Küçükçekmece'de çöken binada 1 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı

Küçükçekmece'de çöken binada 1 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı

İstanbul Küçükçekmece'de 3 katlı binanın çökmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

A+A-

Küçükçekmece'de Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasındaki 3 katlı bir apartman henüz belirlenemeyen nedenle çöktü.

Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Enkaz altında kalanlar olduğunun belirtilmesi üzerine arama kurtarma çalışması başlatan ekiplerin, enkazdaki bir kişiyle iletişim kurduğu öğrenildi.

Bir kişi kendi imkanlarıyla çıktı

Öte yandan, çöken bina park halindeki araçların üzerine yıkılırken, yoldan geçen belediye otobüsünde de hasar oluştu.

Bina çöktükten sonra ise bir kişinin kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı ve ekiplere içeride kalanlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Enkazdan bir kişinin cansız bedeni çıkarıldı

Arama kurtarma ekipleri, Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasında, altında dükkan bulunan 1988 yapımı çöken 3 katlı apartmanın enkazında bir kişinin cansız bedenine ulaştı.

Henüz kimliği belirlenemeyen kişinin cesedi enkazdan çıkarıldı.

Yaralıların kimliği tespit edildi

Polis ekiplerince yapılan çalışmada, çökme nedeniyle enkazda ölen kişinin D.C. olduğu belirlendi.

Yaralılar, Özel Biruni Üniversitesi Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servislerine kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılan toplam 8 yaralıdan A.C. isimli 6 aylık kız çocuğu ile S.D'nin hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

İstanbul Valisi Gül'den açıklama

İstanbul Valisi Davut Gül, Kartaltepe Mahallesi'nde çöken 3 katlı binanın bulunduğu yerde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Gül, Küçükçekmece'de saat 08.40 sıralarında zemin artı 3 katlı bir binanın kendiliğinden çöktüğünü belirterek, binanın zemininde iş yeri olduğunu, üstündeki kattın da büro olarak kullanıldığını söyledi.

Gül, üstteki iki katta ise ailelerin yaşadığını aktararak, "İlk etapta AFAD'ın koordinesinde itfaiye ve diğer akredite kuruluşlar olay yerine geldiler. UMKE ve benzeri itfaiye, belediye, sağlık, emniyetimiz, gelmesi gereken bütün kurumlar geldiler. 7 kişi yaralı olarak çıkartıldı. Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Vali Gül, binanın 1988 yapımı olduğunu ve çökmeyle ilgili henüz tespit edilen bir sebep belirlenemediğini dile getirdi.

İlerleyen saatlerde bilgilendirme yapmaya devam edeceklerini söyleyen Gül, "Cumhuriyet Başsavcımız olay yerinde, adli ve idari süreç devam edecek. Hepimize geçmiş olsun. Herhangi bir patlama ihbarı ya da tespitimiz yok." diye konuştu.

Valilik açıklaması

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 08.40 sıralarında Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı binanın çöktüğü belirtilerek, olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edildiği kaydedildi.

Görgü tanıkları binanın yıkılma anını anlattı

Olay esnasında orada bulunan görgü tanıklarından Erdal Karagöz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, durumun doğal gaz patlamasından yaşandığını zannettiğini ve geriye doğru koştuğunu söyledi.

Karagöz, çökme sırasında insanların çaresiz şekilde kaçmaya çalıştığını anlatarak, "Altında kalanlar vardı. Arabalar da vardı, arabalar hızlı şekilde ileriye doğru geldi, birbirlerine çarptılar. 4-5 tane araba kaldı altında. Facia bir şeydi. İnsanlar çaresizdi, herkes bir tarafa kaçtı. Evimiz yıkılan yerin karşısında. Çocuklar, akrabalar hepsi gelip yardıma koştu. Çok korkunç bir olaydı." ifadesini kullandı.

Binanın eski olduğuna dikkati çeken Karagöz, "Yeni dönerci açılmıştı. Bir aileyi çıkarttılar. Ambulansla hastaneye götürdüler. Korkunç bir olaydı. Dışında olanlar da içinde olanlar da vardı. Pazar olduğu için biraz sakindi. Pazar olmasaydı burası saat 08.00'den 10.00'a kadar trafik oluyordu. Pazar olduğu için daha az hasarlı atlattık tehlikeyi." değerlendirmesinde bulundu.

Binanın altında bir iş yeri olduğunu belirten Yiğit Ocak da olay anına ilişkin, "Ben siren seslerine uyandım. Hemen ne oldu diye geldim. İnşallah bir şey yoktur. Herkes şimdiden binasını kontrol ettirsin, en azından tedbir alalım." diye konuştu.

