58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu Alexey Lutsenko kazandı

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu Alexey Lutsenko kazandı

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu (Tour of Türkiye) genel klasman lideri olarak Kazakistan'ın Astana takımından Alexey Lutsenko tamamladı.

A+A-

Kazakistan'ın Astana takımından Alexey Lutsenko, 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu (Tour of Türkiye) genel klasman lideri olarak tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Tour of Türkiye'nin sekizinci ve son gününde 130,5 kilometrelik İstanbul-Sultanahmet etabı yapıldı.

TUR'un sona ermesiyle genel klasmanda dereceye giren bisikletçiler de belli oldu.

Tour of Türkiye'nin üçüncü gününde Fethiye-Fethiye (Babadağ) etabını alarak önemli bir avantaj yakalayan Lutsenko, TUR sonuna kadar üstünlüğünü korudu.

Genel klasman liderine verilen turkuaz mayo, 30 saat 6 dakika 58 saniyelik derecesiyle Alexey Lutsenko'nun oldu.

Bu sporcunun ardından genel klasmanda ikinci sırayı Lutsenko'nun 26 saniye gerisindeki Almanya temsilcisi Bora-Hansgrohe'den Ben Zwiehoff, üçüncü sırayı ise 51 saniye gerisindeki Astana'dan Harold Tejada aldı.

TUR 2023, sekizinci ve son gündeki İstanbul-Sultanahmet etabıyla sona erdi

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Tour of Türkiye'nin sekizinci ve son gününde 130,5 kilometrelik İstanbul-Sultanahmet etabı yapıldı.

Ayasofya Meydanı'ndan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın verdiği startla başlayan yarışta Ahırkapı'dan Kennedy Caddesi'ne inen bisikletçiler, Avrasya Tüneli'nden geçerek Anadolu Yakası'na ulaştı.

Üsküdar, Harem, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Kuleli, Kandilli, Kanlıca'dan geçen sporcular, Beykoz'a devam etti. Beykoz'un ardından Anadolu Feneri'nden dönen parkuru takip eden bisikletçiler, sahilden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde kadar geldi. Buradan Avrupa Yakası'na taşınan yarış, Barbaros Caddesi, Beşiktaş, Karaköy, Galata Köprüsü'nden geçerek yeniden Tarihi Yarımada'ya ulaştı. Dünyanın en iyi bisikletçilerinin 8 etap ve toplam 1235,1 kilometrelik mücadelesi, Sultanahmet'te sona erdi.

Sprint finişine sahne olan etabı, 2.57.28'lik derecesiyle Belçika'nın Alpecin-Deceuninck takımından Jasper Philipsen kazandı. Belçikalı bisikletçi, TUR 2023'teki 4, toplamdaki 7. etap zaferine ulaştı.

Astana'nın Hollandalı sporcusu Cees Bol ikinci, İtalya'nın EOLO-Kometa takımından Giovanni Lonardi üçüncü oldu.

İki kez kıta değiştirildi

Dünyanın kıtalar arası ilk bisiklet turu özelliğini taşıyan Tour of Türkiye'de bisikletçiler, iki kez kıta değiştirdi.

Ayasofya Meydanı'nda başlayan yarışın, Avrasya Tüneli'nden Asya'ya taşınmasıyla bisikletçiler, iki farklı kıtada pedal çevirmiş oldu.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden ise yeniden Avrupa'ya dönen mücadeleyle, Sultanahmet'te finiş yapıldı.

Genel klasman lideri Babadağ'da belirlendi

TUR 2023'te genel klasman liderliğini alan sporcu, Fethiye-Fethiye (Babadağ) etabıyla belirlendi.

Büyük bir mücadeleye sahne olan Tour of Türkiye'nin üçüncü gününde "Kraliçe" etap olan Babadağ tırmanışı gerçekleştirildi.

Yarışı ilk sırada tamamlayan Kazakistan'ın Astana takımından Alexey Lutsenko, rakiplerine ciddi bir zaman farkı attı. TUR 2023'teki ilk ve tek etap zaferini elde eden Lutsenko, son ana kadar liderliğini korudu.

