İzmir Büyükşehir Belediyesi ile şirketi İZBETON arasında akıllara durgunluk getirecek ihale trafiği!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile şirketi İZBETON arasında akıllara durgunluk getirecek ihale trafiği!

İzBB ve İZBETON arasında "Koop"lu Kentsel Dönüşüm formülünden daha geniş kapsamlı "araç kiralama" ihalelerinde çözüm ortaklığı projesi! Uygulamaya konulan bu formül proje; diğer CHP'li Büyükşehir Belediyelerine de sıçrayacak mıdır?

A+A-

Malumunuz... İzmir, Nisan 2019 ayından beri "Aşkla" yönetilen bir şehir...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koltuğunda da hemen hemen 4 yıldır Tunç Soyer oturuyor...
İZBETON... İzmir Büyükşehir Belediyesinin en büyük bütçesine sahip şirketlerinin başında geliyor...
Soyer'in İzBB Başkanı olmasıyla birlikte Heval Savaş Kaya da İZBETON'nun başına genel müdür olarak atandı...
İZBETON'un Ticaret Sicili gazetesinin 2 Eylül 2022 tarih, 10652 sayı ve 1114.'ncü sayfasında yer alan ilanına göre; yönetiminde bu isimler yer alıyor: 

aa-20230122-30061239-30061236-bodrumda-yarali-bulunan-biri-yavru-2-sahin-tedaviye-alindi-002.jpg

İzmir'i "Aşkla" yöneteceğini sayın Soyer daha yolun başında (Nisan 2019 ayında) açıklamıştı... Buna itirazı olan var mı? Yok! 

O zaman, İzBB ile şirketleri arasında da "Aşkla" bir yönetim anlayışının ve dayanışmanın olduğunu söyleyerek de en azından eşyanın tabiatına aykırı düşmeyeceğini de belirtebilirsiniz!
Hal böyle olunca da; İzBB ile İZBETON arasında gerçekleşen 2023 yılına ait çıkılan "araç ve iş makinası kiralama" ihalelerin de analiz edilmesinde fayda vardır diyoruz! Ayrıca; koop'lu "Kentsel Dönüşüm" formülünden çok daha etkili olacağını düşündüğümüz bu formülün bulunmasında emeği geçenleri de can-ı gönülden kutladığımızın altını çizeriz!

Gelelim şimdi İzBB'nin 2023 yılına yönelik İZBETON'dan temin ettiği araç ve iş makinası kiralama vb. ihalelerine...İzBB, 2023 yılı içinde ihtiyaç duyduğu araçları kiralamak için 5 ihaleye çıkıyor... Bu 5 ihaleyi de İzBB'nin İZBETON şirketi kazanıyor... Bu 5 ihalenin KDV Dahil toplam tutarı: 1 MİLYAR 027 MİLYON 209 BİN 064 LİRA... 

İŞTE İHALELERİN BELGELERİ: 

izbb.jpg

İhalenin teknik şartnamesine göre; İZBETON'un "Çekici ve Semi Treyler"leri İzBB'ye 2023 yılının 365 gününde 122 Bin 640 Saat hizmet edecek!

Başka bir deyişle; İZBETON'un Çekici ve Semi Treylerleri 2023 yılının her günü İzBB için 336 saat çalışarak hizmet verecek!
Bir günde 24 saat ve mesailerinde 8 saat olduğu göz önüne alındığında; İZBETON, bu hizmeti İzBB'ye vermek için EN AZ 42 adet Çekici ve Semi Treyler görevlendirmesi gerekiyor ve bunları da kesintisiz 3 vardiya (24 saat) çalıştırmak durumunda!
Aksi halde İzBB'nin İZBETON'a ceza kesmesi kaçınılmaz duruyor! (Cezaların hangi durumlarda kesileceği bir sonraki haberimize kalsın! Öylesine güzel ve komikler ki!)

İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİNDE ÇEKİCİ VE SEMİ TREYLERLERİN 365 GÜNDE 122 BİN 640 SAAT ÇALIŞACAKALARI BÖYLE YER ALIYOR:  

izbeton13.jpg 

izbb1.jpg

İZBETON, bu ihalenin teknik şartnamesine göre; toplamı 25 adet olan kamyon, iş makinası, kepçe, dozer ve binek aracı İzBB'ye kiraya veriyor... Bu ihalede iş makinaları, kamyonların 365 günde saat üzerinden çalıştırılacağı belirtilirken; binek otomobillere (6 Adet) günlük 80 KM, çift kabin kamyonetlere (4 Adet) 100 KM mesafesi konmuş! Temsil, İZBETON'dan kiralık bir binek oto kullanan İzBB personeli; günlük KM kapasitesi çerçevesinde Selçuk ilçesine gidebilecek, fakat, aynı gün tornistan geriye dönmeye kalktığında bir sonraki günün KM kotasından yemiş mi olacak? Neyse, ihalelerde yer alan "Kara Mizah" bölümlerini de neşelenmek için başka bir haberimize saklayalım! :))

izbb2.jpg

İZBETON, teknik şartnamede yer alan 20 değişik cins iş makinası ve araçlarla bu hizmeti belirlenen saatlerde İzBB'ye verecek!

İşte belgesi: 

ihale.jpg

izbb3.jpg

supurge.jpgizbeton17.png

İzBB, İZBETON'dan ihale belgesi adetleri yukarıda... Bu ihaleyi 22 Kasım 2022 günü "İzBB'nin araç kiralama ihalesini İstanbullu mu yoksa Diyarbakırlı şirket mi kazanacak? İzBB'nin araç kiralama ihalesini İstanbullu mu yoksa Diyarbakırlı şirket mi kazanacak? şeklinde analiz edip yazmışız... 

Haberimizde; 9 Aralık 2022 günü gerçekleştirilecek olan bu 159 araçlık ihale için araştırmalar yapıp, günün koşullarında da "İsterseniz ihalenin sonuç rakamını da verelim: 140 ila 160 MİLYON ARASINDA SONUÇLANIR!" demişiz... 

Açıkçası, 159 araçlık ihale için "140 ila 160 milyon arasında sonuçlanır" tespitini de belediyelerin araç kiralama ihalelerine katılan en az 5-6 şirket sahibine sorup yazdığımızı da belirtmekte yarar görüyoruz! Tespitimiz, laf olsun torba dolsun misali yazılmamıştır! Ayrıca, bu şirketler zaten ihaleden haberi olan ve ihale dosyası hazırlamaya kalktıklarında yazacakları rakamları da 140 ila 160 milyon TL arasında ifade etmişlerdi!

İhale sonuç belgesine bakıldığında; 35 şirketin ihale dosyası aldığı, 10 tanesinin teklif sunduğu, 2 teklifin geçerli kılındığı yazmakta... 2. Geçerli teklifi hangi şirket sunmuştur adını bilemiyoruz ama; dosyaya yazdığı rakam budur: 451 Milyon 302 Bin 059 TL. İZBETON'un da dosyaya koyduğu rakam budur: 432 Milyon 072Bin 147 TL. 

Ha... Piyasa koşullarında 150 milyona bitebilecek olan bir ihale nasıl 432 milyona fırlamıştır, orasını bilemeyiz ama, mesleği hesap uzmanlığı olanların böylesi bir farkı çözebilecek kapasiteye sahip oldukları düşünülebilinir!

