İstanbul Şile'de dere taştı, fırtına ve yağış hayatı olumsuz etkiledi

İstanbul Şile'de dere taştı, fırtına ve yağış hayatı olumsuz etkiledi

İstanbul'da sabah saatlerinde etkili olan kar, yerini yağmur ve karla karışık yağmura bırakırken, yağışla birlikte etkisini gösteren fırtına bazı olumsuzluklara neden oldu. Şile'de şiddetli yağışın etkisiyle dere taştı.

A+A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından kent genelinde dün gün boyu etkili olan yağış, bugün sabahın erken saatlerinde kentin yüksek kesimlerinde kara dönüştü. Hafta sonu mesaisi için işe gitmek üzere dışarı çıkan İstanbullular, kentin birçok noktasında beyaz örtüyle karşılaştı.

Bir süre etkili olan kar daha sonra yerini yağmur ve karla karışık yağmura bıraktı. Kentte aralıklarla devam eden yağış nedeniyle yollarda su birikintisi oluştu, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti.

Yağışla beraber etkisi gösteren fırtına da bazı olumsuzluklara neden oldu. Bazı ilçelerde fırtına nedeniyle ağaç devrilmeleri meydana geldi.

Beykoz Kanlıca'da Mihribat Caddesi üzerinde bulunan bir ağaç yolun üzerine devrildi. Haber verilmesi üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu devrilen ağaç yoldan kaldırıldı.

Öte yandan, Çubuklu Sahili'nde Piri Reis Caddesi üzerinde yağmurlu ve fırtınalı havaya rağmen bazı vatandaşların balık tuttuğu görüldü.

Fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Kent genelinde dünden beri etkisini sürdüren, sabah saatlerinde yerini kısa süreli kara bırakan yağış ve eşlik eden şiddetli rüzgar, bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdi.

Fırtına nedeniyle kentin bazı noktalarında ağaçlar devrilirken yağışın da etkisiyle inşaat alanında toprak kayması meydana geldi.

Kartal'da Çavuşoğlu Mahallesi Orgeneral Tekin Arıburun Caddesi üzerinde bulunan ağaç, park halindeki 34 EBG 229 plakalı otomobil ile yolun üzerine devrildi. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri caddeyi trafiğe kapattı, otomobilin üzerindeki ağaç ekiplerce kesilerek kaldırıldı.

Otomobilin ön camı ve tavanında hasar oluştu, ağacın kaldırılmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

Avcılar'da İstiklal Caddesi'nde park halinde bulunan otomobilin üzerine devrilen ağaç, olay yerine gelen itfaiye ile belediyenin park ve bahçeler müdürlüğü ekiplerince parçalara ayrılarak kaldırıldı.

Eyüpsultan Güzeltepe Mahallesi Urfa Sokak'ta üst kısmında çocuk parkı bulunan, inşaat çalışması yapılacak eğimli arazide yağışın da etkisiyle toprak kayması meydana geldi. Eyüpsultan Belediyesi ekipleri, toprak kayması olan alanın çevresini güvenlik şeridiyle kapatarak önlem aldı.

Sarıyer'de Garipçe ve Rumelifeneri mahallelerindeki bazı restoran ve işletmelerde yağış ve fırtına nedeniyle hasar oluştu, bazı ağaçlar yola devrilirken bazıları da yan yattı.

Sarıyer Kaymakamlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Kaymakam Ömer Kalaylı'nın, yoğun yağış ve fırtınadan etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduğu belirtildi.

Şile'de şiddetli yağışın etkisiyle dere taştı

Şile Ağva'da sabaha karşı etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Yeşilçay Deresi taştı. Dalgaların etkisiyle kıyı kesimleri sular altında kalırken derenin kenarında bulunan birçok iş yerini de su bastı. İşletmelerdeki masa, sandalye gibi bazı eşyalar suyla birlikte dışarı sürüklendi, bazı araçlarda hasar oluştu.

Fırtına nedeniyle yerinden sökülen ağaçlar ile asfalttan ayrılan molozlar da suyla etrafa taşınırken, Ağva sahilde bulunan birçok ahşap yapı ve baraka hasar gördü.

Bölgede, çok sayıda iş yeri ve butik oteli su basarken bazı işletmeler misafirlerini tahliye etti.

Ağva'ya ulaşımın sağlandığı ormanlık yolda da devrilen ağaçlar ulaşımı olumsuz etkiledi. Derenin taşması nedeniyle Kabaköz Mahallesi'nde Şile yönünde yol ulaşıma kapatıldı.

Şile Belediyesine bağlı ekipler, bölgede temizlik ve devrilen ağaçların kaldırılmasına yönelik çalışma yürütürken, taşkın bölgesine iş makineleri de getirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağva'da deniz ve dere seviyesine yakın yerlerde meydana gelen taşkınlar nedeniyle 94 personel, 38 araç ve iş makinesi, varisco, 3 motopomp, 4 dalgıç pompa ile müdahale çalışmalarını sürdürüyor.

Rögarlar taştı, yollarda göllenmeler oluştu

Yağışın etkisiyle Balıbey Mahallesi, merkez ve rıhtım bölgesinde de ağaçlar devrilirken aydınlatma direği de yola düştü. İlçe merkezinde rögarlar taştı, yollarda göllenme ve su birikintileri oluştu.

Kumbaba Mahallesi'nde de su baskınları yaşandı, sahil kesiminde yüksek dalgalar meydana geldi.

Bölgede sağanak ve şiddetli rüzgar etkisini sürdürüyor.

"Can kaybı yok ama maddi hasar var"

Ağva Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İrfan Çaplı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fırtınanın etkisiyle birlikte denizin kabararak dere yatağını yükselttiğini söyledi.