Genel klasman liderine verilen turkuaz mayo, toplam 30 saat 6 dakika 58 saniyelik derecesiyle Alexey Lutsenko'nun oldu.

Bu sporcunun ardından genel klasmanda ikinci sırayı Lutsenko'nun 26 saniye gerisindeki Almanya temsilcisi Bora-Hansgrohe'den Ben Zwiehoff, üçüncü sırayı ise 51 saniye gerisindeki Astana'dan Harold Tejada aldı.

Yeşil mayo 3 yıl üst üste Philipsen'in

Belçikalı ünlü sprinter Jasper Philipsen, en iyi sprintçinin giydiği yeşil mayonun sahibi oldu.

Bu yıl TUR'da 3 etap zaferi bulunan Belçika'nın Alpecin-Deceuninck takımından Jasper Philipsen, Tour de France'ın ardından TUR 2023'te de sprint liderine verilen yeşil mayoyu elde etti.

Türkiye'de 2021 ve 2022'nin ardından bu yıl da yeşil mayoyu sırtına geçiren Philipsen, üst üste 3 yıl bu başarıyı elde etti.

En iyi tırmanışçı Jay Vine

TUR 2023'ün en iyi tırmanışçısı Avustralyalı Jay Vine oldu.

UCI dünya takımlar sıralamasında zirvede olan Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi UAE Team Emirates'in Avustralyalı sporcusu Vine, Tour of Türkiye'nin yedinci gününde son 25 kilometrelik bölümde yaptığı atakla hem etap zaferi hem de kırmızı mayoyu aldı.

Son etapta mayosunu koruyan Vine, TUR 2023'te "Dağların kralı" oldu.

Beyaz mayo son etapta belli oldu

Türkiye güzelliklerini simgeleyen beyaz mayo, son etapta sahibini buldu.

TUR içinde birkaç kez el değiştiren beyaz mayo, son gün aldığı puanlarla Belçika'nın Tarteletto-Isorex takımından Belçikalı Mauro Verwilt'in oldu.

Takımlar sıralaması

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda takım sıralaması şöyle oluştu:

1- Bora-Hansgrohe (Almanya)

2- Green Project-Bardiani-Faizine (İtalya)

3- Burgos-BH (İspanya)

Philipsen, TUR'da 4 etap kazandı ve Pogacar'ı geçti

Belçikalı sprinter bisikletçi Jasper Philipsen, bu yılki 19. etap zaferine ulaşarak önemli bir başarı elde etti.

Bu yıl Tour de France'da yeşil mayoyu kazanma başarısı gösteren 25 yaşındaki bisikletçi, Türkiye'ye 15 etap zaferi alarak geldi.

TUR 2023'ün ilk gününde Alanya-Antalya, ikinci gününde Kemer-Kalkan, dördüncü günde ise Fethiye-Marmaris etaplarını alan Philipsen, bugün de bitişi ilk sırada geçti.

UCI organizasyonlarında bu yılki 19. etap zaferine ulaşan Philipsen, Tour of Türkiye öncesinde 17 etap zaferiyle dünyanın zirvesinde yer alan Sloven bisikletçi Tadej Pogacar'ı da geride bıraktı.

Lutsenko: Genel klasmanda yarışı kazandığım için çok mutluyum

Dünyanın önemli sporcularının katıldığı TUR 2023'te genel klasman şampiyonluğuna ulaşan Lutsenko, basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Lutsenko, 2018'de genel klasman zaferini kıl payı kaçırdığını belirterek, "TUR'a en son geldiğimde güzel bir etap galibiyeti almıştım. Ancak genel klasmanı o kadar az bir farkla kaçırmıştım ki onu yeniden kazanmak için yeniden gelmek zorunda kaldım. Büyük bir motivasyon ve harika bir ekiple geldim. Neredeyse her etapta podyumda yer aldık. Bu çok şey demek. Genel klasmanda yarışı kazandığım için çok mutluyum." diye konuştu.

