İlber Ortaylı: Ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için İstanbul'un kalbini yok ettiniz

İlber Ortaylı: Ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için İstanbul'un kalbini yok ettiniz

İlber Ortaylı: Ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için İstanbul'un kalbini yok ettiniz

A+A-

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eyüpsultan Belediyesi tarafından düzenlenen ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde düzenlenen söyleşiye konuk oldu.

Düzenlenen programda gençlerin sorularını cevaplayan Ortaylı, Türkçe bilgisinin önemi ve çevrelerini tanımak konusunda tavsiye vererek, "Türkiye münevverinin kafasında boşluklar vardır. Daha böyle uykudan uyanmış gibi ne tarafta olduğunu bulamıyor. Geliriz kendimize geliriz de el alemin zoruyla gelmeyelim yani. Çok kötü oluyor. Onun için aklınız başınızdayken öğrenin. O da tarih ve coğrafyadan geçer. Coğrafya bilmemek ümmiliktir. Okuma yazma bilmeyen insan bile şöyle bir coğrafya bilir. Fakat suret-i kat'iye yer küre sistemini, iklimlerin dönüşünü anlayamaz, mümkün değil" cümlelerini dile getirdi.

"Saçma sapan oteller yerine, daha anlamlı fonksiyonlu kültür merkezi olmalı" diyen Ortaylı, şehrin doğru dürüst konser salonu ve operası olması gerektiğini; buna mukabil etrafında da tiyatro ve galerilerin olmasının elzem olduğunu ifade etti.

Konuşmasında İstanbul'un yıllar içindeki değişimine de işaret eden Ortaylı, "İstanbul çok kalabalıklaştı. Bu kalabalıkta Eyüpsultan kalmaz. Rami kalmaz. 18. asrın muhteşem bir kışlasıdır. Şimdi milli kütüphaneye dönüştü. Birçok yapı da yıkıldı. Ne olduğu belirsiz bir kriminal bölge yaratmak için İstanbul'un kalbini yok ettiniz. Zamanlar değişiyor olabilir, kendinizi de değiştireceksiniz. Bunlar cehaletin getirileridir" cümlelerini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.