Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Soyer'in karnesi nasıl çıkacak? İnce ile Kocaoğlu'nun yakaladığı oyu Soyer, Kılıçdaroğlu ile yakalayabilecek mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Soyer'in karnesi nasıl çıkacak? İnce ile Kocaoğlu'nun yakaladığı oyu Soyer, Kılıçdaroğlu ile yakalayabilecek mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri bir şekilde İzBB başkanı Mustafa Tunç Soyer'in de siyasi geleceğini belirleyecek! Muharrem İnce ile Aziz Kocaoğlu yakaladığı yüzde 54'lük oyu Kemal Kılıçdaroğlu ile Soyer yakalayabilecek mi?

A+A-

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer için "olmak" ya da "olmamak" şeklinde geçecek!

Başka bir deyişle, bu seçimde İzBB MTS'in kaderi de belirlenmiş olacak! 
Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine CHP Muharrem İnce'nin adaylığında girmiş, İnce partisinden tam destek görmemiş olsa bile ülke genelinde seçimleri partisinin önünde 8 puan farklı bir şekilde kapatmıştı...

İstanbul, Ankara vb. büyükşehirler bir yana, çıkacak seçim sonuçlarına göre "dananın kuyruğu"nun kopacağı şehirlerin başında İzmir geliyor... 
MTS yönetiminde geçen İzmir'in 4 yılına bakıldığında; belediyecilik adına elle tutulur, gözle görülür buram buram MTS kokan bir icraata rastlayamazsınız!

İzmir'de her ne kadar "Aşkla" bir yönetim anlayışından söz edilse bile; "Advertorial" takılan İzmir basınına göre; düne kadar Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Tunç Soyer olmalıydı! Aslında biraz uyanık davranmış olsalar, Mustafa Tunç Soyer'i CHP genel başkanlığına aday gösterecekler ama, cesaret edip bir türlü başlayamadılar üfürmeye! (Belki de çıkacak seçim sonuçlarını bekliyorlardır.)

Her şey bir tarafa, 14 Mayıs seçim sonuçlarının başta Kılıçdaroğlu ve Soyer'e hayırlı uğurlu gelmesini diledikten sonra, Muharrem İnce ile Aziz Kocaoğlu'nun yakaladığı yüzde 54'lük oy oranını bakalım Kemal Kılıçdaroğlu ile Mustafa Tunç Soyer yakalayabilecek mi?

Öncelikle; Mustafa Tunç Soyer, 14 Mayıs seçimlerine Aziz Kocaoğlu'ndan kat be kat avantajlı giriyor! 
Nasıl mı?
Çünkü, bugün 6+1 Masa bileşenlerinden 3 parti kendi adayları ile Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmiş, CHP'de bu seçimde Muharrem İnce ile tek başına sahada mücadele etmişti...
Bugün ise; CHP'li Kemal kılıçdaroğlu'nun adaylığını bilinen şekliyle Masa'daki 5 parti ile Masa altından da HDP desteklediği görünüyor! 

İşte Aziz Kocaoğlu'nun İzBB başkanı olduğu Haziran 2018'de çıkan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları: 

ard8.jpg

Aziz Kocaoğlu'nun İzBB başkanı olduğu Haziran 2018 Milletvekilliği seçimlerine baktığımızda; 

ard2.jpg

ard1.jpg

Haziran 2018 Milletvekilliği seçimlerinde partilerin İzmir'de aldığı oylara bakıldığında; Muharrem İnce'nin CHP'nin aldığı 1204370 oyun üstünde (1524271-1204370) 319901 oy fazla aldığı görülüyor...

ard5.jpg

Kocaoğlu dönemi rakamları böyle olunca ve 14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı partilerinin sayısını, Kılıçdaroğlu'nun iddialı konuşmalarını, eş Neptün Soyer'in partiler üstü çalışmalarını da eklediğinizde; Soyer'in Kocaoğlu döneminden çok daha başarılı ve yüzdesi yüksek İzmir'de oy toplaması kaçınılmaz görünüyor!

Peki, kazın ayağı böyle çıkmazsa?

İttifak bileşenlerinin her bir çalışması da Soyer'in siyasi geleceğine ışık tutacağına göre; ve, evdeki hesaplarda sandığa uymaması durumunda, Soyer'in geleceği acaba ne olur?
Ayrıca, İttifak'ın İzmir Milletvekili listesi açıklandığında ortalığın karışmayacağının (CHP Tabanı) garantisi var mı?
Neresinden bakarsanız bakın, 1. ve 2. Bölgelerde CHP'nin 4. bir adayının Milletvekili seçilebilme olasılığı çok zayıf! 
Her koşulda İttifak ortağı partilerden 5 adayın seçilebilecek yerlerden listeye gireceği göz önünde bulundurulduğunda, listede CHP adaylarına seçilebilecek 3 yer kalıyor! Her iki bölgeden 8'er milletvekili çıkacağı varsayıldığında; matematik, CHP'ye 3 adaydan fazlasını  yaz diyemiyor!

Matematik ortada... İktisat Kongresi'ndeki gibi atıp tutmaya, buza yazmaya da benzemiyor...
Hele hele Fukuyama'yı ağzı beş karış açıkta dinlemeye de hiç mi hiç benzemiyor...
Her şeyden önce; Soyer'in söylemleri İzmirli seçmen üzerinde ne kadar etkili olacak? Kılıçdaroğlu'na bu söylemler olumlu mu olumsuz mu yansıyacak? 
Ayrıca, İzmirli seçmen, 2015'ten beri İzmir Milletvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan, bugüne kadar ne ve neyi anlayabildi? 
Belediyelerdeki hangi "Lay Lay" yönetim anlayışının üstüne gidebildi? 
Kılıçdaroğlu'nun CHP genel başkanlığında har vurup harman savurmayan belediye başkanı kaldı mı?
Ne yani Kılıçdaroğlu İzmir mitinginde, İzmirli seçmenlere 9 Eylül'de Tarkan konserini izlemek için geldiğinden mi söz edecek?

Türkçesi, hem Kılıçdaroğlu'nun hem de Soyer'in bu seçimlerde İzmir'de işi iş! 
Öyle hiç bir şeyin de sanıldığı gibi olmayacağı şimdiden belli olamaya başladı zaten!
Bir de bunlara milletvekilleri listesinin açıklanmasını ekleyin!
Asıl sinema o zaman başlayacak demektir!
Neyse...
14 Mayıs'a ne kaldı...
15 Mayıs'ta da MTS'nin karnesini çıkarmak üzere...
 

Not: İktisat Kongresini en iyi değerlendirenin Gelecek Partisi genel başkanı Ahmet Davutoğlu'nun olduğu belirtildi! Davutoğlu'nu İktisat Kongresi için geldiği İzmir sabahında, eski bakan, Konak eski belediye başkanı Hakan Tartan, Mövenbik otelde geniş katılımlı bir kahvaltıda İzmirlilerle buluşturmuş. Kanaat önderlerinden eski meclis üyelerine, eski siyasilere... Pek çok tanınan isim bu kahvaltıda Davutoğlu ile buluşmuş ve fikir alışverişinde bulunmuşlar. 
Kulis bilgilerine göre; Hakan Tartan'ın İttifak listesindeki yeri ya 2 ya da 3 olacakmış!  


 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.