Derin değil, çok derin: Aydın’daki spor tesisi ihalesinin “FETÖ borsası” ile ilgisi ne?

Derin değil, çok derin: Aydın’daki spor tesisi ihalesinin “FETÖ borsası” ile ilgisi ne?

Derin değil, çok derin: Aydın’daki spor tesisi ihalesinin “FETÖ borsası” ile ilgisi ne?

A+A-

Ahmet Kurtuluş.
AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaparken karıştığı iddia edilen “FETÖ Borsası” davası sürerken 30 Mayıs 2019’da evinde öldürüldü.
Yakın arkadaşı Sedat Peker, Kurtuluş’un öldürülmesiyle ilgili önemli bilgilere sahip olduğunu açıkladı ama şu ana kadar “dosyayı” açmadı.
Ahmet Kurtuluş’un sanık olarak bulunduğu dava dosyalarına da yansıyan ticari işletmelerini incelerken ilginç ilişkiler bulmuştuk.
Bunlardan biri de Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait spor kompleksinin işletilmesiydi.

CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi kentin ihtiyacını karşılamak için Efeler ilçesinde içinde 22 dönüm üzerinde açık-kapalı yüzme havuzu, tenis kortu, spor tesisleri, kafeterya ve lokanta ve daha birçok etkinliğin yapılabileceği spor kompleksi yapmaya karar verir.
İşin adı, Aydın Büyükşehir Belediyesi Spor ve Sosyal Tesisleri.
İhale numarası ise 2016/105723.

28 Nisan 206’da yaklaşık maliyet değeri 26 milyon 207 bin 183 lira 99 kuruş olan ihale için dört firma dosya satın alır.
İhaleye üç firma girer.
Sonuçta, yaklaşık maliyeti 26 milyon 207 bin 183 lira 99 kuruş olan ihaleyi 19 milyon 685 bin liraya Piramit Dekorasyon ve CBA İnşaat iş ortaklığı kazanır.
3 Haziran 2016’da Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ihaleyi kazanan arasında yapılan sözleşmeye göre, 8 Haziran 2016’da başlayacak inşaat bir yıl sonra yani 8 Haziran 2017’de tamamlanarak teslim edilecektir.

İşler tamamlanır ve sonunda inşaat bitirilir.
Tamamlanan Atatürk Spor Kompleksi açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapması planlanır ancak gerçekleşmez.
4 Nisan 2018’de Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da bulunduğu kalabalık tarafından açılış yapılır.

Ahmet Kurtuluş ile birlikte İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “sanık” olarak yargılanan dönemin İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü, şimdilerin polis müfettişi Kudret Dikmen internete düşen ses kayıtlarının birinde şöyle der:
“Bazı kesim harcanabilir. Bazı kesime bu şekilde kimse dokunamaz…”
Dikmen’in sözünü ettiği “siyasi” kimlikler defalarca yazıldı.
Bugüne kadar de Dikmen’in dediği gibi kimse dokunmadı.
Dokunulanlar şimdilik Ahmet Kurtuluş, Kudret Dikmen ve Serkan Kurtuluş.

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın hiç şüphesiz en önemli ismi AKP İzmir İl eski Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş.
Ahmet Kurtuluş 25 Ekim 2018’de İzmir Cumhuriyet Savcısı Ferhat Deniz tarafından sorgulandı.
O sorguda “etkin pişmanlıktan” yararlanmak istemediğini söyleyen Ahmet Kurtuluş aradan geçen zaman içinde fikrini değiştirmiş olacak ki, etkin pişmanlık için başvurdu.
Zaten “etkin pişmanlıktan” yararlandığı için tutukluluğu ev hapsine çevrildi.
Ev hapsindeyken Erzurumlu kuaför Yener Toga tarafından evinde vurularak öldürüldü.

Ahmet Kurtuluş İzmir Cumhuriyet Savcısı Ferhat Deniz’e verdiği ifadede Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Atatürk Spor Kompleksi’ndeki tesislerin kiralanmasını şöyle anlattı:

  • Aydın merkezinde spor kompleksinin komple işletme ihalesini aldığını Gürbüz söyledi. Doğrudan kendi yapamazdı. Ali Sütçü ve 3-4 isim daha saydı. İşlerin başına geçmemi teklif etti. Ben de güzel iş olduğunu düşündüğüm için teklifi kabul ettim. Vergi mahkemelerim nedeniyle yüzde ellisini vekaleti bende olan eşim Gülçin üzerine aldım. Eşimin bağlantısı ve bilgisi yoktur.
  • İhalenin nasıl olduğunu neyin karşılığı olduğunu bilmiyorum. Tahminime göre Özlem Çerçioğlu kendisine yapılan yardım karşılığı güzellik yapmış olabilir. Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ile doğrudan Gürbüz görüşüyordu. Ali Sütçü’yü devamlı yanına gönderirdi. Bu şekilde irtibat sağlanıyordu.