Dere yatağında bulunan ahşap yapı ve barakaların zarar gördüğünü aktaran Çaplı, "Neredeyse her sene benzer olayları yaşıyoruz. Sadece bizim yaklaşık 3-4 milyon liralık zararımız var. Bu bölge için sel yatağı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı var. Herhangi bir yaralı, can kaybı yok ama maddi hasar var." ifadelerini kullandı.

Sarıyer'de fırtınanın etkisiyle oluşan dalgalar sahildeki işletmelerde hasar oluşturdu

Kent genelinde dünden beri etkisini sürdüren sağanak ve eşlik eden şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Sarıyer'in Rumelifeneri ve Garipçe sahillerinde şiddetli rüzgarın etkisiyle denizde oluşan dev dalgaların kıyıya vurmasıyla 3 balık restoranında hasar oluştu.

İşletmelerin açık alanda hizmet verdikleri bölümler yıkılırken, ahşap parçalar ile masa ve sandalyeler rüzgarın da etkisiyle etrafa savruldu.

Fırtına ve dalgaların etkisiyle sahilde bulunan Rumelifeneri mendireği yan yattı.

Jandarma ekipleri, bölgede güvenlik önlemi alırken, kıyıya yaklaşmamaları konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Kimi vatandaşlar, Karadeniz ile İstanbul Boğazı'nın birleşme noktasındaki dev dalgaları izleyerek cep telefonuyla görüntülemeye çalıştı.

Şile'de olumsuz hava şartları nedeniyle okullarda eğitime ara verildi

İstanbul Valiliği, kentte etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle Şile ilçesinde yarın ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildiğini duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul'da etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle Şile'de 20 Kasım Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir. Bu karara paralel olarak Şile'deki kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunan personel de 20 Kasım'da idari izinli sayılacaktır."

"Çok şükür, herhangi bir can kaybımız, yaralımız yok"

Vali Gül, sağanak ve fırtınadan etkilenen Şile'de incelemelerde bulunarak çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya ve Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ile, işletmelerinde hasar oluşan esnafı ziyaret eden Gül, "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Küçükmenderek'te fırtına nedeniyle dalgaların zarar verdiği restoranda basın mensuplarına açıklama yapan Gül, hafta sonu için şiddetli yağış ve fırtınaya ilişkin meteorolojik uyarıların yapıldığını, valilik olarak da bunu vatandaşlara duyurduklarını hatırlattı.

Gül, İstanbul'un ilçelerinde metrekareye düşen yağış miktarının yaklaşık 15 ile 100 kilogram arasında değiştiğini belirterek, "Az yağan ilçelerimiz var, çok yağan ilçelerimiz var. Yine aynı şekilde rüzgarın hızı saatte 40 kilometre ile 100 kilometre arasında değişiyor." bilgisini paylaştı.

Şile'de işletmeleri zarar gören esnafı ziyaret ettiklerini dile getiren Gül, bulundukları yerin balıkçı lokantası olduğunu ve fırtınanın etkisiyle oluşan dalgalar nedeniyle limanda irili ufaklı hasarların meydana geldiğini anlattı.

Kent genelinde 210 ev veya iş yerini su bastığına yönelik ihbar alındı

Vali Gül, ilçedeki hasara ilişkin bilgi vererek, "5 küçük teknemiz zarar gördü. Dükkanlarımız zarar gördü. Yine derelerin denize akamamasından dolayı derelerin taşmasıyla birlikte su basan iş yerlerimiz ve evlerimiz var. Çok şükür, herhangi bir can kaybımız, yaralımız yok. Kaymakamlarımızın koordinesinde ilçe belediye başkanlarımız, İSKİ ve AFAD ile diğer kurumlar, herkes kendi alanında çalışmalarını devam ettiriyor." diye konuştu.

İlerleyen saatlerde fırtınanın etkisini kaybetmesini ve yağışın azalmasını beklediklerini ifade eden Gül, meteorolojik tahminlere göre fırtına ve yağışın saat 21.00-22.00'ye kadar süreceğini kaydederek, vatandaşlara bu gece de duyarlı olmaları ve su basma ihtimali olan yerleri tahliye etmeleri çağrısında bulundu.

Vali Gül, "Bizler de AFAD koordinesinde zarar gören yerlerde hasar tespitlerini ivedi şekilde çıkartacağız. Vatandaşımıza bu açıdan vereceğimiz destekleri vermeye çalışacağız. Hepimize büyük geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Gül, ihbar sayıları mükerrer olmakla birlikte kent genelinde 210 ev veya iş yerini su bastığını, bunun zaman içinde değişiklik gösterebileceğini sözlerine ekledi.

Ağva'da dere yatağındaki bölgeyle ilgili yıkım kararı

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Ağva'da dere taşkını olduğunu, kamu kurum ve kuruluşlarıyla duruma müdahale ettiklerini anlatarak, Vali Gül ile taşkının meydana geldiği bölgelerde mağdur olan vatandaşlara ve esnafa ziyarette bulunacaklarını söyledi.

Ocaklı, bir gazetecinin, Ağva'da dere yatağındaki bölgeyle ilgili yıkım kararına ilişkin sorusu üzerine, "Biz, yıkımlarla ilgili bütün yasal işlemleri yaptık. Mühürlemelerini yaptık. Yıkım kararlarını aldık. Yürütmeyi durdurma kararı olduğu için mahkeme kararını bekliyoruz. Mahkeme kararından sonra gerçekleşecek." diye konuştu.

Öte yandan, Gül ve Ocaklı'nın açıklamaları sırasında fırtınanın etkisiyle yükselen dalgaların restorana ulaştığı görüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.