Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitapçı raflarında

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitapçı raflarında

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitapçı raflarında

A+A-

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, 1923 yılında Rus uyruklu yazar Grigory Petrov tarafından kaleme alınan bir kitaptır. Seyahatname niteliğindeki eserin ilk basımı 1923'te Saraybosna'da olmuş; başta Yugoslavya Krallığı, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere birçok ülkede ilgi görerek pek çok dile çevrilmiştir. Eserin Türkçeye ilk çevirisini 1928 yılında Ali Haydar Taner'in yaptığı bilinir. Ali Haydar Taner'den sonra eser dört farklı çevirmen tarafından farklı dönemlerde tekrar Türkçeye çevrilmiştir. Türkçeye çevrildiği günden günümüze kadar geçen sürede en az kırk bir baskısının yapıldığı bilinen kitap, ülkemizde en çok çevirisi yapılan ve yayımlanan kitaplar içindedir.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Konusu

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Grigory Petrov'un gerçekleştirdiği Finlandiya gezilerinde yazdığı notlardan oluşmuştur. O dönemde Finlandiya'nın içinde bulunduğu sosyolojik ve psikolojik durumu, toplumsal sorunlarını, yaşam tarzlarını anlatan kitap; Fin aydınlarının ülkelerini cehaletten kurtarmak ve gelişmiş bir düzeye taşımak için gösterdikleri çabayı da ele alır. 

Eser, Osmanlı'nın Türk kadın hareketinin başta gelen isimlerinden Şükufe Nihal Hanım'a Finlandiya'ya seyahat etmesi ve ''Finlandiya'' adlı kitabını kaleme alması konusunda esin kaynağı olmuştur.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Eserinin Dönemin Türk Eğitimcilerinde Etkisi 

Kitabın içerdiği düşünceler ve fikirler, Türk aydınları ve eğitimcileri tarafından ilgiyle karşılanmıştır. O dönemde bu fikirlerin, Türkiye'nin eğitim ve kalkınma programının temelinde yer alması gerektiğini belirtmişlerdir. Birçok kaynak da Mustafa Kemal'in,  Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı eserin askeri okullarda okutulması ve öğrencilere önerilmesi konusunda ısrarcı olduğundan bahsetmiştir. 

1960 darbesi sonrasında bir gazete; darbede yer alan erlerin eğitim ve kültür seviyesini, bakış açılarını değerlendirmek için bir anket düzenler. ANket sorularının içinde '' Sizi en çok etkileyen kitap hangisidir?'' sorusu da bulunmakla birlikte öğrencilerin birçoğu bu soruya '' Beyaz Zambaklar Ülkesinde'' diye cevap vermiştir. Buradan da Mustafa Kemal Atatürk'ün de istediği gibi Beyaz Zambaklar Ülkesinde'nin eğitimciler tarafından benimsenmiş ve eğitimde kullanılmış bir kitap olduğu anlaşılmaktadır. 

Günümüzde de eserin içerdiği fikirler hala rağbet görüyor, dünyanın birçok yerinde birçok kişi tarafından okunuyor. Eğer siz de okumak isterseniz https://kidega.com/kitap/beyaz-zambaklar-ulkesinde-130836/detay/ adresinden bu kitaba ulaşabilirsiniz. 
 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.