İki oda bir kapışma!

İki oda bir kapışma!

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentte zemin, temel etüt ve geoteknik raporların, inşaat mühendisliği bölümünde geoteknik yüksek lisansı almış kişiler tarafından hazırlanacağı yönündeki açıklaması ortalığı karıştırdı.

A+A-

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentte zemin, temel etüt ve geoteknik raporların, inşaat mühendisliği bölümünde geoteknik yüksek lisansı almış kişiler tarafından hazırlanacağı yönündeki açıklaması ortalığı karıştırdı. SOYER'İ bu tercihten vazgeçirmeye çalışan Jeoloji Mühendisleri Odası'na cevap İnşaat Mühendisleri Odası'ndan geldi. İMO 'işinize bakın' mesajı verirken JMO'nun 'İdarenin görünmeyen yüzü İMO' çıkışı Yeni Asır'ın manşetini hatırlattı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, İzmir'de bundan sonra hazırlanacak zemin ve temel etüt raporları ile geoteknik raporların inşaat mühendisliği bölümünde geoteknik yüksek lisansı almış geoteknikçiler tarafından hazırlanacağı yönündeki açıklaması, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri'ni birbirine düşürdü.

JMO İzmir Şubesi, bunun hukuki dayanağı olmadığını belirtti ve Soyer'i bu kararından vazgeçmeye çalıştı. JMO'ya cevap ise, belediyeden değil, Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar'ın İZSU'dan maaş aldığı İMO İzmir Şubesi'nden geldi. İMO, geotekniğin kendi meslek alanlarının konusu olduğunu belirterek, JMO'ya adeta "Siz kendi işinize bakın" manasına gelen bir tepki gösterdi.

BELEDİYENİN ARKA ODASI
Bu açıklamaya sert tepki gösteren JMO İzmir Şubesi ise, Yeni Asır'ın yöneticilerinin Büyükşehir ve ilçe belediyelerden maaş alması nedeniyle Şehir Plancıları ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın İzmir Şubeleri'ni "Belediyenin arka odası" olarak nitelendiren manşetlerini doğrular nitelikte bir açıklama yaptı. JMO, İMO İzmir Şubesi'ni "İdarenin (belediye) görünmeyen yüzü" olmak ve afetten rant çıkarmaya çalışmakla suçladı.

"HUKUKA AYKIRI KARAR"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde düzenledikleri "İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları" bilgilendirme toplantısında İzmir'de bundan sonra hazırlanacak zemin ve temel etüt raporları ile geoteknik raporların inşaat mühendisliğinin geoteknik yüksek lisansı almış geoteknikçiler tarafından hazırlanacağını ve Mart ayı Meclis toplantısında bu yönde karar alacaklarını söyledi.

'BİRLİKTE HAZIRLAMAK GEREKİR'
Bunun üzerine JMO İzmir Şubesi bir açıklama yaparak, Soyer'e tepki gösterdi. Açıklamada, Soyer'in kararıyla ilgili "Hukuki dayanaktan yoksun bu karardan ivedi olarak vazgeçmeye davet ediyor, meslek alanımıza yapılan hukuk dışı müdahale hangi makamdan gelirse gelsin tanımayacağız. Yürürlükteki mevzuata göre, zemin ve temel etüdü veri raporu Jeoloji ve Jeofizik Mühendislerince, Geoteknik rapor ise Jeoloji ve İnşaat Mühendislerince, birlikte hazırlanması gereken raporlardır" dedi.

'KENDİ İŞİNİZE BAKIN' MESAJI
JMO'ya cevap belediyeden değil, Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar'ın İZSU'dan maaş aldığı İMO İzmir Şubesi'nden geldi. "Sayın Tunç Soyer'in geoteknik mühendisliği ile ilgili yaptığı açıklama, bu sürecin içerisinde olan diğer meslek disiplinlerince eleştirilmiş ve anlaşılması zor bir tepkiye neden olmuştur" denilen İMO'nun açıklamasında, "Geoteknik rapor, tüm dünyada olduğu gibi, geoteknik mühendisinin veya geoteknik konusunda tecrübeli bir inşaat mühendisinin yetki ve sorumluluğundadır. İnsan hayatının söz konusu olduğu veri rapor çalışması ile ilgili her disiplinin kendi sorumluluğundaki kısma riayet etmesi gerektiğini hatırlatıyor, tüm disiplinleri mevcut bilimsel birikimlerine en uygun şekilde iş birliği içinde çalışmaya davet ediyoruz" denildi. Bu şekilde İMO, JMO'ya adeta, "Siz kendi işinize bakın" mesajı göndermiş oldu.

'KONTROLSÜZCE GİDİYORLAR'
JMO'nun, İMO'nun açıklamasına cevabı çok sert oldu. Cevapta, "Zemin ve temel etüt raporlarının nasıl hazırlanacağı ile ilgili sınırlar ve sorumluluklar yasa ve yönetmelikler ile ortadayken Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın yanıltılması, İzmir gibi afet riski ile burun buruna bir metropol için düşündürücü, bir o kadar da vahimdir. İMO İzmir şubesi yöneticilerinin de afetten rant çıkarma hevesi ile durumdan vazife çıkarıp konuya müdahil olma girişimini ibret ve kaygı ile izliyoruz. İMO İzmir Şubesi ne yazık ki, 'İdarenin görünmez yüzü' rolünü üstlenmiş, üstten bakış, jakoben bir anlayış ile gerçeklerden uzak bir rotanın üzerinde kontrolsüzce yol almaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNDE KARŞILIĞI OLMAYAN KAVRAM'
İNŞAATLARIN yapım, denetim ve ruhsatlandırma sürecinde 8 inşaat mühendisinin görevli olduğuna dikkat çeken JMO İzmir Şubesi, şu ifadeleri kullandı: "Toplam 8 inşaat mühendisinin yer aldığı süreçte, yıkımların nedenini kendi meslek disiplininiz içinde sorguladınız mı? Sorumluluktan kaçamazsınız, takipçisi olacağımızı unutmayın! Son tahlilde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer'i uyarıyoruz: "Kafa karışıklığı yarattığı sonucuna vardığımız 'Geoteknik Mühendisliği' diye bir kavramın ülkemizdeki üniversite eğitiminde de karşılığı yoktur."

ERHAN GÜLENÇ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.