
AK Partili Boztepe'den Foça Belediyesi'ne bütçe tepkisi: Sat, ceza kes, zam yap, maaş öde
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe "2026 yılı Foça halkı açısından oldukça zor bir yıl olacaktır. Bu bütçe Foça halkına bir faydalı hizmete vesile olmayacaktır" dedi
Foça Belediyesi 2026 yılı Bütçe görüşmeleri tamamlandı. Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Foça Belediyesi’nin bütçesi 1 milyar 900 milyon TL olarak belirlendi.
Görüşmelerde söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe tepki gösterdi.
KABUL EDİLEMEZ
Vatandaşların belediyeye gelir getirici hangi konularda adım attığını merak ettiğini belirten Boztepe, “Foça Belediyesi’nin 2026 yılı bütçesinin yarısına yakını arsa ve arazi satışı ile oluşturulacak olduğu görülüyor. Tam olarak 444 milyon ₺ değerinde yani yarım milyar TL değerinde Foça halkının arazisi satılacak olduğunu saniye hanım burada beyan etmiştir. Foça tarihinde bu kadar büyük bir satış bütçesi hiçbir zaman olmamıştır. Foça’da bundan önce de CHP’li belediye başkanları görev yaptı. Şimdiye kadar bu kadar arazi satarak belediyeyi yönetmeye talip kimse yoktu. Bunun takdirini Foçalı hemşerilerimize bırakıyorum. Ama kayıtlara geçmesi adına da belirteyim. Arazi satarak Foça Belediyesi yönetilemez. Sürdürülebilir bir bütçe değildir. Sakattır. Yolda kalır. Geçtiğimiz yıl 2025 bütçesini görüştüğümüz şu salonda 2026 hedefiniz 118 Milyon ₺ satış tahminiz tutmamış bu sene 444 Milyon ₺ tam 4 katı daha fazla satış yapacağınızı ve bu bütçeden de bu meclisten de buna onay vermesini beklemeniz kabul edilemez. Foça halkı buna razı gelmez. Bunu kabul etmez. Foça’yı sizden evvel de CHP’li başkanlar yönetiyordu. Onlar kötü ben iyiyim demekle iyi olamazsınız. 2 yıla yakındır görevdesiniz. Bu belediyeye gelir getirici hangi adımı attınız diye vatandaşlarımız soruyor” dedi.
Boztepe sözlerini şu ifadelerle sürdürdü;
Foça Belediyesi’nin 2026 yılında bütçesini oluşturan bir diğer önemli kalem ise yerel seçimlerden sonra yani saniye hanımla ile birlikte göreve gelen belediye kadrosunun bulduğu bir formül var. Bu formüle göre Belediye’de para yoksa halka ceza yazalım. Esnafa ceza yazalım, işletmeye ceza yazalım, inşaat firmalarına ceza yazalım, yazlıkçıya ceza yazalım, gölgelik yapana ceza yazalım diyerek 1.5 yıldır Foça’da yaşayan esnafa, iş insanlarına, sade vatandaşlarımıza illallah ettirildi. Emekli olmuş Foça’da huzur bulmaya gelmiş her kesimden vatandaş son 2 yıldır Belediye’nin para bulmak için gelir kapısı haline getirildiğine şahit oluyoruz.”
58 MİLYON TL CEZA YAZMAYI HEDEFLİYOR
“Şimdi 2026 bütçesinde de buradan duyuralım. Foça belediyemiz Foça eşrafına tam 58.5 milyon ₺ ceza yazarak bütçe oluşturmayı hedefliyor. Düşünebiliyor musunuz? Foça halkına 2026 yılında tam 58.5 milyon ₺ para cezaları yazılacak, buradan duyurmuş olalım.
Yani 2026 Bütçesinde Foça Belediyesi devasa arazi satacak, Foça halkına cezalar yazacak buradan gelen parayla da maaş ödemeyi hedefliyor.
Foça Belediyesi’nin 2026 bütçesinde gelir olarak bir başka kaleme de çok fazla yüklendiği görülmüştür. Bu da Harçlar başlığı altındadır. 2026 yılında tam 140 milyon 770 bin ₺ gelir toplamayı amaçladığı görülüyor. Burada da adeta Foça’da inşaat sektörü hedef alınmış. Konutlara ait Bina İnşaat Harcı kalemi 68 Milyon, İşgal harçları 35 milyon ₺ olarak hedeflendiği görülmüştür. Bu noktada zaten Foça halkının, Foça eşrafının da gündeminden düşmeyen, Foça’ nın bağlı olduğu Menemen Ticaret Odası üyelerinin de adeta soygun olarak gördüğü inşaat ruhsatlarına yapılan fahiş artışlar ile işçi maaşı ödeyebilecek bir belediye oluşturulmaya çalışılmış.
