İzmir'de zeytin ve zeytinyağı sezonu açılışı Urla'da yapıldı

İzmir'de zeytin ve zeytinyağı sezonu açılışı Urla'da yapıldı

İzmir'de zeytin ve zeytinyağı sezonu açılışı Urla'da yapıldı

A+A-

İzmir'in Urla ilçesinde, zeytin ve zeytinyağının 2022-2023 sezonu dolayısıyla tören düzenlendi.

Köstem Zeytinyağı Müzesi'nde düzenlenen tören, İzmir Ticaret Borsası Toprak ve Çocuk Programı kapsamında ilk ve ortaokul öğrencileri zeytin hasadı ile başladı.

Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, zeytinin tarihinin binlerce yıl öncesine uzandığını belirtti.

Kentin neredeyse her metrekaresinde zeytin ve zeytinyağıyla karşılaşılabildiğini ifade eden Özen, "Zeytin, medeniyetin ve insanlığın var olduğu ilk dönemlerden beri bu toprakların sahibi. Bizden sonraki süreçte de bu toprakların sahibi ve bekçisi olmaya devam edecek." dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de zeytinin bolluğun, bereketin sembolü olduğunu kaydetti. Bu yılın "Anadolu topraklarında zeytinin altın çağı" olarak akıllarda kalacağını dile getiren Kestelli, şöyle konuştu:

"Bu yıl doğa bize çok cömert davrandı. Aşırı sıcaklar, yeryüzündeki zeytin ağaçlarının yüzde 90'ına ev sahipliği yapan Akdeniz coğrafyasını kavururken Anadolu toprakları bundan etkilenmedi. Ağaçlarımız sağlıklı gelişti, dalları zeytinleri taşıyamaz hale geldi. Bunun neticesi olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin koordinasyonunda yapılan 2022-2023 sezonu rekolte tahmin çalışmasına göre ülkemiz 421 bin ton zeytinyağı üretimi ile İspanya'dan sonra dünya ikinciliğine yükseldi. Sofralık zeytinde ise 735 bin ton üretimle İspanya ve Mısır’ı geride bırakarak dünya liderliğine terfi etti. Yine rekolte tahminlerine göre, 2022-2023 sezonunda zeytin üretimi toplamda 2 milyon 976 bin 654 ton olacak. Geçen sezona göre zeytin üretimindeki artış yüzde oranı yüzde 71'i bulacak. Zeytin üretiminin yüzde 75'i ise yağlığa ayrılacak."

Kestelli, Toprak ve Çocuk Programının 6 yıl önce başladığını hatırlatarak, farklı okullardan çocuklarla pek çok etkinliğe imza attıklarını, fabrika ziyaretleri, hasat etkinlikleri, tarla turları düzenlediklerini anlattı.

Konuşmaların ardından zeytin söyleşileri ve zeytinyağı tadımı yapıldı, müze gezildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.