Elektrikli araçlarda devrim niteliğinde yenilik

Elektrikli araçlarda devrim niteliğinde yenilik

Elektrikli araçlarda devrim niteliğinde yenilik

A+A-

Günümüz elektrikli araçlarında, şarj olma süresinin uzunluğuna rağmen düşük sürüş performansı sunan lityum iyon piller kullanılıyor. Ticari uygulamalarda kullanılabilecek kadar başarılı bir lityum metal pil geliştiren araştırmacılar, elektrikli araçlarda batarya sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre; Araştırmacıların, elektrikli otomobil endüstrisini kökten değiştirebilecek "kutsal kâse" niteliğinde bir pil geliştirmekle ilgili 40 yıllık bir sorunun çözümünü gösterdiği söyleniyor. Çığır açan gelişme, şu anda akıllı telefonlardan Tesla araçlarına kadar her şeyde kullanılan lityum iyon pillere kıyasla çok daha kısa sürede çok daha fazla enerji ve şarj tutabilen lityum metal pillerin gücünden yararlanmayı içeriyor.

Bilim insanları şimdiye kadar ticari uygulamalarda kullanılabilecek kadar stabil bir lityum metal pil geliştirememişti. Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu'ndan (SEAS) bir ekibin gerçekleştirdiği gelişme, bu yeni nesil bataryanın en az 10 bin kez şarj edilip şarjının boşaltılmasına olanak sağlıyor. Bu sayede, elektrikli araçların ömrünün benzinli araçlara kıyasla artırılması ve aynı anda şarj sürelerini azaltılması hedefleniyor.

SEAS'ta doçent olan Xin Li şunları söyledi: “Fakat bu pillerin stabilitesi hep zayıf olmuştur. Bu pillerin temel termodinamiklerini inceleyerek daha üstün bir performans elde edebilir ve yarattıkları birçok imkândan yararlanabiliriz. Kavramın ispatı niteliğindeki bu tasarım, katı haldeki lityum metal pillerin ticari lityum iyon pillerle rekabet edebileceğini gösteriyor. Ve çok katmanlı tasarımımızın esnekliği ve çok yönlülüğü, pili, batarya endüstrisindeki seri üretim prosedürleriyle potansiyel olarak uyumlu kılıyor.”

“Tasarımı ticari pile yükseltmek kolay olmayacak ve hâlâ birtakım pratik zorluklar yaşıyoruz fakat bunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.