Aydın BŞB, 'Deve Güreşleri'nde çıtayı yükseltti: Dünya Kupası için dünyanın develerini Ilıcabaşı'nda topluyor!

Aydın BŞB, 'Deve Güreşleri'nde çıtayı yükseltti: Dünya Kupası için dünyanın develerini Ilıcabaşı'nda topluyor!

CHP'nin Kayseri'deki 'Tıkır Tıkır Çalışan Başkanlar' toplantıları ilk meyvelerini vermeye başladı... Aydın BŞB, dünyanın devesini 'Dünya Kupası' için Ilıcabaşı güreşlerinde topluyor...

A+A-

karacasu-da-temel-atan-baskan-cercioglu-mujde-2-9312355-osd.jpg

25805-1.jpg

eb860f9e-faca-459a-bc55-02a77be3be21.jpg

CHP, 17-19 Aralık tarihleri arasında 'Geliyor Gelmekte Olan' sloganı ve 'Tıkır Tıkır Çalışan Belediye Başkanları' felsefesi altında mevcut tüm belediye başkanlarını Kayseri'de toplamıştı...

Toplantılardan nasıl kararlar çıktığını bilemiyoruz ama, ilk olumlu eylemin Aydın BŞB'den geldiğini söyleyebilirsiniz... Aydınlı okurların gönderdiği bilboard afiş fotoğraflarına göre; dünyanın devesi Aydın BŞB'nin Ilıcabaşı'nda düzenlediği 'Dünya Kupası Deve Güreşleri'nde kapışacak!

Deve güreşlerine ilişkin en detaylı bilgiler Vikipedi Özgür Ansiklopedi de şu şekilde yer alıyor: 

"Deve güreşi, genellikle Ege (Selçuk, Germencik, Muğla, Denizli), Marmara (Balıkesir, Çanakkale) ve Akdeniz (Burdur, Isparta, Antalya) bölgelerinde düzenlenen ve Yörük kültürüyle ilişkili olan güreşlerdir. Deve güreşleri, açık meydanlarda yapılır. En son deve güreşi sahası Yenipazar'da inşâ edilmiştir.

Deve güreşleri, tek hörgüçlü dişi "yoz" develer ile "buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve "Tülü" adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer yalnızca güreş için "Savran" denilen deve bakıcıları tarafından yetiştirilir. Güreş develeri tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçilir. Güreşçi olacak Tülüler'in güreşçi develerin kanından olmasına özen gösterilir.

Deve güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere dört boyda yapılır ve galibiyetler; kaçırtarak, bağırtarak veya yıkarak elde edilir. Develer tıpkı diğer güreşlerde olduğu gibi pehlivan olarak adlandırılır ve cazgır tarafından anons edilirler. Deve güreşleri genellikle kış aylarında yapılır. Söz gelimi İzmir, Manisa ve Aydın’daki güreşlerin yapılış tarihleri 7 Aralık ve 15 Mart tarihleri arasındadır.

Türkiye'de geleneksel olarak sürdürülen deve güreşlerinin ilk defa 19. yüzyılda Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Hıdırbeyli köyünde yapıldığı söylenmektedir. Ancak, Münis Armağan’ın "Batı Anadolu Tarihinde İlginç Olaylar" adlı kitabının "Develerin Sonu" bölümünde II. Mahmut döneminde Tire ve civarında deve güreşlerinin yapılmakta olduğu belirtilmektedir."

Bu bilgiler ışığında Deve Güreşlerine bakıldığında; ülkemiz coğrafyasında sadece Ege Bölgesi'nde yapıldığı görülmektedir...

Aydın BŞB, 'Dünya Kupası Deve Güreşleri'ni nasıl icat etti orasını bilemiyoruz ama; Çemişgezekli Beytullah'ın, Eleşkirtli Hamdi'nin, Düzovalı Kazım'ın Deve Güreşleri'nden bir haber olduklarını söyleyebilirsiniz...

Peki, Deve Güreşleri'nin bir belediyeye reklamının dışında ne gibi katkısı olabilir? 26 Aralık'ta Ilıcabaşı'nda yapılacak olan deve güreşlerinde; mangal başında yapılacak rakılı sohbetlerin dışında geriye ne kalacak? Güreşlerde yenilen develer, Germencik'e, İncirliova'ya sucuk yapılması için kasaplara mı gönderilecek?

Bu Aydın BŞB'nin Dünya Kupası Deve Güreşleri'nden Aydın halkı, kamu adına ne gibi yayarlar sağlayacak, faydalar görecek?

Başka söze gerek var mı; CHP'li aslan sosyal demokrat belediyeler "TIKIR TIKIR" çalışıyor, develerde "TIKIR TIKIR" güreşiyor!

Not: Dünya Kupası ya... Bakalım Kahire'den, Londra'dan, Berlin'den, Duplin'den, Arizona'dan, Delhi'den, Marakeş'ten, Napoli'den, Leningrad'tan, Prag'tan, Tokyo'dan, Pekin'den Ilıcabaşı'na develer güreşmeye gelecek mi?

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.