Olay anı güvenlik kamerasına yansıdı

Bu arada, binanın çökme anı güvenlik kamerasınca kaydedildi. Görüntüde, sokaktan otomobillerin ve bir minibüsün geçtiği sırada, binanın sokağa doğru çökmesi yer aldı. Bu sırada, sokakta bulunan insanların kaçması ve ortalığın tozla kaplanması da görüntüye yansıdı.

Görüntüde ayrıca, bina çökerken hasar gören seyir halindeki bir İETT otobüsünün de son anda durması kaydedildi.

Öte yandan, hasar gören bu otobüs, ekiplerin çalışması kapsamında olay yerinden kaldırıldı.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıklayarak, soruşturma kapsamında 1 Cumhuriyet başsavcı vekili ile 2 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini, arama kurtarma çalışmalarının ardından 3 kişilik bilirkişi ekibinin kusur tespiti için incelemelere başlayacağını bildirdi.

Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi'ndeki binanın çökmesine ilişkin başsavcılığın yazılı açıklamasında, 4 katlı binanın saat 08.40 sularında henüz belirlenemeyen nedenle çökmesine ilişkin derhal soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Soruşturma kapsamında, 1 Cumhuriyet başsavcı vekili ile 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi, kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir."

Adalet Bakanı Tunç

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Küçükçekmece'de bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşa Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi.

Olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını bildiren Tunç, şunları kaydetti:

"1 başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir. Bilirkişi heyeti, incelemelerine başlamıştır. Soruşturma titizlikle yürütülmektedir."

Gözaltına alınanların sayısı 2'ye çıktı

Küçükçekmece'de 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralı kurtarıldığı 3 katlı binanın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 2'ye yükseldi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasındaki, altında dükkan bulunan 1988 yapımı 3 katlı apartmanın çökmesi üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda, binanın sahibi olduğu belirlenen H.M.G. gözaltına alınarak, polis ekiplerince emniyete götürüldü.

Yine soruşturma kapsamında yıkılan binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi olduğu belirlenen Ö.A.D. de polis ekiplerince gözaltına alındı.

Enkazının kaldırılmasına başlandı

Binanın enkaz alanındaki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) yapılan açıklamada, yaralıların sağlık ekiplerine teslim edildiği aktarılırken, "Arama kurtarma çalışmaları sonuçlandırılmış, enkaz kaldırma çalışmalarına devam edilmektedir." bilgisi verildi.

Çökme anı İETT otobüsünün güvenlik kamerasında

Öte yandan, binanın çöktüğü anlar, o sırada yoldan geçen ve hasar oluşan İETT otobüsünün güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Görüntüde, otobüsün ilerlediği sırada binanın yola yıkılması ve aracın da kıl payı enkazın altında kalmaktan kurtulması yer alıyor. Otobüsü durduran sürücünün yolcularla konuşarak araçtan inmesi de görüntüde bulunuyor. Görüntüde ayrıca bir otomobil ile minibüsün enkazın altında kalmaktan son anda kurtulduğu görülüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"İstanbul Küçükçekmece'de bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kurumlarımız olayın yaşandığı ilk andan itibaren seferber olmuş, olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Rabb'im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin. Geçmiş olsun İstanbul."

İçişleri Bakanı Yerlikaya, yaralıları ziyaret etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece'de 3 katlı binanın çökmesi sonucu enkaz altından yaralı kurtarılanları tedavi altına alındıkları hastanede ziyaret etti.

Bakan Yerlikaya, ilk olarak, Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasındaki 1 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin de yaralı kurtarıldığı çöken binanın enkaz alanında incelemelerde bulundu.

Ardından Yerlikaya, yaralılardan bazılarının tedavi altına alındığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne geldi.

Burada yaralılara "geçmiş olsun" ziyaretinde bulunan Yerlikaya, hastane yönetiminden ve doktorlardan yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Bakan Ali Yerlikaya'ya ziyaretinde, İstanbul Valisi Davut Gül ile İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da eşlik etti.

"Enkaz altındaki insanların kurtarılması için cansiperane çalışıldı"

Bakan Yerlikaya, çöken binanın enkaz alanında yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah 08.41 itibarıyla zemin artı 3 katlı olan apartmanın çöktüğünü anımsatarak, binanın 1988 yılında inşa edildiğini kaydetti.

