Buğra Gökçe'nin adaylık sponsoru ihaleci Özgür Aktepe mi?

Buğra Gökçe'nin adaylık sponsoru ihaleci Özgür Aktepe mi?

Ak Partili Erhan Çalışkan, Mayıs 2020 ayında Yeni Asır gazetesinde Buğra Gökçe döneminde İzBB ihalelerinin paşası Özgür Aktepe'nin üstlendiği rolü deşifre etmişti... Kulislerde konuşulanlara göre, İzBB aday adayı Gökçe'nin adaylık sponsoru Aktepe olmuş!

A+A-

İşte Erhan Çalışkan'ın Buğra Gökçe ile Özgür Aktepe ilişkisini gözler önüne seren tespitleri: 

Ankara hezimetinden İzmir transferine

2864.png

 

CHP’li Özgür Aktepe’nin Ankara’dan başlayan siyaset yolculuğu, Başkent’in karmaşık ağlarına takıldı. Aktepe, tüm ilişkilerini kullanıp partinin Ankara teşkilatında tam İl Başkan Yardımcılığı etiketini kapmıştı ki, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı çıkması planlarını alt üst etti. Siyasi etiketinden vazgeçen Aktepe, bu kez ‘iş adamı’ etiketiyle İzmir’de parlamaya başladı.

Geçenlerde 5. sınıfa giden küçük oğlum “Baba hayatta başarılı olmak için kurallara uymak ve dürüst olmak yeterli mi?” diye sordu. Oğluma “evet” diye cevap verdim ama Agra Kent Hizmetleri A.Ş ve sahibi Ankaralı Özgür Aktepe’nin İzmir’de hayatın olağan akışına uygun olmayan biçimde yıldızının parlaması ile ilgili araştırmalarım ve bunun sonucunda öğrendiklerim dumura uğramama sebep oldu.

HER ŞEY YOLUNDA GİTTİ
Özgür Aktepe, 2011 yılı başına kadar CHP’de siyasetin arka sıralarında yer alırken, Haziran 2011 genel seçimlerinde milletvekili adayı olunca CHP Ankara İl Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeleri istifa etmeye başladı. CHP Ankara İl Yönetimi atama ile göreve başlıyordu. Özgür Aktepe, önüne çıkan fırsatı değerlendirerek İl Başkanı H. Tarık Şengül’ün yönetiminde olmak için tüm ilişkilerini kullandı. 2 Şubat 2011 tarihinde İl yönetimine girerek “Ankara İl Başkan Yardımcısı” görevine getirildi. Herşey yolunda idi, Özgür Bey’in CHP’li belediyelerin bürokratları ile sıkı fıkı yeni dostluklar kurması, Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Balaban ile de haftada en az 2 gün bir araya gelmesi pek çok CHP’liden tepki alıyor ve bu tepkiler basına Özgür Aktepe, İnce seçimi kaybedince taraf değiştirip CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına geçerek partideki geleceğini kurtardı.

İŞLERİ YARIM KALDI
Kadere bakın ki Özgür Aktepe’nin başkan yardımcılığı keyfi uzun sürmedi. Özgür Bey’in kader arkadaşlığı yaptığı CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül hakkında ‘seçim harcamalarında usulsüzlük yaptığı’ gerekçesi ile 8 İl Başkan Yardımcısı rapor hazırlayarak Genel Başkan’a sunmuştu. Bu raporda İl Başkan Yardımcısı Özgür Aktepe’nin atamanın yapıldığı 2 Şubat 2011 itibariyle adli sicil kaydında, karşılıksız çek keşide etmekten hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olduğu, yasa gereği seçilme yeterliliğine sahip olmadığı belirtiliyordu. Ankara İl Yönetimi ancak 7 ay görevde kalabiliyordu. İyi bir etiket olan CHP İl Başkan Yardımcılığı uzun sürmediği için bazı işler yarım kalmıştı.

