İlk iptal topuklu efeye... Mahkemeden plaj kararı

İlk iptal topuklu efeye... Mahkemeden plaj kararı

Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Valiliği arasında imzalanan sözleşme ile belediyenin Kuşadası ilçe sınırlarındaki plajları kiralama kontratı iptal edildi.

A+A-

Kuşadası sınırları içindeki 359.659 metrekare plaj alanı ile birçok büfenin de yer aldığı Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Kuşadası Belediyesinin sahibi olduğu Arya A.Ş. isimli şirket arasında ki plajların işletilmesi temizliği ve bakım protokolü de bu iptal kararı ile geçerliliğini yitirdi.

VATANDAŞ ŞİKAYETİYLE DAVA AÇILDI
Kuşadası’nda su sporları işi ile iştigal eden Halil Ovanmak isimli şahsın açtığı dava sonucunda plajlar ile kıyının kullanım hakkını Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne veren protokol iptal edildi.
2018 yılında Aydın Valiliği (Defterdarlığı), ile Aydın Büyükşehir Belediyesi arasında Kuşadası sahillerinin kullanımına ilişkin bir protokol imzalanmıştı. Aydın Büyükşehir Belediyesi protokoldeki haklarını Aybel A.Ş. isimli şirketine, AYBEL A.Ş., ise 2020 yılında Kuşadası Belediyesine ait Arya Turistik A.Ş. isimli şirkete devretmişti.
Halil Ovanmak isimli vatandaş tarafından açılan dava sonucunda İzmir BİM 7. İdare Dairesi 2023/2312 esas, 2024/464 karar sayılı ilamı ile Aydın Valiliği ile Aydın Büyükşehir Belediyesi arasında Kuşadası sahillerinin kullanımına ilişkin 07/05/2018 tarihli protokolü iptal etti.

DİKKAT ÇEKİCİ GEREKÇE
Mahkemenin iptal gerekçesi dikkat çekici; Aydın Valiliği ile Aydın BŞB arasındaki sözleşmede “Anayasanın Kıyıların yararlanma başlıklı 43. Maddesinde zikredilen “Kıyıların, Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu” hükmü hilafına, gerçek ya da tüzel özel hukuk kişiler eliyle görülmesini düzenlediği, bir başka ifadeyle, Aydın Büyükşehir Belediyesi verilen iznin başka şahıslara da devri sonucunu yaratacak düzenleme içerdiği anlaşıldığından dava konusu protokolde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmamıştır.” Denildi.
İdare Mahkemelerinin kararlarının uygulanması 30 gün içinde yerine getirilmesi zorunluluğu taşıyor. Mahkemenin bu kararı ile Kuşadası Belediyesinin sahibi olduğu Arya A.Ş. isimli şirket ile Aydın BŞB arasında ki plajların işletilmesi temizliği ve bakım protokolü de iptal kararı ile geçerliliğini yitirdiği sonucu çıkmaktadır.
Yaz sezonunun başlamak üzere olduğu, yerli ve yabancı turistlerin kullandığı plajların bakım ve temizliğinin nasıl yapılacağı da bir diğer sorun olarak yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.