Yerlikaya, AFAD'ın olaydan 9 dakika sonra 08.50'de, eş zamanlı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, ilçe belediyesi ekipleri ile Vali Gül ve kaymakamın olay yerine geldiğini aktardı.

Enkaz altındaki insanların kurtarılması için cansiperane çalışıldığını söyleyen Yerlikaya, "Her zaman olduğu gibi AFAD, itfaiye, UMKE ve olması gereken emniyet, valilik, tüm kurumlar... Bu tür olaylarda biliyorsunuz, hepsini tek tek saymama bile gerek yok, müdahale ve iyileştirme noktasında ne noktaya geldiğimizi çok iyi biliyorsunuz. Her birine minnettarız ve her birine teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"6 aylık bebekle annenin durumu daha kritik görünüyor"

Bakan Yerlikaya, enkazdan 9 kişinin çıkarıldığını, bunlardan Türkmenistan uyruklu 1 kişinin vefat ettiğini belirtti.

Enkazdan çıkarılan 7 yabancıdan 1'inin İran, 6'sının Türkmenistan uyruklu olduğunu aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Göç İdaresi Başkanlığımız bunların kimlikleri üzerinden araştırmasını yaptı. Tamamı yasal kalışı olan, ikamet izni olan yabancılar. Bizim 2 vatandaşımız var. Birisi hiç hastanede tedavi bile olmadı. Kendisi gayet iyi durumda. Diğer vatandaşımız tedavi sürecinde. Hastane yetkililerinden buraya gelmeden önce almış olduğum bilgiye göre, bizim vatandaşımızın durumu gayet iyi. Tedavi süreci devam eden 6 yabancı uyruklu misafirlerden 2'si, 6 aylık bebekle annenin durumu diğerlerine nispeten daha kritik görünüyor."

Duaları ve temennilerinin yaralıların en kısa zamanda sağlık ve sıhhatlerine kavuşması olduğunu söyleyen Yerlikaya, yaralıları ziyaret edeceklerini de söyledi.

Bakan Yerlikaya İstanbullulara seslendi

Böyle durumlarda olayla ilgili hemen hem idari hem de adli soruşturma yapıldığını belirten Yerlikaya, Adalet Bakanlığı'nın da 3 savcı görevlendirdiğini ve adli araştırmalara başlandığını kaydetti.

Yerlikaya, "İçişleri ailesi olarak biz de mülkiye başmüfettişi görevlendirdik. Bugünden itibaren çalışmaya başladı. En kısa zamanda biz idari olarak bir kusur, bir kabahat ne varsa tabloyu olduğu gibi ortaya çıkarıp bunu gereken adli sürece destek olması açısından tevdi edeceğiz, göndereceğiz." ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümün önemini vurgulayan Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve destekleriyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın açıklamış olduğu Yarısı Bizden kampanyasına dikkati çekti.

Yerlikaya, "Yarısı Bizden kampanyasını artık duymayan İstanbullu kardeşimiz kalmadı. Aslında sadece İstanbulla da ilgili değil, Marmara Bölgesi ile ilgili biliyorsunuz. Biz depremlere karşı dayanımı olmayan, direnci olmayan, az önce enkazda gördüğümüz gibi bir tablo görmek istemiyoruz. Tedbir almak istiyoruz. Birlikte yapmak istiyoruz bunu, el birliğiyle yapmak istiyoruz. Devlet-millet el ele yapmak istiyoruz. 6 Şubat'taki canımız yandığı gibi bir daha canımız yanmasını istemiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Vali olarak görev yaptığı dönemde Kartal Orhantepe Mahallesi'nde yıkılan Yeşilyurt Apartmanı'nı hatırlatan Yerlikaya, en az 8 gün orada kaldıklarını dile getirdi.

İstanbulluların kentsel dönüşüm konusunda devletin sağladığı imkanlardan yararlanmasını isteyen Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Beklemeyin. Lütfen durmayın. Kira yardımlarından tutun da Yarısı Bizden kampanyasının ne hale geldiğini, ne kadar güçlü ve önemli hale geldiğini lütfen görün. Canımız yanmasın. İstanbullu hemşehrilerimize, Küçükçekmece'de yaşayan hemşehrilerime, bu mahallede yaşayan kardeşlerime çok büyük geçmiş olsun diyorum. Bu olayın tesiriyle herkes önümüze geçiyor, 'Biz de istifade etmek istiyoruz.' diyor ama aradan 4 gün, 5 gün, 10 gün, 20 gün geçtiği zaman normal hayata dönüyoruz. Artık şu gerçeklerle yüz yüze gelelim. Devletin, hükümetimizin açtığı bu iyilikle ilgili, dönüşümle ilgili imkanlardan elimizi uzatalım ve oradan tutunalım. Bunu beraber yapalım. Beraber başarabileceğimize yürekten inanıyorum."

