Bugün Dünya Türk Kahvesi Günü: Bir fincanının 40 yıl hatırı var

Bugün Dünya Türk Kahvesi Günü: Bir fincanının 40 yıl hatırı var

Geleneksel Türk mutfağının kültürel mirasları arasında yer alan Türk kahvesi, dünyada en çok tüketilen kahve türü.

A+A-

MELTEM GÜNAY

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne 2013'de giren Türk kahvesi, dünyada en çok tüketilen kahve türü. 5 Aralık, tüm dünyada Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanılıyor.

Geleneksel Türk mutfağının kültürel mirasları arasında yer alan Türk kahvesi, dünyada en çok tüketilen kahve türü. Türkiye'de Türk kahvesine yönelik bir araştırmaya göre, kahve içenlerin yüzde 69'u kahvesini 'sade' tercih ederken, yüzde 48’i Türk kahvesini “kendine ayırdığı en özel zaman” olarak görüyor. Katılımcıların yüzde 63’ü ise “Türk kahvesi içtiğinizde size en çok hangi his eşlik eder?” sorusuna “keyif” yanıtını veriyor. Türk kahvesi kültürü ve geleneği, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne de 2013 yılında girdi. O günden beri de 5 Aralık tüm dünyada 'Dünya Türk Kahvesi Günü' olarak kutlanıyor. Türk kahvesi nasıl ortaya çıktı? Türk kahvesinin tarihçesi nedir? İyi bir Türk kahvesi nasıl olmalı? Türk kahvesi nasıl pişirilir? Dünya Türk Kahvesi Günü nedir?
Türk insanının vazgeçilmezlerinden olan Türk Kahvesi tüm dünyada en çok tüketilen kahve türleri arasında yer alıyor. Bir fincanının 40 yıl hatırı olduğu söylenilen Türk Kahvesi kokusu, tadı ve sabırla pişirilmesiyle misafirliğin ve dostluğun da simgesi.

İlk Türk Kahvesi nasıl ortaya çıktı?
Türk kahvesi adını Türkler tarafından bulunan özgün pişirme yönteminden alıyor.
Kahvenin 14. yüzyılın başlarında Habeşiştan'dan tüm dünyaya yayıldığını belirtirken, çıkış yerinin de adının etimolojisi de kahve ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi olduğunu belirtiyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirmesiyle birlikte, kahve Türkler için vazgeçilmez hale geliyor. Kanuni Sultan Süleyman'a sunulan kahve, yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerle pişirilerek 'Türk Kahvesi' adını da alıyor. Kısa süre içerisinde de bütün şehre kahve önce kokusuyla sonra tadıyla yayıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.