BİR KEZ DAHA ŞANSINI DENEDİ
Özgür Bey şansını bir kez daha denemeye karar vererek, Haziran 2014 tarihinde CHP Ankara İl başkanlığı kongresinde yönetime girmek için yeniden aday oldu. Başkanlık yarışında Necati Yılmaz 244 oy alırken, Aktepe’nin desteklediği Ali Başkaraağaç 38 oyda kaldı. İl başkan yardımcılığı etiketi başka zamana kaldı. Daha sonra Eylül 2014 tarihinde yapılan CHP Kurultayı’nda sıkı-fıkı olduğu Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Balaban ile birlikte Parti Meclisi’ne Muharrem İnce’nin listesinden aday oluyordu ancak bir kez daha kaybeden listede yer alıyordu… İlişkileri Özgür Aktepe’yi siyasette etiket sahibi olacak noktaya taşıyamamıştı. Ama bu ilişkiler ‘İş adamı’ etiketi ile Ankaralı Aktepe’yi İzmir’e taşıyacaktı.

Aktepe, 2014’teki CHP Kurultayı’nda Muharrem İnce’nin listesine girmeyi başardı. Ancak İnce Genel Başkan olamayınca Aktepe’nin planları da suya düştü

Büyükşehir’in unutkan Genel Sekreteri Gökçe

Ankaralı Özgür Aktepe ve İzmirli şirketi Agra Kent A.Ş’nin mucizelerinin devam edip etmeyeceğini birlikte göreceğiz. Çünkü Agra şimdi de ‘İzmir Hafif Raylı Sistemi 4. Aşama F.Altay-Narlıdere Kaymakamlık arası Yapım İşi’ için yüklenici olan Gülermak’a altyüklenici oldu. Bundan sonra İzmir’in diğer metro inşaatlarından birini de alması beni şaşırtmayacak.

Ankaralı Özgür’ün mucizeleri devam ederken, icraatları da basına birer birer yansımaya başladı. Ankaralı Özgür’ün İzmirli Agra şirketinin Bornova’daki şantiyesinin ne inşaat izni ne de yapı kullanma ruhsatı vardı. Herkesin gördüğü şehrin ortasındaki kocaman şantiye küçük bir mucize daha meydana gelmesi neticesinde bir tek Bornova Belediyesi için görünmez oluyordu ve Bornova Belediyesi uzun süre hatta şikayet edildikten sonra tam 6 ay şantiyenin bu şekilde çalışmasına göz yumuyordu.

ÖNERGEYE CEVAP VERDİ
İzmir’de mucizeler yaratan Agra Kent Hizmetleri A.Ş ile ilgili medyaya yansıyan bunca haber üzerine bilgi almak amacıyla Belediye Meclis Üyesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdiğim soru önergesine Başkan adına Genel Sekreter Buğra Gökçe tarafından cevap verildi. Soru önergesinde; – Agra Kent Hizmetleri A.Ş’nin bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi, İştirakleri ve Şirketlerine iş yapmış mıdır, yüklenicilere alt taşeronluk yapmış mıdır? Sorusuna ; yukarıda yazdığım 2 Alt yüklenicilik ve 1 yüklenicilik ile ilgili bilgileri yazmıştır. Oysa ki Ankaralı Özgür Aktepe’nin İzmir’li Agrası’nın mucizeleri devam etmektedir. Agra , Belediyenin İzbeton Şirketine ait işler için toplamı 80.000.000 tl olan 3 ayrı sözleşme imzalamıştır. Her nasılsa bu üç mucizeyi Genel Sekreterimiz Buğra Gökçe unutuvermiştir. Bu unutkanlık sadece bu soru da olsa sözünü bile etmeye değmez diyeceğim ama maalesef daha da büyükleri var. – Alt yüklenici olarak Yaptığı işler için Agra firmasına Yükleniciler tarafından ne kadar para ödenmiştir? sorusuna sayın Buğra Gök-çe’nin verdiği cevap “Yüklenici Firmanın Agra Kent Hizmetleri A.Ş ye yaptığı ödeme-ler tarafımızdan bilinmemektedir’ şeklindedir.

Bu işler bittiğinde Agra Firması ‘İş Bitirme Belgelerini’ size onaylatmadı mı, orada toplam ödeme miktarı yazmıyor mu? Bir suretini arşivde saklamıyor musunuz.? Diyelim ki iş bitirme vermediniz, o zaman bu firma 2018 de hangi İş bitirme belgesi ile sizden ihale kazandı?