"Savcılık, mahkemeler bunu aydınlatacak"

Bakan Yerlikaya, gazetecilerin, olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alınması ve "kolon kesme" iddialarına yönelik soruları üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2 gözaltı var, mal sahibi ve zemin kattaki dükkanla ilgili. Ama bunlarla ilgili tahkikat devam ederken bir şey bilsek de söylememiz doğru değil. Bizim adımıza, millet adına karar verici olan savcılık, mahkemeler bunu aydınlatacak. Göreceksiniz Beşiktaş'ta 29 vatandaşımızın hayatına mal olan durum gibi, çok kısa zamanda teleferik de olduğu gibi bunu aydınlatıyoruz. İdari olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve adliyeye, savcılarımıza gönderiyoruz. Sizler de anbean takip ediyorsunuz. Sabırla bekleyelim. Sizler aracılığıyla hemşehrilerimize ve milletimize, hükümetimizin kentsel dönüşümle ilgili bu dönemde getirdiği yenilikleri anlatalım. Buradan yürüyelim demiyorum, buradan koşalım."

"Yarın sabaha kadar yan taraftaki binayı tamamen yıkacağız"

Ali Yerlikaya, çöken binanın yanındaki binanın boşaltılmasına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Hemen yanında, sağında duran bina 8 yaşında. Tedbir doğrultusunda valiliğimiz koordinasyonunda boşaltıldı. Binanın bitişik nizamdaki bina zaten boş. Orası dirençle etüdüyle ilgili kentsel dönüşüm yapma zaruretinden dolayı Allah'a şükürler olsun ki önceden boşaltılmış. Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz burada. Orayı da yıkıyor. İnşallah yarın sabaha kadar hem bu enkazı hem de yan taraftaki binayı tamamen yıkacağız. Etrafımıza herhangi bir can güvenliği mal güvenliği açısında sıkıntı oluşturmaz hale getireceğiz."

Bakan Yerlikaya'dan Küçükçekmece'de çöken binadan yaralı kurtarılan bebeği ziyaretine ilişkin paylaşım

Bakan Ali Yerlikaya, çöken binadan yaralı olarak kurtarılan ve hastanede tedavisi süren Aygözel isimli 6 aylık bebeği ziyaret etti.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Adı gibi güzel olan Aygözel bebeğimizin tedavisi sürüyor, doktorlar çok şükür durumunun iyi olduğunu söylediler. Aygözel bebeğimizin annesi ve babasının da tedavileri devam ediyor. Çöken binada yaralanan hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim Aygözel bebeğimize uzun ve hayırlı bir ömür nasip etsin inşallah."

Küçükçekmece'de çöken binanın enkazından 12 saat sonra köpek kurtarıldı

Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi Geçit Sokak'ta çöken 3 katlı binanın enkaz kaldırma çalışmaları sürerken bir köpeğe canlı ulaşıldı. Terrier cinsi köpeğin Korkut Yılmaz Ayaz'a ait olduğu ve isminin Cookie olduğu öğrenildi.

Köpeğin kurtarılması ve yaşanan sevinç cep telefonu kamerasına yansıdı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Küçükçekmece'de 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralı kurtarıldığı 3 katlı binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlatıldığını, 1 başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini bildirmişti. Soruşturma kapsamında binanın sahibi olduğu belirlenen H.M.G. ile binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi olduğu belirlenen Ö.A.D. gözaltına alınmıştı.

Güvenlik nedeniyle tahliye edilen 4 katlı bina da yıkılıyor

Ekipler, Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasında sabah saatlerinde çöken 3 katlı binanın yanındaki 4 katlı apartmanda incelemesini bitirdi.

Polis ekiplerinin güvenlik önlemi almasının ardından ekipler binanın kontrollü yıkımına başladı.

AFAD ve belediye ekipleri, çöken 3 katlı binanın bitişiğindeki 4 katlı apartmanda inceleme yapmış, yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle yıkılmasına karar vermişti. Bina sakinleri kontrollü olarak apartmana girerek bazı değerli eşyalarını almışlardı. Yıkım kararı sonrası bazı bina sakinleri akrabalarının yanına gitmiş, bazıları ise çevredeki otellere yerleştirilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.