Ahmet Kurtuluş aynı ifadede Aydın Büyükşehir Belediyesi ve MİT İzmir Bölge eski Müdürü Gürbüz Yüksel ile arasındaki ilişkiyi ise, “Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yargıya intikal eden bir problemini çözdüğünü bana Gürbüz söyledi. Bunu Okan Bato vasıtası ile yapıp yapmadığını bilmiyorum” diye anlatıyordu.
Peki nasıl yürüyordu bu ilişki?

Ahmet Kurtuluş etkin pişmanlıktan yararlandıktan sonra bu ilişkiler hakkında bildiklerini de anlattı.
Kurtuluş’un ifadesinde anlattığına göre kurulan sistemin hem emniyet hem de adalet ayağı vardı. Bunu da şu sözleriyle özetliyordu:

  • Bu yapıyı size şöyle tarif edeyim. Kudret Dikmen ile Okan Bato’nun yakın ve samimi ilişkiler ile birbirlerine danışarak iş bitirdiklerini düşünüyorum. Gürbüz Yüksel’in kardeşi ve Batı Göz’ün problemlerinin çözüldüğünü biliyorum. Okan Bato’nun katkı sunduğunu düşünüyorum.
  • Okan Bato’nun yeğenim diye piyasada gezen Alsancak’ta reklam işi yapan Çağrı Durak isimli şahıs duyduğum kadarı ile piyasada FETÖCÜ diye tabir edilen iş adamları ile bağlantı kurup onların işlerini çözen kişidir. Bir sohbet sırasında GÜRMAR’ın sahiplerinin FETÖ soruşturmalarından kurtardığını bunun da Kudret ve Okan vasıtası ile yapıldığını kulaklarımla duydum. Duyduğuma göre (biz Okan Bato’nun yeğeniyiz) diye iş adamlarıyla irtibata geçip para karşılığı işlerini çözme vaadinde bulunuyorlar.
  • Yargı ayağı ile benim doğrudan bir bilgim yoktur. Bu ilişki Kudret Dikmen üzerinden kurulurdu. Adliyedeki tüm işleri Kudret, Okan Bato aracılığı ile yürütüyordu. Bu bilgileri eski şoförüm Ufuk Gürbüz’ün Gürbüz Yüksel ve eşinin şoförlüğünü yaptığı sırada duyduklarını anlatmasıyla öğrendim. Gürbüz’ün çok telefon görüşmesi yaptığını, Kudret’le sık sık görüştüğünü, Okan Bato ile görüşüp buluştuklarını ancak telefonların arabada kaldığını ve baş başa sahilde görüştüklerini söyledi.

Ahmet Kurtuluş, FETÖ Borsası’ndaki bürokratlar ve ilişkileri konusunda a3haber.com olarak çok sayıda yazı yayınladık.
Karmaşık gibi görünen bu ilişkilerde Aydın’ın önemli bir yeri var.
Ahmet Kurtuluş’un ifadesinde de belirttiği gibi MİT İzmir Bölge eski Başkanı Gürbüz Yüksel, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun “bir sorununu çözdüğü için” spor kompleksi ihalesini almış.
Ve bu işte İzmir Cumhuriyet eski Savcısı Okan Bato’nun yardımıyla yapılmış.
Peki nedir bu “çözülen” sorun?
Bu konuda hem İzmir’de hem de Aydın’da yürütülen soruşturmalar olduğunu biliyoruz.
Spekülasyona yol açmaması ve elimizde bu yönde “belge” olmadığı için duyumlarımızın detayını paylaşmayı uygun görmedik.
Ama çözülen sorunun “FETÖ” ilişkileri ile ilgili olduğunu öğrenebildik.
Belgesine ulaştığımızda paylaşacağımızdan kuşkunuz olmasın.

Biz dönelim Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk Spor Kompleksi’nin işletme ihalesine.
Tamamlanan spor kompleksi Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Ağustos 2017 tarih ve 284 sayılı meclis kararına istinaden 15 Ağustos 2017’de 10 yıllığına belediye şirketi olan Aybel İnşaat Organizasyon Spor Hizmetleri Temizlik Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’ye devredildi.

