Çeşme-İstanbul ihale hattında 60 gün sonra gelen mutluluk!

Çeşme-İstanbul ihale hattında 60 gün sonra gelen mutluluk!

İstanbul merkezli Rozak inşaatın ilk taşra ihale macerası Çeşme belediyesinde mutlu sonla neticelendi!

A+A-

telegramfoto-007.jpg ÖZEL

Çeşme belediyesinin tartışılan ihalesinde, taraflar mutlu sona ulaştı: 60 gün sonra sözleşme imzalandı!
Çeşme belediyesi 13 Aralık 2024 tarihinde çıktığı "2025 YILI İLÇE GENELİNDE SATHİ KAPLAMA VE PARKE, OLUK, BORDÜR ONARIM VE YAPIM İŞİ" ihalesine çıkmıştı... 
İhale sırasıyla 10 şirket şu tekliflerle katılmıştı:

1- Ege Alt Yapı: 37.240.060.80 TL
2- Port Yapı Elemanları: 38.786.340.00 TL
3- Özen-Taş Hafriyat: 43.601.434.06 TL
4- Abbaslar İnşaat-İsmail Hakkı Önal: 47.099.260.92 TL
5- Eban Yapı: 48.912.564.35 TL
6- Burak Arslan Yol-Arslan Grup Petrol: 70.587.392.19 TL
7- Kovantaş Proje-Bulut Park İnşaat: 72.577.744.40 TL
8- Rozak İnşaat: 94.662.000.00 TL
9- Özgün Tasarım: 98.777.819.68 TL
10- Sulkar İnşaat: 114.340.051.00 TL

ceimee.jpg

Çeşme belediyesinin bulduğu 99.852.730.10 TL'lik yaklaşık maliyet üzerinden ihale için ortaya çıkan sınır değerde 59.838.669.54 TL oluyordu... 
Sınır değeri üzerinden yapılan değerlendirmeye bakıldığında; ihaleye teklif veren ilk 5 şirkette "sınır değeri" altında kaldıklarından dolayı, teklifleri geçerli kılınmıyordu!
İhaleye teklif veren 10 şirketten 5'i sınır değeri engeline takılıp elenirken; sınır değerine göre en düşük ve GEÇERLİ teklif veren de 70.587.392.19 TL'lik teklifle Burak Arslan Yol-Arslan Grup Petrol iş ortaklığı oluyordu...
Çıplak gözle de bakıldığında; ihaleyi Burak Arslan Yol-Arslan Grup Petrol iş ortaklığının alması gerektiği düşünülebilinir!
Fakat, kazın ayağı öyle değildi!
Çünkü, ihaleye katılan şirketleri bir de "PUANLAMA" sistemi bekliyordu!
İhalenin teknik şartnamesi incelendiğinde; yapılacak olan 30 kalem işin en babasını "8 cm yüksekliğinde normal çimentolu buhar kürlü beton parke taşı ile döşeme kaplaması yapılması (her ebat, renk ve desende) 50.000 metrekare" iş kalemi oluşturuyordu!
İhalenin aynı zamanda "EN BABA" iş kalemi de bu olunca; ihaleye katılan ve teklif veren şirketlerde bu iş kalemi üzerinden "PUANLAMA"ya tabii tutulacaklardı!
Konuya biraz daha açıklık getirerek yazarsak; 
Çeşme belediyesi, bu iş kalemi için (8 CM yüksekliğinde 1 M2 parke taşı döşeme kalemi) fiyat aralığını M2 bazında temsil 900 TL ile 1100 TL aralığında tutmuşsa, ihaleye katılacak olan şirkette bu iki fiyat aralığında bir rakam üzerinden bu iş kalemini dosyasına yazmış olmak durumunda! Yoksa, PUANLAMADA sınıfta kalır!
Bu iş kalemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kitapçığında böyle yer alıyor: "8 cm yüksekliğinde normal çimentolu buhar kürlü beton parke taşı ile döşeme kaplaması yapılması (her ebat, renk ve desende)" Çeşme belediyesi de bu iş kalemini Bakanlığın kitapçığından alarak ihale teknik şartnamesine koymuş bulunuyor! Çeşme belediyesi de sadece ihale ile ne kadar iş yapılacağını ihalenin teknik şartnamesine koymuş. Bu da yapılacak olan işin 15.435.1005 Pozu! Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2024 yılı için bu işin M2'sine ne kadarlık bir fiyat biçmiş: 512 TL. (01.01.2024'ten itibaren) 

