Araştırma: Ağlayan bebeği sakinleştirmenin en iyi yolu kucağa alıp yürüyüşe çıkarmak

Araştırma: Ağlayan bebeği sakinleştirmenin en iyi yolu kucağa alıp yürüyüşe çıkarmak

Araştırma: Ağlayan bebeği sakinleştirmenin en iyi yolu kucağa alıp yürüyüşe çıkarmak

A+A-

Bebeklerinin gece boyunca ağlaması yüzünden aylarca uykusuz kalan ebeveynlere iyi haber bilim dünyasından geldi. Bilim insanları, yaptıkları deneyler sonucunda bebekleri sakinleştirmek için en ideal yöntemin bebeği kucağa alıp etrafta yürüyerek 8 dakika geçirmek olduğunu tespit etti.

Bilim dünyası gece boyunca ağlayan bebekleri nedeniyle aylarca uykusuz kalan ebeveynler için çareyi buldu. Current Biology isimli dergide yayınlanan araştırma makalesine göre, ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en iyi yolu, kucağa alınan bebeği 5-8 dakikalık bir yürüyüşe çıkarmak.

Araştırmacılar 21 bebeğin tepkilerini 'yürüyen ebeveyn tarafından tutulmak, oturan ebeveyn tarafından tutulmak, hareketsiz beşikte yatmak ve sallanan beşikte yatmak' üzere dört koşul altında karşılaştırdı.
Ebeveynlerin bebeklerini bu dört yöntemden biriyle sakinleştirmeleri istenirken, araştırmacılar denekleri görüntülü kaydederken bir yandan da bebeklerin kalp atışlarını takip etti. Yapılan incelemelerde bebeklerin ağlayışı, yalnızca hareket halinde olduklarında, sallandıklarında veya kucakta taşındıkları sırada azaldı.
Ebeveynlerin bebeği karyolaya koymaları tek başına sakinleştirmeye yetmezken, yürüdüğü esnada ebeveyni tarafından tutulan ağlayan bebeklerin 30 saniye içerisinde sakinleştiği ve kalp atışlarının yavaşladığı ortaya çıktı.

Ağlayan bebeğin anne kucağında beş dakikalık yürüyüşte ise daha etkin sonuçlar görüldü. Araştırma kapsamındaki bütün ağlayan bebeklerin ağlaması durdu ve neredeyse yarısı uykuya daldı.

Hareketsiz beşik ya da oturarak bebeği kucakta tutma işe yaramıyor
Benzer sakinleştirici etki, bebekler sallanan bir beşiğe yerleştirildiğinde meydana geldi ancak anne bebeği otururken tuttuğunda veya bebeği hareketsiz bir beşiğe koyduğunda aynı sonuç elde edilemedi.
Araştırmada, ebeveynlerin ağlayan bebekleri kucakta tutmalarını ve onlarla beş dakika yürümeleri ve ardından bebeklerini yatağa koymadan önce beş ila sekiz dakika tutmaları tavsiye edildi.

'Sağlığıyla ilgili endişe etmeden önce denemeye değer'
RIKEN Beyin Bilimi Merkezi ve Japonya Bilimi Teşvik Derneği tarafından desteklenen araştırmaya dair Dr. Kumi Kuroda, "Özellikle gece saatlerinde bebeklerin aşırı ağlamasının ebeveynlerde önemli bir stres kaynağı olarak gösteriliyor. Yaklaşık 15 dakikalık bu yöntem, bebeğin bir sağlık sorunu olduğu şeklinde bir endişeye kapılmadan önce önce denemeye değer" ifadelerini kullandı.

İtalya'daki Trento Üniversitesi'nde gelişim psikolojisi profesörü ve makalenin ortak yazarı Gianluca Esposito ise, “Bebekler çok farklı nedenlerle uykusuz geceler geçirebilir" vurgusu yaparak, "Bebeğin karın ağrısı varsa bunun pek bir işe yarayacağını sanmıyorum. Ne yazık ki, birçok ebeveynin uykusuz geceler geçirmeye devam edeceğini düşünüyorum. Bu ebeveyn olmanın bir parçası" dedi.

Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsü'de ağlayan bebekleri sakinleştirme üzerinde çalışan Prof. Ian St James-Roberts ise ekibin çalışmalarına devam etmesini umduğunu belirterek, "Ebeveynlerin bebeği tutmaları ve taşımalarına dair başka çalışmalar da var ve araştırmalar genellikle bebeklerin taşındığında daha az ağladığını gösteriyor" diye konuştu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.