Türkiye ve TUR hakkında övgü dolu sözler sarf eden 31 yaşındaki bisikletçi, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ülkeyi ve yarışı çok seviyorum. Geçmiş yıllarda genel klasmanı bir tane ana tırmanışı olan bir etap belirlerdi. Ancak bu sene daha fazla tırmanış ve zorluklar içeren bölümler eklenmişti. Bu sene yarışı daha çok sevdim. Babadağ finişi, tarihe geçecek bir etap oldu. Çok etkileyici, sert, uzun, nefes almaya fırsat vermeyen bir yarış. Bu tırmanışı aklınızı kullanarak ve hiç hata yapmadan çıkmanız gerekiyor. Genelde bu çıkış hakkında kimse bilgi sahibi değildi. Oysa beni neyin beklediğini iyi biliyordum. Parkura çalışmıştım. Kendimi yüzde 100 tırmanışa odakladım. TUR'u organize edenler bu sene hem safi sprinterler hem teknik finişçiler hem klasikçiler hem de tırmanışçılara hitap eden harika bir yarış hazırlamış. Bu organizasyon büyüyor. Ben de bu organizasyonu çok beğeniyorum, seviyorum. Programıma uydurabilirsem kesinlikle yeniden geleceğim."

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda ödüller sahiplerini buldu

TUR'un tamamlanmasıyla hem İstanbul-Sultanahmet etabında hem de genel klasmanda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

Ödül törenine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürü Mehmet Tuncer, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ve protokol üyeleri katıldı.

İstanbul-Sultanahmet etabını ilk sırada bitiren Belçika'nın Alpecin-Deceuninck takımından Jasper Philipsen'e ödülünü Bakan Bak verdi.

İkinci sırada gelen Kazakistan temsilcisi Astana'nın Hollandalı sporcusu Cees Bol'a ödülü Vali Gül tarafından takdim edildi.

Üçüncü olan İtalya'nın EOLO-Kometa takımından Giovanni Lonardi ise ödülünü Mehmet Tuncer'in elinden aldı.

Formalar sahibini buldu

Takımlar ve ferdide genel klasman liderliğini elde eden sporculara da ödülleri verildi.

Takımlar klasmanında ilk sırada yer alan Almanya temsilcisi Bora-Hansgrohe'nin madalyaları Vali Davut Gül tarafından takdim edildi.

Genel klasmanda liderliği alan Astana sporcusu Alexey Lutsenko'ya kupası Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından verildi. Bakan Bak, Lutsenko'ya turkuaz mayosunu da verdi.

Sprint liderinin sahibi olduğu yeşil mayo, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş tarafından Jasper Philipsen'e giydirildi.

Tırmanış kralı olarak kırmızı mayonun sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri takımı UAE Emirates'in Avustralyalı sporcusu Jay Vine'a mayosunu İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu verdi.

Türkiye güzelliklerini temsil eden beyaz mayoyu ise Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkan Vekili Fikret Hayali tarafından Belçika'nın Tarteletto-Isorex takımından Belçikalı Mauro Verwilt'e verildi.

Ödül töreninin ardından Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Bakan Bak'a günün anısına Kütahya çinisi hediye etti.

"Tour of Türkiye, sorunsuz şekilde sona erdi"

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun (Tour of Türkiye) organizasyonunu gerçekleştiren CEO Event'in genel müdür yardımcısı Ömer Faruk Besli, TUR'da son 5-6 yılın en sorunsuz organizasyonunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen TUR 2023'ün sekizinci ve son gününde İstanbul-Sultanahmet etabı yapıldı.

Tour of Türkiye'yi organize eden ekibin başında olan Ömer Faruk Besli, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başarılı bir organizasyonu geride bıraktıklarını belirten Ömer Faruk Besli, "Cumhuriyet'imizin 100. yılında çok güzel bir yarış oldu. Özellikle Babadağ etabı büyük bir ses getirdi. Son 5-6 yılın en sorunsuz yarışını geride bıraktık. Bu TUR, önümüzdeki yıllarda çok daha büyük bir organizasyon haline dönüşecektir." dedi.

