'Cittaslow İzmir' Soyer'e seyahat vizesi mi olacak?
Soyer'in Cittaslow İzmir tanıtım toplantısında başta eşi Neptün Soyer'in "tedirgin" duruşu kamera görüntülerinden kaçamıyordu!
Cittaslow... Sakin Şehir anlamına geliyor...
BU akım 1999 yılında 4 küçük belediyenin bir araya gelerek başlattıkları bir kent kültürü yayma ve yaşam biçimi projesi...
Adından da anlaşılacağı gibi; karmakarışık, derme çatma şehirlerin bu akıma ya da bu yaşam biçimine ayak uydurmaları söz konusu bile olamaz...
Malumunuz; Cittaslow'un ülkemizdeki en büyük yetkilisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer... (2. Başkanı)
Soyer'in 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde Seferihisar Yavaş, Sakin Şehir olmuştu...
Peki, Seferihisar'ın Sakin Şehir olmasıyla birlikte, Seferihisar'da "imar kirliliği", "trafik kirliliği", "çevre kirliliği" vb. sıralayabileceğiniz onlarca, yüzlerce kirlilik artmadı mı?
Çok fazla uzağa gitmeyeniz; Soyer geride milyonlarca borcu olan ve belediye çalışanlarına maaşlarını dahi ödeyemeyen bir belediye bırakmadı mı?
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, seçildiği günden beri belediyenin borçlarını ve çalışanların maaşlarını ödeyebilmek için anasından emdiği süt hala burnundan gelmiyor mu?
Seferihisar'da Cittaslow GERÇEĞİ kabak gibi ortadayken; Soyer'in İzmir'i de "Cittaslow" yapmak adına, Çanakkale Zaferi kazanmışcasına yaptığı açıklamalarda neyin nesi oluyor?
İzmir kentiçi trafiği almış başını gidiyor... Pandemi, İzmirlilerin olduğu gibi tüm ülkemiz insanlarının da yaşamı alt üst etmiş, pazarlardaki, marketlerdeki enflasyon dur durak bilmezken; halkımızın da yarınlarını göremediği bir dönemde, ülkemizin 3. büyük yerel yöneticisi tutturmuş Aşkla Cittaslow'dan başka bir şey demiyor!
Soyer'in 1 yıllık Büyükşehir Başkanlığı döneminde sabah akşam tek duyduğumuz "karakılçık" buğdayından başka bir şey var mıydı?
Sağına dön karakılçık buğdayı afişi, soluna dön karakılçık buğdayı afişi... 40 Defa yazdık... Karakılçık buğdayının öylesine sandıklardan falan bulunmuş bir tohum olmadığını... Soyer'in Seferihisar'da "karakılçık buğdayını buldum" dediği zaman bile karakılçık buğdayının tohumu Urla'da satılıyordu... Bugün bile almak isteyenler Urla'ya gidip CHP Urla İlçe binasının altındaki zahireciden istediği kadar karakılçık buğdayı tohumu satın alabilir...
Cittaslow'un İzmir'e bir getirisi olacaksa eyvallah! Fakat, Seferihisar gerçeğinde olduğu gibi; Cittaslow, görünmesi istenilmeyenleri perdeleyecekse, gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleyecekse, başta İzmir medyasının itirazının olmasının gerektiğini belirtiyoruz...
Kaldı ki; Cittaslow İzmir'in durumu Seferihisar'dan daha vahim! Soyer, açıklamalarında "Metropol" şehirler adına İzmir'in bir ilk olduğuna vurgu yapıyor... Peki, soruyoruz şimdi... Soyer, Seferihisar'ın Cittaslow olması için kaç defa yurtdışına gittiğini bilen var mı? Soyer'in 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde 178 defa yurtdışı seyahati bulunuyor... Soyer, merkezi İtalya'da olan Cittaslow'un bugün 2. Başkanı... Velev ki yarın Londra Belediye Başkanı da "bende Cittaslow olacağım" diye tutturduğunda; Soyer uçağa atladığı gibi soluğu Londra'da mı alacak?
Diyelim ki İzmir Cittaslow olduktan sonra, dünya metropol şehirleri de Cittaslow olacağız diye kuyruğa girdiklerinde; Soyer, İzmir'i yönetmekle mi yoksa Newyork'un, Tokyo'nun, Honkong'un, Paris'in, Berlin'in, Kopenhag'ın, Malmö'nün, Göttingen'in, Göteburg'un, Moskova'nın, Kiev'in, Pekin'in vb. Cittaslow olmaları ile ilgilenecek?
