yapılması için talepte bulunduğu anlaşıldı, fakat 5 yıl süre ile kamu davası açılmasının ertelenmesine karar verildi.
İşte savcılığın kararı ve Şenay Çiftçi'nin itirazı:
Şenay Çiftçi'nin itirazına verilen kararsa şu şekilde:
DEVREYE RIZA AKPOLAT GİRDİ
Evrakta yapılan sahtecilik, Savcılık tarafından yapılan tespitler, ertelenen ceza talepleri ışığında bu kez devreye Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat girdi.
Beşiktaş Belediyesi Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, 1 Temmuz 2024 tarihinde, Şenay Çiftçi’nin sahibi olduğu müstakil eve yönelik usulsüz biçimde kentsel dönüşüm yasası gereği anlaşma sağlanamadığından ve hissedarların çoğunluğunun sağlandığı iddiası ile satışının 7 Temmuz 2024'de yapılmasına karar verdi. Şenay Çiftçi'nin ve avukatı, Beşiktaş Belediyesi tarafından verilen bu karara yönelik İstanbul İdare Mahkemesine, "Yürütmenin Durdurulması" adına talepte bulundu fakat talep reddedildi.
SEBA İNŞAAT'IN SAHİBİ TANIDIK ÇIKTI
Şenay Ç.’ye ait olan müstakil ev, 19 dönümlük arsa içinde ve SEBA İnşaat Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen projenin önündeki en büyük engel. Bu yüzden de SEBA İnşaat, diğer hissedarlardan aldığı vekaletle Şenay Çiftçi’ye dava açtı fakat İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti.
SEBA İnşaat, Orhan Keçeli, Ali Engin Keçeli ve Nedim Keçeli tarafından kuruldu. Şirket, başta Beşiktaş ve Sarıyer olmak üzere İstanbul’un birçok ilçesinde lüks konutlar inşa etmesiyle biliniyor. Ailenin en tanınmış siması ise Beşiktaş Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yakın dostu Nedim Keçeli.