Bu yıl nisanda yapılması planlanan ancak 6 Şubat depremleri nedeniyle iptal edilen TUR'un yeniden yapılmasıyla ilgili alınan kararı değerlendiren Besli, "Aslında nisan ayında yapmayı planladığımız TUR'u deprem felaketi sebebiyle bu tarihlerde yapmak durumunda kaldık. Kısa bir süre içerisinde Cumhurbaşkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Bisiklet Federasyonumuzun iradesiyle bu turun yapılmasına karar verildi. Önce federasyon tarafında etapların belirlenmesinden sonra son 70 gün kala biz devreye girdik. Çok hızlı çalışarak bu turu en iyi şekilde yapmaya gayret gösterdik." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de yapılan en büyük spor organizasyonlarından biri"

Ömer Faruk Besli, her gün binden fazla kişinin yer değiştirdiği TUR'un Türkiye'deki en büyük spor organizasyonlarından biri olduğunu dile getirdi.

Çok yoğun ve yorucu bir organizasyonun içinde olduklarını aktaran Besli, şunları kaydetti:

"400'ü sporcular ve teknik heyet olmak üzere yaklaşık bin 100 kişiyiz. Her gün 8 etapta ayrı bir şehre bu ekiple seyahat etmek durumunda kaldık. Her gün sadece 4-5 saatlik uyku süreleri ile yoğun bir çalışmada bulunduk. TUR, Türkiye'de yapılan en büyük spor organizasyonlarından biri. Şehir şehir gezen ve bu kadar kişinin hareket ettiği büyük bir organizasyon. Alanya'da 8 gün önce başladık ve bugün İstanbul'dayız. Kimi zaman üşüdük kimi zaman çok sıcaktı. Sizlerle beraber 8 güzel etap geçirdik. İnşallah önümüzdeki yıllarda yine güzel bir yarış geçiririz."

"Babadağ etabı çok zordu"

Besli, TUR 2023'ün üçüncü gününde yapılan Fethiye-Fethiye (Babadağ) etabının kendilerini çok zorladığını dile getirdi.

Deniz seviyesinde başlayan yarışın yaklaşık 2 bin metre rakımda sona erdiğini hatırlatan Besli, "Babadağ etabı çok zordu. Birçok tırı alana çıkaramadık. O gün bizim için TUR'un en çok yorucu ama aynı zamanda en çok keyif aldığımız etaplarından biri oldu. 24 saat hiç uyumadık. Sabah erken saatlerde ekiplerimiz dağa çıktı ve geceye kadar da yoğun bir çalışma içindeydiler. Etabın ardından sosyal medyaya ve haberlere baktığımızda aslında ne kadar büyük bir iş yaptığımızı gördük. Bunu yapıyor olmak bizim için çok önemli bir şey. Yıllar sonra anlatılacak bir anı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin reklamını bu kadar yapabilen başka bir spor dalı yok"

CEO Event Genel Müdür Yardımcısı Besli, organizasyonun Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli olduğunu vurguladı.

TUR'un dünyanın 156 ülkesinde yayımlandığına değinen Besli, "24 takım, büyük bir çoğunluğu yabancı olan 165 sporcu ile 156 ülkeye yayılan bir spor organizasyonu. Sanırım Türkiye'nin reklamını bu kadar çok ülkeye aynı anda yapabilen başka bir spor dalı yok. Türkiye turizminin bisiklet sporuna büyük bir teşekkür borcu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni yarışla ilgili hazırlıklara da değinen Besli, "Muhtemelen bu tur biter bitmez yetkililer yeni etapları çalışmaya başlayacaktır. 6 ay sonra tekrar beraberiz. Tahminim iki ya da üç ay içinde Babadağ gibi çok güzel yeni bir etap bulacağımıza inanıyorum. Yine Türkiye'nin başka noktalarında yine değişik tırmanmalara sahne olacak çok güzel yarışlar olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Bisiklet sporuna olan ilgilinin her geçen gün arttığını ifade eden Besli, yerel yönetimlerin kendilerine destek olduğunu vurgulayarak "Pandemiden sonra Türkiye’de bisiklet sporuna ciddi bir ilginin olduğunu gördük. Bu turda yerel yönetimlerin bisiklet turuna ne kadar önem verdiğini gördük. Tüm etaplarda bize destek oldular." diyerek sözlerini tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.