Dikkat ederseniz; Soyer'in Cittaslow İzmir tanıtım toplantısında başta eşi Neptün Soyer'in "tedirgin" duruşu kamera görüntülerinden kaçamıyordu!
Soyer'in Cittaslow İzmir tanıtım toplantısını izleyen Telegram Haber yazarı Cumhur Eriş, Soyer'lerin durumu şöyle özetliyordu: "NS'nin hiç bu kadar tedirgin olduğuna tanık olmamıştım! Ellerini bu şekilde bağlaması hayra alamet değil! Fakat, TS'de de NS'de de yorgunluk ve yaşlılık izleri dışa vurmuş görünüyor! Seferihisar'daki keyifleri yok! Cılız bir topluluğa yapılan bu tanıtım toplantısından da anlaşılacağı gibi; bir yanda 200 metrelik gökdelenlere izin vereceksiniz, öbür yanda İzmir'i Sakin Şehir yapacağım iddiasında olacaksınız. Baklava ile turşu nasıl ki ikisi bir arada yenmez, TS'nin de İzmir'i Cittaslow yapacağım düşüncesi buna benzedi! TS'nin İzmir'i Cittaslow yapma fikrinin altında dünya metropollerine gitme/gezme vizesi yatıyor! İzmir mi? Seferihisar referansları yetmiyor mu?"
Kısacası, bir yanda dikilecek gökdelenlere izin vererek yeni yeni mahalleler yaratacaksınız; Seferihisar'da olduğu gibi İzmir'e olan göçe hız katacaksınız, öte yanda da İzmir'i yavaşlatarak dünya şehri haline dönüştüreceğinizi savunacaksınız!
Neyse... Seferihisar'da 178 olan rekor, İzmir üzerinden egale edilebilecek mi?
VİKİPEDİ'de yer alan Cittaslow tarihçesi:
Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca "Città (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır.[1] Yavaş Hareketi'nin bir parçası olarak bilinmektedir. İtalya'nın dört küçük kentinin belediye başkanlarının (Bra - Francesco Guida, Orvieto - Stefano Cimicchi ve Positano - Domenico Marrone)1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Saturnuni'nin önderliğinde kurulmuştur. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.[2]
Organizasyon yapısı
Cittaslow, belediyelerin üye olabildiği, Merkezi İtalya'da bulunan uluslararası bir birliktir. Birliğin merkezi İtalya'nın Orvieto kentindedir.[3] Birlik'in üyeler arasında seçilen bir başkanı, başkan yardımcıları ve Birlik'in faaliyetlerini sürdürmekle görevli Genel Sekreteri bulunmaktadır. Birlik yerinden yönetim ilkeleri çerçevesinde Ulusal Ağlar kurmuştur. Cittaslow'a bir ülkeden 3 kentin üye olmasıyla bu 3 kent bir araya gelerek o ülkenin ulusal ağını oluşturur. Ulusal ağ oluşturan ülkeler Birliğin yönetim organı olan Uluslararası Koordinasyon Komitesinde temsil edilir.
Amaç
Cittaslow hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerin, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.
Üyelik
Cittaslow Uluslararası Birliği'ne üye olmak isteyen kentler, birliğin belirlediği 7 kriter çerçevesinde projeler geliştirmesi bu projeleri belgeleyerek bir başvuru dosyası haline getirmesi gerekmektedir. Kentler kriterler çerçevesinde faaliyetlerin üzerinden kriterlerin gerçekleştirilme oranına göre değerlendirilmekte ve puan almaktadır. Bir kentin Cittaslow olması için Cittaslow felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50.000 altında olması ve Birlik'e sunduğu başvuru dosyası üzerinden yapılan değerlendirmeden geçer puan alması gerekmektedir. Başvuru sürecinde aday kentlere Genel Merkez'den veya Ulusal Ağlardan temsilciler giderek yerinde değerlendirme yapabilir.