Sayın başkan birazdan harç tarifelerine de değineceğiz ama siz belediyeyi bu şekilde bir bütçe ile yönetmeye talip olduğunuzda Foça’ya yatırım da gelmez, yatırımcı da gelmez.
Teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinden geçtiğimiz yıl bu salonda 2026 hedefiniz 95 Milyon ₺ iken şimdi karşımıza bu rakam 130 milyon ₺ olarak geliyor. Yanılma oranınız %50 hedefiniz tutmamış. Bu ne demek Foça belediyesi bu sene verdiği hizmetlere %50 oranında zamlar yapacak demektir. Sosyal Belediyecilik şiarı olan bir partinin Foça’ya reva gördüğü işte budur.
Foça’da esnaf olmak, Foça’da yaşamak Foça Belediyesi tarafından 2026 yılında çok daha zor bir hale getiriliyor.
Foça’da yaşayan vatandaşlarımıza duyuralım.”
SANAT KURSLARINA YÜZDE 50 ZAM
2026 yılında sanat ve eğitim başlığı altında, Kurs ücretlerine Aylık Foça Belediyesi tüm sanat kurslarına %50 zam yapıyor.
Foça’da evlenecek gençlerimiz, Düğün salonunda bu mutlu günlerinde nikâh kıyılsın isterlerse 5.000 ₺ olan nikâh ücretleri 12.000 ₺’ye çıkarılıyor.
Pazaryerleri tahsis ücretlerine Foça Belediyesi 2026 yılında %50 zam uygulayacağını ilan ediyor.
Foça’da vatandaşlarımız daha fazla noktada banka atm’si talep ediyor. Yaşlılarımız var, turistleri olan bir ilçemiz, esnaf sürekli bankaya git gel şubeler uzak atm talep ediyor. Belediye bu noktada elini taşın altına koymasını bekleriz. Banka atm ücretlerine %50 yapılıyor.
Foça Belediyesi’nden Belediye İş makinası ve araç çalıştırma hizmeti talep edilmesi 2026 yılında çok daha pahalı olacaktır. Çünkü Belediyeden tankerle su hizmeti, ot temizliği, budama veya etkinliler için araç tahsisi gibi yani en basiti Tuvalet gelirleri gibi temel hizmetlere dahi kalemlerinin tamamına %100 zam yapılıyor.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ndeki tüm kalemlere %50 zam yapıldığını görüyoruz. Yapı kullanım izin belgesi alımlarında belediye hizmetlerine katılım patı adı altında her daire için tek kalemde 15.000₺ sorma ver ücreti alınıyor. Cepheleri gösterir tek bir fotoğraf başına 3.000₺ ödeneceği yazıyor. 10 fotoğraf varsa 30.000₺ ödeyeceksin deniliyor. Bunun İzmir’de örneği yok diğer kalemleri de eklediğinizde çok afaki rakamlara ulaştığı görülüyor.
Enerji kimlik belgesi tetkik ücreti adı altında bir tutar yazılmış. Yahu neyini tetkik ediyorlar biri anlatabilir mi? MAKS üzerinden ruhsat dolduruluyor. Tek bir tuş ile bakanlık sisteminden belge varsa otomatik geliyor. Bunun neyini tetkik ediyorsun da vatandaşlardan böyle bir gelir talep ediyorsunuz?
Çöp konteynerleri için inşaat ruhsatları aşamasında bir konteyner için 12.000₺ alacağı beyan edilmiş. Bakanlığın 2022 tarihli ilgili yazısında her bir daireden ikili biriktirme elemanı şeklinde tarif edilmiş. Foça’da bunun uygulandığı bir yer yok. Bu ücreti hangi hakla talep edeceksiniz?”
‘YERİNDEN KIPIRDAYANDAN HARÇ’ ALINIYOR
“Turistik tesis için Proje tasdik ücreti her bir odabaşına 15.000₺ olacağını görüyoruz. Yanlış duymadınız Odabaşına 15.000₺, şimdi bu şekilde Foça’da turizm gelişebilir mi?