SOYER’İN VAY HALİNE
Eğer soru önergesine cevap yazan bürokratlarınız bunları bilmiyorsa vay haline Tunç Soyer başkanın, bu bürokratlarla devasa işleri nasıl yapacak Allah yardımcısı olsun. Eğer bu yazıyı hazırlayan bürokratlar bunları biliyorlar ve bilerek bu bilgileri eksik yazdılarsa, bizi aptal yerine koyuyorlar demektir o zaman da vay haline İzmir’in ve İzmirli’nin… Belediye Bürokratları “Ankaralı Özgür’ün İzmirli Agra şirketine referans oldular mı?” soruma “olmadılar” diye cevap yazdılar. Oysa ki Agra Kent Hizmetleri A.Ş Gülermak firmasına verdiği belgede, referans olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri daire başkanı Murat Varlıopak’ı göstermiştir. Diyebilirsiniz ki; firma daire başkanının haberi yokken yazmıştır. Gülermak gibi kurumsal bir firma referansları doğrulatmadan bu büyüklükteki bir işi verir mi, aklınız alıyor mu? Gülermak’tan referanslar teyit edildi ise daire başkanı olumsuz mu konuşmuştur? Eğer olumsuz konuşsaydı Gülermak bu işi verir miydi? Bu soruların cevaplarını da size bırakıyorum…

ADETA ‘MUCİZELER ZİNCİRİ’ OLMUŞ
Ankaralı Özgür Aktepe’nin İzmirli Agra şirketinin bu kadar çok mucizeyi üst üste bir araya getirerek ‘Mucizeler Zinciri’ haline gelmesi beni dumura uğratıyor. Küçük oğluma “Ben yanılmışım! Hayatta başarılı olmak için kurallara uymak ve çalışmak yeterli değil Ankaralı Özgür Amca’nın mucizelerinden lazım” cümlesini nasıl söyleyeceğimi düşündükçe mideme ağrılar giriyor.

"

CHP eski İl Başkan Yardımcısı Aktepe’nin İzmir mucizeleri

Ankaralı şirketlerin İzmir’de Buğra Gökçe’nin Büyükşehir Genel Sekreteri olmasıyla birlikte iş almaya başlamaları, İzmirli firmaların tepkisini çekmeye başlamıştı. Ankaralı Aktepe, yasal prosedürler için İzmir’de Agra A.Ş’yi kurdu ve hemen bazı işlere alt yüklenici oluverdi.

2010-2014 yılları arasında Ankara Çankaya Belediyesi’nde Başkan yardımcısı olan Buğra Gökçe, 2014 yılının Eylül ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’ne atanıyordu. Ne tesadüftür ki bu atamadan sonra Ankaralı firmaların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden iş almaları yoğunlaşıyordu. Bu durum pek çok İzmirli firma ve iş adamı tarafından tepki ile karşılanıyordu. Ancak Ankaralı Özgür Aktepe için bu tepkiden başka bir sorun daha vardı. 4734 sayılı İhale Kanunu, ihaleye girecek firmalardan iş bitirme belgesi istiyordu. Aktepe’nin belediyeden iş alabilmesi için “İş bitirme belgesi” yoktu ama ilişkilerin çözemeyeceği şey de yoktu.