15 Ağustos 2017’de tesisleri 10 yıllığına devralan belediye şirketi Aybel AŞ ise 8 Aralık 2017’de yıllık 660 bin lira muhammen bedel ile tesislerin kiraya verilmek üzere ihale yapılacağını ilan etti.
İlana göre 19 Aralık 2017 saat 10.30’da Aybel’in Adnan Menderes Mahallesi 511 Sokak No:3 Efeler/Aydın adresinde yapılacak ihale için çeşitli şartlar da bulunuyordu.
Bu şartlardan en önemlisi, daha sonra ayrıntılarıyla anlatacağım “ciro üzerinden yüzdelik pay” olarak da belirtildi.

Ve sıra geldi ihale gününe.
Şimdiye kadar elimizde olan belgelere göre ihaleyi Derin Spor İşletmeciliği Turizm ve İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi kazanır.
Derin Spor’un 20 Ekim 2017’deki kayıtlarına göre ortakları Serdar Sütçü, Ali Gülviran, Ali Sütçü ve Ayçin Sevmiş isimlerinden oluşmaktadır.

Ortaklardan Ayçin Sevmiş ismi önemli.
Ayçin Sevmiş aynı zamanda AKP İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş’un da yakından tanıdığı bir isim.
Ahmet Kurtuluş’un “aile dostum” diye tanımladığı dönemin MİT İzmir Bölge Başkanı Gürbüz Yüksel’in de yakın kadın arkadaşıdır.
Nereden biliyoruz?
İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması süren 2019/539 esas sayılı iddianameden.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Efeler ilçesindeki spor kompleksi 4 Nisan 2018’de ihaleyi kazanan Derin Spor tarafından açılır.
Açılışta kimler yoktur kimler.
Sedat Peker kendi katılmasa bile “çiçek” gönderdi.

12 Nisan 2018’de Derin Spor şirketinin hisselere el değiştirir.
Artık hisseler Gülçin Kurtuluş, Serdar Sütçü ve Ali Sütçü ’nündür.
Yeni hissedar Gülçin Kurtuluş da Ahmet Kurtuluş’un eşidir.
Ne diyordu Ahmet Kurtuluş ifadesinde?
“Aydın merkezinde spor kompleksinin komple işletme ihalesini aldığını Gürbüz söyledi. Doğrudan kendi yapamazdı. Ali Sütçü ve 3-4 isim daha saydı. İşlerin başına geçmemi teklif etti. Ben de güzel iş olduğunu düşündüğüm için teklifi kabul ettim. Vergi mahkemelerim nedeniyle yüzde ellisini vekaleti bende olan eşim Gülçin üzerine aldım.”

Derin Spor şirketi açılışın yapılmasından bir ay sonra yani 5 Haziran 2018’de merkezini İzmir Gaziemir’den Aydın’a taşımaya karar veriyor.
Aydın’a taşınan Derin Spor İşletmeciliği Turizm ve İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nde devir işlemleri bitmiyor.
5 Kasım 2018’de yapılan hisse devir işlemlerinin ardından yeni ortaklar Fuat Kuşterci, Serdar Sütçü ve Ali Sütçü
26 Kasım 2018’de yapılan devir işlemlerinin ardından yeni ortaklar ise Adil Köseoğlu ve Fuat Kuşterci.
25 Nisan 2019’da yapılan devir işleminin ardından ise Derin Spor tek başına Fuat Kuşterci’nin oluyor. Şu anda şirketin tek sahibi Fuat Kuşterci.

Bu kadar kısa sürede bunca hisse devri neden yapılıyor?
Ahmet Kurtuluş’un ifadelerinin ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin belediye şirketi Aybel’e ve Derin Spor’a kiralama işlemi için ne yapılıyor.
İhaledeki “derin” izler araştırılıyor mu?
Kimler, ifadelerinde neler diyor?
İhaleye girenler tehdit ediliyor mu?
İhaleyi tamamlandıktan sonra kimler şikayetçi oluyor?
Bu konuda açılan soruşturma var mı?
Derin Spor’daki hisse devirlerinin ihale ile ilgisi var mı?
Eski istihbaratçı Kudret Dikmen’e göre “harcanabilir” denilen isimler arasında Ahmet Kurtuluş var mıydı?
Hepsini ve daha fazlasını bir sonrası yazımda belgeleri ile anlatayım.
Belki de Ahmet Kurtuluş’u kimler “susturmak” istiyordu fikriniz olur.

SERDAR ÖZTÜRK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.