Köy yerinde bir araziniz var. Bu arsa veya arazinizi düzenlemek isterseniz gidip bir harita ofisine yaptırıyorsunuz. Bunun için oraya bir ödeme yapıyorsunuz. Foça Belediyesi sadece kontrol için m2 başına %50 zam yaparak 60 ₺ Foça belediyesi sizden ödeme talep ediyor. 1 dönüm köy yerinde araziniz için inceleme yapacaksa 60.000 ₺ ödeyeceğiniz anlamına geliyor.
Foça Belediyesi, Foça’da esnaflık yapmak isteyenlere müjde veriyor. İşyeri açma ruhsatı ve İşyeri açma tetkik ücretlerinin tamamına %50 zam yapılıyor.
Bakınız Foça halkı Foça’ya daha fazla banka şubesi gelsin istiyor. Fakat Banka şubesi Foça’ya gelmek isterse şube açmak isterse Foça Belediyesi tam 1 Milyon 800 Bin ₺ kendisinden harç talep ediyor. Banka şubesi sadece adresini değiştirmek isterse 450.000₺ ücret talep ediyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu harçlara karşılık bankalar Foça’ya şube açarlar mı?
Foça’da bir Süpermarket ve yapı market açmak isterseniz Foça Belediyesi 2026 yılında Foça’ya bir yatırım yaptığınız, bir kolaylık getirdiğiniz için sizlerden 2 Milyon ₺ işyeri açtınız diye harç talep ediyor. Bu ortamda Foça’ya hizmet gelir mi? Böyle olunca da Foça’ya değil çevre ilçelere bu yatırımcılar gider işletmelerini oraya kurarlar. Yahu bir market bulunduğu dükkândan çıkıp karşı dükkâna geçerse dahi adres değişikliği bildirmek isterse Foça Belediyesi 750.000₺ harç talep ediyor. Kısacası Foça’da ‘YERİNDEN KIPIRDAYANDAN HARÇ’ alınıyor.
Böyle bir ortamda firmalar Foça’ya gelmez. Foça’da istihdam olmaz. Foça’da yaşayan gençler burada iş bulamaz. İş olmayan yerde aş olmaz. İnsanlarımız, Gençlerimiz Foça’da durmak da istemez. Yatırımlar çevre ilçelere gider. Burada yaşayanlarda ihtiyaçlarını, gereksinimlerini bulmak için çevre ilçelere gitmek mecburiyetinde kalır.
FOÇA’DA İŞ YAPILAMAZ
“Kurumsal bir firma Foça’da bir şube açmak buradan hizmet vermek isterse 2026 yılında bu firmadan 600.000₺ hoş geldin harcı alınacağı müjdelenmiş. Bu firmalar Foça’da yatırım yapar mı?
Kısacası Bütçe Gelirleri insanlarda şu yorumu oluşturur.
Foça’da iş de yapılmaz, Yatırımda yapılmaz.
Foça’da yerinden hareket etsen dahi milyonlarca lira harç ödeme riskiyle karşı karşıya kalan yatırımcı gelmek istemez. Foça da köy gibi kalmaya devam eder.
2026 yılında Foça halkını çok zor günler bekliyor.
Arazi satışları, ücret tarifelerindeki fahiş zamlarının yanında milyon para cezalarının gündem olacağı bir yıl Foça’daki vatandaşlarımızı bekliyor.”
Peki, Foça Belediyesi bu fahiş zamlar, arazi satışları, para cezaları ile topladığı bütçeyi ne yapacak diye bakalım
Bütçe Giderleri
Belediye Bütçesinin, Belediye bünyesindeki memur ve personel giderlerinin doğrudan 192 Milyon ₺ olduğu ve buna hizmet alımları başlığı altındaki tutarında büyük bir bölümünün belediye şirketinde çalışanların maaş ödemeleri olduğu da göz önünde bulundurulduğunda 1 Milyon 209 Milyon ₺ tutarındaki bütçenin büyük bir kısmı işçi maaşlarına gittiği kanaati oluşmuştur.
1 milyar 209 milyon gibi büyük bir bütçe içerisinde sermaye üretim giderlerine ayrılan toplam bütçe 23 milyon ₺ ile sınıfta kalmıştır. İlçe tarihinin en büyük satış ve para cezalarının kesileceği 2026 yılında bütçenin sadece %2’si kadar bir tutar ayrıldığı görülmüştür. Bununda ne kadarı gerçekleşecek belki ancak %1’i gerçekleşir.