Cittaslow üyelik kriterleri şu alt başlıklarda yer almaktadır:
Çevre politikaları
Altyapı politikaları
Kentsel yaşam kalitesi politikaları
Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
Sosyal uyum
Ortaklıklar
Sakin şehirler
ABD'deki sakin şehirler
Sonoma Valley, Kaliforniya
Fairfax, California
Sebastopol, California
Almanya'daki sakin şehirler
Hersbruck, Bavyera
Waldkirch, Baden-Württemberg
Überlingen, Baden-Württemberg
Schwarzenbruck, Bavyera
Lüdinghausen, Kuzey Ren-Vestfalya
Marihn, Mecklenburg-Vorpommern
Deidesheim, Renanya-Palatina
Wirsberg, Bavyera
Nördlingen, Bavyera
Bad Schussenried, Baden-Württemberg
Avustralya'daki sakin şehirler
Goolwa[4]
Katoomba, City of Blue Mountains[4]
Yea, Victoria
Avusturya'daki sakin şehirler
Enns
Hartberg
Horn
Belçika'daki sakin şehirler
Chaudfontaine
Enghien
Lens
Silly
Birleşik Krallık'taki sakin şehirler
Aylsham, Norfolk, İngiltere
Berwick Upon Tweed, Northumberland, İngiltere
Diss, Norfolk, İngiltere
Ludlow, Shropshire, İngiltere
Mold, Flintshire, Galler
Perth, Perth and Kinross, İskoçya
Cockermouth, Cumbria, İngiltere
Sturminster Newton, Dorset, İngiltere
Danimarka'daki sakin şehirler
Svendborg
Finlandiya'daki sakin şehirler
Kristinestad
Fransa'daki sakin şehirler
Labastide-d'Armagnac
Segonzac
Güney Afrika'daki sakin şehirler
Sedgefield, Western Cape
Güney Kore'deki sakin şehirler
Cheongsan Island, Wando, South Jeolla
Jeungdo, Sinan County, South Jeolla
Damyang, South Jeolla
Akyang town of Hadong, South Gyungnam
Yesan
Jangheung county, South Jeolla Province
Hollanda'daki sakin şehirler
Midden-Delfland
Alphen-Chaam
Borger-Odoorn
İspanya'daki sakin şehirler
Begur
Bigastro
Lekeitio
Mungia
Pals
Rubielos de Mora
İsveç'teki sakin şehirler
Falköping, Västra Götaland
İtalya'daki sakin şehirler
Abbiategrasso
Acqualagna
Acquapendente
Altomonte
Amalfi
Amelia
Anghiari
Asolo
Barga
Bazzano
Borgo Val di Taro
Bra
Brisighella
Bucine
Capalbio
Caiazzo
Casalbeltrame
Castel San Pietro Terme
Castelnovo ne' Monti
Castelnuovo Berardenga
Castiglione del Lago
Castiglione Olona
Cerreto Sannita
Chiavenna
Chiaverano
Cisternino
Città della Pieve
Città Sant'Angelo
Civitella in Val di Chiana
Cutigliano
Fontanellato
Francavilla al Mare
Galeata
Giffoni Valle Piana
Giuliano Teatino
Greve in Chianti
Guardiagrele
Levanto
Massa Marittima
Monte Castello di Vibio
Montefalco
Morimondo
Novellara
Orsara di Puglia
Orvieto
Pellegrino Parmense
Penne
Pianella
Piossasco
Pollica
Positano
Pratovecchio
Preci
San Daniele del Friuli
San Gemini
San Miniato
San Potito Sannitico
San Vincenzo
Santa Sofia
Scandiano
Stia
Suvereto
Teglio
Tirano
Todi
Torgiano
Trani
Trevi
Zibello
Kanada'daki sakin şehirler
Cowichan Bay
Naramata
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki sakin şehirler
Geçitkale[5]
Lefke[5]
Mehmetçik[5]
Tatlısu[6]
Yeniboğaziçi[5]
Norveç'teki sakin şehirler
Eidskog, Hedmark
Levanger, Nord-Trøndelag
Sokndal, Rogaland
Polonya'daki sakin şehirler
Biskupiec, Warmia i Mazury
Reszel, Warmia i Mazury
Lidzbark Warmiński, Warmia i Mazury
Bisztynek, Warmia i Mazury
Murowana Goślina, Wielkopolska
Nowe Miasto Lubawskie, Warmia i Mazury
Portekiz'deki sakin şehirler
São Brás de Alportel, Algarve
Silves, Algarve
Tavira, Algarve
Lagoa, Algarve
Vizela, Minho
Türkiye'deki sakin şehirler
Ahlat, Bitlis [7]
Akyaka, Muğla[8]
Eğirdir, Isparta[9]
Gerze, Sinop[9]
Gökçeada, Çanakkale[8]
Göynük, Bolu[9]
Güdül, Ankara[10]
Halfeti, Şanlıurfa[11]
Köyceğiz, Muğla[12]
Mudurnu, Bolu[13]
Perşembe, Ordu[8]
Seferihisar, İzmir[14]
Şavşat, Artvin [15]
Taraklı, Sakarya[8]
Uzundere, Erzurum[16]
Vize, Kırklareli[17]
Yalvaç, Isparta[8]
Yenipazar, Aydın[8]
Yeni Zelanda'daki sakin şehirler
Matakana
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.