
CHP asgari ücret için sokağa indi... 'İzmir 10 verip 1 alamıyor!'
CHP bugün asgari ücret için sokağa indi. CHP İşçi, Memur Sendikaları ve Emek Bürolarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, İzmir’in merkezi iktidardan hakkını alamadığını dile getirerek, “İzmir 23 yıllık AKP iktidarının en büyük tahribatını ya
CHP, bugün İzmir’de 28 bin 75 TL olarak açıklanan asgari ücrete tepki göstermek için sokağa indi.
Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan yürüyüşe; CHP İşçi, Memur Sendikaları ve Emek Bürolarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Cem Aydın, CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şan ve çok sayıda CHP’li üye katıldı.
Yürüyüşte, “Asgari değil insanca yaşam istiyoruz” yazılı pankart taşındı.
Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde sona eren yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.
TOPLUMUN YÜZDE 80’İ AÇLIĞA MAHKÛM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “2025’in son günlerinde neden ayaktayız? Toplumun yüzde 80’ini açlığa mahkûm eden AKP’ye karşı ayaktayız. 28 bin lira, ödeyen için zor ama alan için de geçim şansı olmayan bir ücrettir. İki ay boyunca bütçeyi Meclis’te konuştuk, işçinin sözcüsü olduk. AKP’lilerin işçiden bahsettiğine hiç tanık olmadık. Betonu konuştular. Çünkü onlar 23 yıldır ülkede rant düzeni yarattılar.
Bütçeler 86 milyonun ortak kasasıdır. Bütçeyi bizler oluşturuyoruz ama payı emekçiler değil, faiz lobileri alıyor. 18,9 trilyonluk bütçenin 2,7 trilyonunu faiz giderleri oluşturuyor. Erdoğan bütçeyi faiz lobilerine teslim etmiştir. Yap-işlet-devret projeleriyle 44 şanslı şirkete, 5’li çetelere bütçe aktarılmaktadır. Bütçede 1.150 odalı sarayın gideri var ama emekçi yok.
CHP olarak 2026 yılının yaratacağı tahribatı görüyoruz. 2026 yılını AKP’ye ve Erdoğan’a dar edeceğiz. O sandık gelecek, AKP iktidarı sandıkta bedelini ödeyecek. Bu yüzden CHP’ye saldırıyorlar. Bu ülkenin tüm demokratları, milliyetçileri, sosyal demokratları el ele olmak zorundadır” dedi.
İZMİR 10 VERİP 1 ALAMIYOR!
İzmir’in bütçeden hak ettiği payı alamadığını dile getiren Karasu, “İzmir, 23 yıllık AKP iktidarının en büyük tahribatını yaşayan illerin başında geliyor. Sizler bütçeye on verip bir alamıyorsunuz. Sizin suçunuz CHP’den ve Atatürk’ten vazgeçmemeniz. İzmir’e ne yaparlarsa yapsınlar, hiçbir İzmirli Atatürk’ün devrimlerinden vazgeçmeyecek.
Buradan sormak istiyorum: AKP’nin vekillerini, bakanlarını bir gün olsun sokakta görüyor musunuz? Göremezsiniz. Çünkü çıkamıyorlar. Bizler bu saatten sonra rant düzenine, faiz lobilerine karşı sokakları onlara dar edeceğiz. CHP’liler olarak AKP iktidarı gidene kadar mücadeleden bir adım geri durmayacağız” dedi.
AİLE YILI, BOŞ PAZAR FİLESİ
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya ise şunları söyledi:
“Adına asgari ücret denilen sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Bu rakam, milyonlarca emekçinin açlıkla yaşamaya zorlanmasıdır. Özellikle kadınlar için geçinememenin, yetinememenin ve utanmadan dayatılan bir rakamın adıdır. Bu ülkede artık kadınlar hesap yapmıyor, tercih yapmaya zorlanıyor: Bez mi, mama mı? Sebze mi, meyve mi?
Bu yılı iktidar ‘Aile Yılı’ ilan etti ama 28 bin TL ile aile kurulmuyor, aile korunmuyor. Aile, açlık sınırının altında kalan bu gelirle ayakta duramaz. Aile Yılı dedikleri şey anneler için boş pazar filesi, boş market sepetidir. Çocuklar için ise yetersiz beslenme ve gelişme geriliğidir.
Eğer bu yıl Aile Yılı ise neden bebek bezleri lüks, mamalar erişilmez oldu? Çünkü bu iktidar aileyi yoksullukla yönetiyor. Bu ücreti belirleyenler pazara gidiyor mu? Hayır. Sofra kurmuyorlar, çocuk büyütmenin ne demek olduğunu bilmiyorlar.
Kadınlar hem çalışıyor hem evin yükünü omuzluyor, yani yoksulluğun hedefi oluyor. AKP iktidarı bu rakamı belirlerken annenin mutfağına, çocuğun boş tabağına bakmadı. Bir kadının ay sonunu nasıl getirdiğine, daha doğrusu nasıl getiremediğine bakmadı.
İzmir’den soruyoruz: 28 bin lira ile hangi kadın kirasını ödeyebilir, hangi anne çocuğunun beslenmesini eksiksiz sağlayabilir, hangi emekçi onurlu bir yaşam sürebilir? AKP iktidarı bunu bilmiyor mu? Gayet iyi biliyor ama bile isteye görmezden geliyor.
Bu sefalet, bilinçli bir sınıf siyasetinin sonucudur. ‘Çalış ama karnın doymasın, üret ama yoksulluğa razı ol’ diyorlar. Özellikle kadınsan itaat et, idare et, sus diyorlar. Bu rakam kadınlara sadece çaresizlik sunuyor.
Asgari ücret, yani insanca yaşamanın asgari geliri en az 39 bin lira olmalıdır dedik. Ama sokaktan kopan AKP iktidarı yandaşı tercih etti. Bu ücretle 2026 yılı refah yılı olamaz; bu ücretle 2026 yılı geçim yılı, değişim yılı olur. Bu asgari ücret kadınlara yönelik ekonomik şiddettir ve faili bugünkü AKP iktidarıdır” ifadelerini kullandı.
GÜÇ: BİZİ BEKLEYİN
CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç de şunları söyledi:
“Asgari ücrete karşı ilk çığlık kadınlardan çıktı. Çünkü en çok onlar etkilendi. Bu çığlığın devam edeceğini biliyoruz. Hükümetin bu asgari ücretle ne yapmaya çalıştığını hepimiz görüyoruz. Kendi yarattıkları enflasyonu düşürmenin bedelini emekçilere ödetiyorlar. Bu toplum tarafından kabul görmüyor.
Bu yükü biz çekmek zorunda değiliz. Bu ülkenin zenginliklerini 85 milyonla paylaşmak zorundasınız. Bir yıl içinde, erken seçimle birlikte gideceksiniz. CHP iktidarında bu memleketin zenginliği herkese eşit şekilde yayılacak.
CHP, liyakatli kadroların partisidir. Biz stajımızı yerel yönetimlerde yapıyoruz. Bizi bekleyin, ülkenin zenginliğini hep birlikte paylaşacağız.”





HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.