Şimdi... Gelelim fasulyenin faydalarına... 
Abartmıyoruz ama, ihaleyi alan/verilen Rozak şirketinin dışında, ihaleye geçerli dosya sunan 9 şirkette ihalenin en baba iş kalemi için (Yukarıda temsili rakam olarak verdik) 900 TL ile 1100 TL arasında bir rakam vermemişlerdir!
Çünkü, büyük olasılıkla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2024 yılı için belirlediği 512 TL'lik bir rakam üzerinden ya da yüzde 50-60 zamlı bir rakam üzerinden bu iş kalemini fiyatlandırıp, dosyalarına yazmışlardır! Diye düşünüyoruz...
Çünkü... Rozak İnşaatın dışında bu iş kalemi üzerinden (Parke taşı döşeme) PUANLAMAYI tutturan/tutturabilecek şirket yok! 
Peki, Rozak şirketi bu bu PUANLAMAYI nasıl tutturdu? diye bir soru aklınıza gelirse...
Bunun yanıtını da Çeşme belediyesi ihale hazırlayıcılarına sorulması gerektiğini belirtiriz!
Nasıl mı?
Çeşme belediyesi, şeffaf belediyecilik adına hangi iş kalemi üzerinden nasıl puanlama yaptıklarının belgesini göndersin, bizde Rozak şirketine ihalenin nasıl fiyonklandığını yazıp geçelim!

MHP Çeşme ilçe başkanı Galip Uluçam, ihale yapıldıktan hemen sonra tepkisini böyle dile getirmişti: 
“Puanlama sistemiyle İstanbul merkezli firmalara teslim edilen işler, Çeşmeli esnafa ve yerel işletmelere büyük zarar veriyor. Çeşme halkının vergileriyle maliyeti yaklaşık 38.5 milyon TL olan bir iş, 94 milyon TL’ye ihale ediliyor. Bu, halkın parasını gasp etmektir! Çeşme İstanbul’dan değil, Çeşme’den yönetilmeli!”

YEREL FİRMALAR MAĞDUR OLDU

Uluçam, ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklifi sunan firmalara verilmesi gerektiğini ifade etti. Düşük maliyetli tekliflerin değerlendirme dışı bırakıldığını ve bunun yerel firmaların mağduriyetine yol açtığını belirterek, 37 milyon TL, 38 milyon TL ve 43 milyon TL gibi teklifler dikkate alınmazken, 94 milyon TL’lik teklifin kazandırıldığını vurguladı.

MALİYET HESAPLAMASI DİKKAT ÇEKİYOR

Uluçam, işin gerçek maliyetinin yaklaşık 38.5 milyon TL olduğu ve bu rakamın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birim fiyatlarına göre hesaplandığını belirtti. Buna rağmen, ihalenin 94 milyon TL gibi yüksek bir bedelle sonuçlanmasının, Çeşme Belediyesi’nin kaynaklarını verimsiz kullandığını gösterdiğini söyledi.

“ÇEŞME HALKININ KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR”

Uluçam açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Çeşme halkının emeği ve alın teri İstanbul merkezli firmalara yedirilmemeli. Bu puanlama sistemi adı altında yapılan oyunlar, halkın parasının heba edilmesine neden oluyor. Çeşme’nin kaynakları, Çeşme halkının yararına kullanılmalı.”
MHP Çeşme İlçe Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

"ÇEŞME İSTANBUL'DAN MI YÖNETİLİYOR?"

"Çeşmeli Hemşehrilerimizin alın teri ve namusuyla kazanıp ödedikleri helal vergileri 'Puanlama Usulü İhale' sistemi ile adrese teslim verdikleri İstanbullu firmalara yedirmeyiz yedirmeyeceğiz!
Puanlama usulü ihalede, maliyete en yakın en düşük teklifi yani ekonomik olarak en avantajlı teklifi veren firmalara değil de puanlaması tutan firmaya vermek Çeşme halkına ihanettir, parasını gasp etmektir!" https://www.olusumhaber.com/ilce-baskani-ulucam-dan-cesme-belediyesi-ne-tepki/28225/

Çeşme belediyesinde müthiş bir ihale başarı öyküsü daha!
Kurulduktan 2 ay sonra Çeşme belediyesine araç kiralamaya başladı!
Beylikdüzü ve Tunceli'de ikamet eden şirket sahiplerinin "siftah" ihalesi Telegram Haber'de... 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.