HEMEN İZMİRLİ OLDU
İş bitirme belgesine sahip olabilmenin en kısa yolu, belediyeden ihale almış bir firmaya resmi olarak alt yüklenici olmaktı. Alt yüklenici olarak yapacağınız işlerde kar marjı düşük olsa da, bunun karşılığında kazanacağınız “İş Bitirme Belgesi” her şeye değerdi. Bu konuda genel olarak bilinen uygulama da, belediyelerden ihale alan firmalar ya kendi guruplarının başka bir şirketini veya kardeş gurupların bir şirketini alt yüklenici olarak gösterir ya da işinde uzmanlaşmış tanınmış firmaları alt yüklenici yapar. Çünkü kardeş şirketlere alacağı iş bitirme belgeleri, aynı ihaleye birden fazla şirketle girme şansı ya da şirketlerden birinin herhangi bir sebeple cezalı duruma düşmesi halinde diğer şirketlerle ihalelere girme şansı verir. Tecrübesi olmayan, tanımadığı ve de yeni kurulmuş bir şirkete hiç kimse alt yüklenicilik vermez. En basitinden evinizde yaptıracağınız bir tadilat için bile tanıdık birinin referans olmasını ve işinde tecrübeli birini istersiniz. İşe yeni başlamış bir şirkete iş vermezsiniz. İşte alt yüklenicilik işinin doğal akışı böyle iken Ankaralı Özgür Aktepe, 2015 yılının sonlarında İzmir’de Agra Kent Hizmetleri A.Ş’yi kurdu. Artık Ankaralı değil İzmirli sayılırdı Özgür Aktepe.

NASIL İŞ VERİRLER?
Agra şirketi kurulur kurulmaz, 2016’da Uyum Yapı İnş. Taah. İnş. Malz. İth. İhr. San.ve Tic. A.Ş – Alga İnş. Taah. San. ve Tic. A.Ş iş ortaklığının kazandığı “Metropol Alan İçerisinde Bulunan Ulaşım Yollarında Bakım Onarım Tadilat Yaptırılması” İşine alt yüklenici oluverdi. Hemen sonrasında “Kireç Stabilizasyonu ile Zemin İyileştirmesi Yapılması” işini kazanan Burkay İnşaat Madencilik Enr.Müh.Tur.Teks.Taah.Tic.Ltd. Şirketi’ne de alt yüklenici oldu. Allah Allah nasıl olur da büyük ve kurumsal olan bu firmalar yeni kurulmuş bir firmaya hemen alt yüklenici olarak iş verir diye sormadan edemiyor insan değil mi? İşte bu sorunun cevabı çok basit; Eğer bu yeni firmanın referansı işi veren idare veya idarede etkili bir kişi ise gözü kapalı alt yüklenici olarak iş verir. Çünkü bu durum işi alan yüklenici firmanın da yararınadır. Hak edişlerini zamanında alır, idare yasal sınırlar içerisindeki takdir haklarını firmadan yana kullanır. Yani ortada bir kazankazan durumu vardır. İşte bu ihale ile verilen işler tamamlandığı zaman yüklenici yaptığı işin toplamı kadar alt yüklenici ise yaptığı iş kadar iş bitirme belgesi hazırlar ve bu iş bitirme belgeleri İşi Veren Kamu kurumu olarak Belediye tarafından onaylanır. Yani Agra Kent Hizmetleri A.Ş iş bitirme belgesini alt yüklenici olarak İş yaptığı İzmir Büyükşehir Belediyesine onaylatmıştır. Belediye bu iş bitirme belgelerinin bir suretini arşivinde saklar. İzmirli Agra şirketi, artık iş bitirme belgesi sahibidir. Yani ihalelere girip kendi başına iş alma hakkına sahip olmuştur.

İKİ HUSUSTA TEBRİK EDELİM
Ankaralı Özgür’ün İzmirli Agra Kent A.Ş’si 2018 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın 4734 Sayılı İhale Kanunu’nun 19 maddesine göre Açık İhale usulü ile yaptığı ‘Metropol Alan İçerisinde Bulunan Ulaşım Yollarında Bakım Onarım Tadilat Yaptırılması’ işi ihalesini 41.818.001,20 TL bedelle kazanmıştır. Agra firmasını iki hususta tebrik etmemiz gerekir. Birincisi, çok kısa sürede alt yüklenici olarak yaptıkları işin yüklenicisi konumuna gelme becerisini göstermişlerdir. İkincisi de, bu açık ihalede kendinden çok daha eski ve tecrübeli firmaları çok küçük fiyat farkları ile saf dışı bırakarak ihaleyi kazanmışlardır. Bu iki durum da, hayatın doğal akışına aykırı olmak ile beraber tamamıyla yasal bir mucizedir.

Kaynak: Erhan Çalışkan blog.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.