Bu açıkça şu demektir. Foça’nın arazilerini satacağız. Foça halkına cezalar keseceğiz. Yüksek harçlar alacağız. Ama karşılığında 1 tane eser, 1 tane doğru dürüst tesis inşa etmeyeceğiz. Foça’ya büyük bir tesis ve eser yapmayacağınızın beyanatı olmuştur.
Buna karşın Temsil ve Tanıtma Giderlerine Foça Belediyesi tam 33 Milyon ₺ bütçe ayırmıştır. Foça halkına bir eser kazandırılamayacak lakin başkanlık makamının misafir ağırlamasına, konferans, sergilere temsil ve tanıtmaya 33 milyon ₺ bütçe ayrılacak, bu bütçe hazırlanırken ben Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyelerimizin en azından bu kadar da yeter demesini beklerdim.
Foça Belediyesi Cenaze ve tedavi masraflarına 300.000 ₺ bütçe ayırmış ama temsil ve tanıtma önemli ona 33 Milyon ₺ ayırmış, Gayrimenkul mal bakım ve onarımlarına 17 milyon ayırmış ama temsil ve tanıtma 33 milyon ₺
Foça Belediye Yönetimi Foça halkının sırtına bu yükü yüklediğini buradan duyurmak istiyorum. Foça’da Sporun geliştirilmesi ve desteklenmesine sadece 3 milyon ₺ ayrılmış. Ama temsil ve tanıtma 33 milyon ₺
Yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için 16 milyon ₺ ayrılmış ama temsil ve tanıtma 33 milyon ₺ ayrılmıştır.
Bakınız;
Foça Belediyesi’nin Afet İşleri ve Risk yönetimi Müdürlüğü bütçesi 25 Milyon,
İmar ve Şehircilik Md. Bütçesi 28 Milyon,
Emlak ve istimlak Md. Bütçesi 21 Milyon,
Çocuk evi Kreş Müdürlüğü 30 Milyon,
İklim Değişikliği ve sıfır atık Müdürlüğü 8 Milyon,
Yazı işleri müdürlüğü 19 milyon,
İnsan kaynakları müdürlüğü 7 milyon,
Hukuk işleri müdürlüğü bütçesi ise sadece 8 milyon ₺
Bu saydığım 8 Müdürlüğü’n bütçesi, Foça Belediyesi makamının temsil, ağırlama ve tanıtma giderlerine ayırdığı bütçeden daha az bütçe ayrıldığına dikkatlerini çekmek isterim.
Belediyenin görev giderleri ve görev zararları tutarları toplamının yaklaşık olarak 7.5 milyon ₺ olacağı beklenmektedir. Burada mahkeme dosyalarından tutunda icra inkâr tazminatları ve belediyenin kaybettiği dava ve dosyalar ile icra masraflarının toplamı olarak bu kalemlere işlendiği alt açılımlarda da görülmüştür.
Burada bu kadar büyük bir tutar geçmişten bu güne kadar ve bugünde ısrarla yapılan hatalardan dolayı büyük bir kaynak yanlış yönetim anlayışı sebebiyle heba edilmektedir. Foça Belediyesi’nin program sınıflandırma tablosunda Kadının Güçlenmesi programına sadece 2 Milyon gibi, hayat boyu öğrenme ve fırsat eşitliği gibi önemli bir sosyal belediyecilik faktörüne dahi sadece 1.5 milyon ₺ ayırdığı bir bütçede görev zararları ve görev giderlerine bu kadar büyük bir bütçe ayırması doğru olmamıştır.
Bu bütçe de göstermiştir ki 2026 yılı Foça halkı açısından oldukça zor bir yıl olacaktır.
Bu bütçe Foça halkına bir faydalı hizmete vesile olmayacaktır.
Bu bütçe ile görülmüştür ki 2026 yılında Foça halkı para cezalarıyla, arazi satışlarıyla gündeme gelirken bir yandan da Foça’da yaşayan vatandaşlarımızın sırtından misafir ağırlamalar, temsil giderleri, tanıtım giderlerine milyonlar harcanacaktır.
Foça halkı 1 yılını daha hizmetsiz bir dönem ile geçirecektir.



HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.