22 Kasım 2022 tarihli haberimizde; "Not: Abartmıyoruz; ihale teknik şartnamesinde özellikleri yer alan 159 aracın en az 70-80 tanesi İZBETON'un otoparkında ayağa kaldırılmak için bekliyor! Açıkçası, İzBB 159 araç kiralamasına ödeyeceği paranın 10'da birini bu 70-80 aracın ayağa kaldırılmasına harcasa; en azından Avrupalarda kredi parası aramaya kalkışmaz, tasarrufun da kralını elde etmiş olur!" yazarak, israfın değil, iktisadın da adresini üşenmeyip göstermişiz!

izbb4.jpg

Bu ihaleye göre; İZBETON 75 adet 390 KM menzilli binek aracını İzBB'ye kiraya verecek... İzBB, araç başına yıllık 213 Bin 200 TL, günlük olarak da 584 TL İZBETON'a ödemiş olacak. 

Peki, İzBB'nin 5 ihalede talep ettiği bu araçlar, iş makinaları, çekiciler, semi treylerler, binek otomobiller vb. kiraya verilecek olanlar; İZBETON'un demirbaş malları arasında mıdır? 5 İhalede adı geçen hizmet araçlarının tamamı İZBETON'un "ÖZ MALI" mıdır?
Yoksa; İZBETON da İzBB'nin araç taleplerini karşılamak için ihaleye mi çıkacaktır? Çıkılan ihaleler var mıdır? İZBETON, İzBB'nin araç taleplerini, yeni ve yeni yeni çıktığı/çıkacağı ihalelerle mi karşılayacaktır? 
İzBB ve İZBETON arasında gerçekleşen 5 ihalede toplamda 1 Milyarlık cironun özünde İZBETON'u ekonomik anlamda ayağa kaldırmak mı yatıyor? 

Gerçekleştirilen ihalelere bakıldığında; içinde bir akıl emeğinin yattığı apaçık ortada duruyor! Sakın ola bulunan bu ihale formülü de Koop'lu Kentsel Dönüşüm işine benzemesin? (Koop'lu Kentsel Dönüşüm dosya haberimiz; sanırım hafta sonuna yetişecek!) 

Ak Partili İzBB Meclis Üyelerinin Meclis'te "Şirketlerin içleri boş. Borç batağındalar" iddialarına, İzBB, şirketleri üzerinden gerçekleştireceği böylesi ihalelerle mi yanıt vermeyi planlamakta?
İZBETON'nun demirbaş araçlarının, iş makinalarının envanteri sır mıdır? 

3 Yıldır araç ihtiyacını kendi birimleri üzerinden ve İZBETON'u da pas geçerek çıktığı araç kiralama ihaleleri ile çözen İzBB'ye bu yıl ne oldu da 5 ihalede İZBETON'da 1 Milyarlık ciro elde etmesini sağladı?
Dikkat ederseniz İZBETON'un kazandığı 5 ihaleye Satın Alma Daire Başkanlığı çıkmış... Temsil, Fen İşleri Daire Başkanlığı'nın dozer, kepçe, kamyon vb. gibi araç kiralama ihalesine çıktığı görünmüyor... Bu Fen İşleri Daire Başkanlığı biriminin tamamı masa başı çalışanı mıdır? Kamyonu, kepçeyi, dozeri geçtik... Bari, kazma/kürek sallayan bir eleman yok mudur bu Fen İşleri biriminde? Fen İşleri Daire Başkanlığı biriminin tamamını eli kalem tutanlar mı oluşturuyor?

Çok enteresan detaylar da yakalamadık değil hani... Yaz yaz bitecek gibi durmasa da; İZBETON'un İzBB'nin taleplerini nasıl karşılayacak? sorularının yanıtlarını bir sonraki haberimizde bulacağınızı belirtiriz...

İZBETON, yoksa İzBB'nin kiralık araç ihtiyaçlarını karşılamak için, işleri araç kiralama olan şirketlerin "tali bayi"liğine mi soyundu? 

İzBB'nin önceki yıllarda çıktığı araç kiralama ihaleleri ile İZBETON'un ihalesini gerçekleştirdiği ve gelecek ay çıkacağı çok önemli araç kiralama ihaleleri bir sonraki analiz haberimizde... 

Bizi izlemeye devam ediniz... 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.